Rośliny cebulowe
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Goni@k wczoraj dostałam paczkę z kupionymi na allegro roślinami.
Wszystkie "zadołowałam".
W tej chwili warzywniak jest pusty i tam wsadzam w ziemię (razem z doniczkami) kupione rośliny.
Jeżli kupione rośliny są bez doniczki, to (taka moja rada) wsadź je do doniczki i do ziemi. Możesz wsadzić w ziemię bez doniczek, ale łatwiej jest później przesadzić roślinę doniczkowaną.
Wszystkie "zadołowałam".
W tej chwili warzywniak jest pusty i tam wsadzam w ziemię (razem z doniczkami) kupione rośliny.
Jeżli kupione rośliny są bez doniczki, to (taka moja rada) wsadź je do doniczki i do ziemi. Możesz wsadzić w ziemię bez doniczek, ale łatwiej jest później przesadzić roślinę doniczkowaną.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lilu i trzeba przykryć tak wsadzone do gruntu doniczki igliwiem lub przysypać kora? wytrzymają tak zimę? Mam pytanie do goni@k duzo tego rannika kupiłaś. Też myślałem o jego zakupie?lila31 pisze:Goni@k wczoraj dostałam paczkę z kupionymi na allegro roślinami.
Wszystkie "zadołowałam".
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Mariolu w tej chwili wybór jest niewielki, ale już mnie "nosi".
Kupiłam: Nasiona orlika " Nora Barlow" odmiana o pełnych kwiatach.
Budleję Wayeriana o pomarańczowych kwiatach, cebulicę syberyjską, psiząb "Pagoda", szafirek biały, szachownicę Michałowskieo, śnieżycę wiosenną i następną hostę.
A zamiary mam jeszcze większe, szukam odpowiednich krzewów.
To jest właśnie piękne "wariactwo".
PS. Jarku na razie za ciepło. Pomyślimy później.
Kupiłam: Nasiona orlika " Nora Barlow" odmiana o pełnych kwiatach.
Budleję Wayeriana o pomarańczowych kwiatach, cebulicę syberyjską, psiząb "Pagoda", szafirek biały, szachownicę Michałowskieo, śnieżycę wiosenną i następną hostę.
A zamiary mam jeszcze większe, szukam odpowiednich krzewów.
To jest właśnie piękne "wariactwo".

PS. Jarku na razie za ciepło. Pomyślimy później.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
A ja mam troszkę inne pytanie ale w temacie roślinek i ich zimowania. Czy można przezimować jukke ogrodową w doniczce w mieszkaniu a wiosną posadzić ją w ogrodzie. Jak sądzicie, czy lepiej zadołować ją na ogrodzie i zabezpieczyć igliwiem, lub korą.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Oczywiście, ze najlepsze warunki dla jukki to ogród i warunki na zewnątrz. Tylko zakładając, ze otrzymuję doniczkowaną sadzonkę, kiedy już na zewnątrz panuje zima, mróz i śnieg. Co wtedy?Mariola54 pisze:Jarku czemu miało by służyć przechowywanie jukki ogrodowej w domu zimą ???
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Oczywiście, ale dyskutując na wszelkie tematy roślinne musimy pamiętać o różnych warunkach. Mnie hipotetycznie interesowało, czy warunki domowe panujące zimą, czyli ciepło i inna wilgotność niż na zewnątrz byłyby do zniesienia dla sadzonek jukki ogrodowej. Po prostu czy taka sadzonka przetrzyma zimę w domu.Mariola54 pisze:Myślałam, że piszemy o tegorocznej zimie![]()
![]()
![]()
Kupując sadzonkę w donicy teraz jest ona ukorzeniona i śmiało jeszcze możesz ją zadołować w ogrodzie.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Przeczytaj porady ogrodnika 111 w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=285goni@k pisze:Tak ,owszem ,puszczają takie jasnozielone pędy i też się zastanawiam co z tym począć ?
Pozdrawiam Andrzej.