Ogród kocicy cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

kocica pisze:polecam żurawki, żuraweczki i tiarelle. To bardzo wdzięczne rośliny i zdobią ogród przez cały sezon wegetacyjny. W dodatku jak im dobierzesz miejsce to pięknie się odwdzięczają i szybko tworzą gęste kopczyki ozdobnych liści. Nie lubię tylko kiedy kwitną:-).
Ja też zachorowałam na żurawki i chcę je mieć..., ale to już w przyszłym roku... Ooo i jakaś nowa dla mnie roślinka..tiarelle..Muszę sprawdzić co to takiego :lol:
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Ja też pospacerowałam po Twoim ogrodzie jest bardzo ładny :shock: :lol: no i chyba zachorowałam na żurawki :lol: Twoje są bardzo ładne :lol:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie Jolu i Jadziu:-). Żurawki polecam, ja je odkryłam dopiero w zeszłym roku wiosną. A co do ładności Jadziu to mój ogród jest straszliwy, a nie ładny, ładnie to rosną tylko niektóre rośliny i dość ładnie wygląda kilka zakątków. Reszta to koszmar pokryty padniętymi po opryskach chwastami. Jesteśmy na etapie czekania na rolnika, który ma nam to zaorać lada dzień - może w ciągu tygodnia, dwóch, wtedy dopiero ta ziemia zacznie żyć i nabierze jakiegoś sensownego kształtu. Chcemy jeszcze w tym miesiącu posadzić sporo krzaczków bo naprawdę mam dość przetrzymywania tych roślin w doniczkach, szczególnie zimą.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

byłam, obejrzałam...
i co?
znowu śliczniutkie jak na tę porę roku roślinki...
i moje marzenia, że jak już będę miała swój kawałek ziemi, to będę do Ciebie przychodziła po nauke i inspirację...

cieplutko pozdrawiam Ewuś...
ewa
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewik, dziękuję za miłe słowa:-).

A dziś mokro, deszczowo, ale pozgrabialiśmy liście orzechów. Z jednego już prawie wszystkie spadły, ale drugi to masakra. Jeszcze kilka dni będzie co zbierać. Przy okazji dozbieraliśmy resztki orzechów bo w nocy był silny wiatr. Część orzechów pozjadały psiaki, uwielbiają wyszukiwać w liściach orzechy, a potem je sobie chrupią. Zimno....niestety. Posadziliśmy kilka fajnych tawuł, jakieś irgii rozkrzewione przy kompostowniku. Na posadzenie czekają tawuły gęstokwiatowe, może jeszcze dziś uda się to zrobić.

A z ciekawostek...zakwitnie mak
Obrazek Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewciu uważaj ze świeżymi orzechami ja się najadłam a potem strasznie chorowałam :roll: .
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie lubię świeżych orzechów:-). Orzechy zbieramy do specjalnych siatek i suszymy przy kominku, a psiakom nie szkodzą ani trochę. W tym roku zebraliśmy ze 20 kg, a może i więcej :roll: , w każdym razie dużo mimo tego, że jeden z orzechów był dość mocno przycięty.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

agnieszka72 pisze:Ewciu uważaj ze świeżymi orzechami ja się najadłam a potem strasznie chorowałam :roll: .
A ja tylko lubię właśnie świeże :roll: , tylko ściągam skórkę bo jest gorzka, ale jeszcze mi nigdy nic nie było ....
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na forum właśnie dowiedziałam się, że dla niektórych świeże orzechy są przysmakiem. Ale mi takie nie smakują, uwielbiam takie wysuszone, albo jako dodatek do ciasta:-). Pycha :wink:
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Ja znowu wysuszonego, bym nie zjadła. A co do ciężkostrawności orzechów to takie wysuszone są gorsze (do trawienia).
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Popieram obie opcje jedzenia orzechów :lol: Świeże bez skórki mniam, mniam, suszone do ciasta!! :lol: Co mi przypomniało, że muszę zrobić ciasteczka orzechowe...
Awatar użytkownika
kocicy_Lwisko
50p
50p
Od: 12 wrz 2008, o 08:57

Świeże orzechy są super....

Post »

agnieszka72: pewnie nie popijałaś i dlatego się pochorowałaś....:P
Świeże orzechy są super....... te zalane alkoholem :twisted:

Ale widzę, że powoli rodzi się dyskusja co do strawności orzechów.... Pewnie to jest tak samo jak z pieczeniem na grilu i gotowaniem. Każdy woli co innego. Są też twierdzący, że gril to zabójstwo dla człowieka. Dlatego też ja osobiście codziennie bym się zabijał.
A orzechy jadłbym zarówno w formie świeżej, zalewanej jak i suszonej. Ostatnie najwięcej w okolicach świąt... :D
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Świerze orzechy są PYSZNE :lol: a zalane miodem jeszcze pyszniejsze :lol: :lol:
Szkoda ,że u mnie takie drzewko nie ma szans :(
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A widzę że burzę orzechową rozpentałam :lol: .
Dostałam strasznego rozstroju żołądka :roll: i komu nie mówiłam pukał się w czoło i mówił-no kto to świeże orzechy je :evil: .Oczywiście każdy toleruje je inaczej-mnie przegoniły strasznie :roll: -dzionek wyjęty z życiorysu :lol: czego wam nie życzę :lol: .
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jadziu, a dlaczego nie możesz mieć orzecha?
Agnieszko, rzeczywiście każdy reaguje na takie produkty inaczej, jednemu szkodzą innemu nie.To tak samo jak ze smakiem, mi nie smakują, a inni takimi młodymi orzechami się opychają.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”