Pachypodium lamerei (palma madagaskarska)

ODPOWIEDZ
Paciunia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sty 2015, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja "palma Madagaskaru" (Pachypodium lamerei)

Post »

latem też nie ma liści. czasami jakieś próbują sie pojawić lecz w bardzo wczesnym stadium ich wzrostu robą się czarne i odpadają. Obiawy można porównać do "karina-32" . Pachypodium stoi na parapecie na wschodnim oknie, podlewany średnio do dwa tygodnie.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Roślina ma niewłaściwe warunki uprawy i stąd problemy. Wygląda na to, że wschodni parapet jest dla niej zbyt ciemny, potrzebuje więcej słonka. Kiedyś miałem Pachypodium na wschodnim parapecie i też rosło niezbyt rewelacyjnie choć jakieś liście wiosną zawsze się pojawiały.
Zatem sugeruję zapewnić jaśniejsze stanowisko. Moim zdaniem należy wymienić podłoże na bardziej przepuszczalne - co najmniej 50% podłoża powinno stanowić nieorganiczne kruszywo i wypada nieco ograniczyć podlewanie, zwłaszcza jesienią i zimą, gdy roślina przechodzi okres spoczynku. Generalną zasadą powinno być podlewanie rośliny gdy cała bryła korzeniowa przeschnie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Przyznam,że od lat mam ciągle jakieś pachypodium w swojej kolekcji, niekoniecznie to samo. :D
W zimie w ogóle nie podlewam, ma całkowicie sucho. W lecie pachypodium stoi na bardzo słonecznym balkonie lub w ogrodzie również w pełnym słońcu. Podłoże jest całkowicie przepuszczalne. Po podlaniu woda przepływa przez nie i za chwilę jest sucho.
bod333
200p
200p
Od: 22 paź 2011, o 19:56

Post »

Odpadanie młodych czerniejących liści u pachypodium wiąże się ze zbyt małą ilością światła słonecznego. U siebie w kolekcji obserwuję to samo zjawisko wczesną wiosną zanim wyniosę rośliny na przeszklony balkon. Zimuję je w mieszkaniu i podlewam sporadycznie raz w miesiącu. Większość liści opada, z niektórych pni nawet wszystkie. Natomiast wczesną wiosną tak gdzieś w marcu, gdy zaczynają wegetację wypuszczają pierwsze liście. Liście te jeszcze nie w pełni wykształcone czernieją i odpadają. Dopiero po nastaniu wyższych temperatur w drugiej połowie kwietnia, a czasami na początku maja wynoszę rośliny na przeszklony balkon i wtedy wszystko ustaje. Młode, zdrowe liście odrastają tworząc na cały sezon zieloną koronę na wszystkich czubkach rośliny.
Wniosek nie przejmować się, zimą mało lub wcale nie podlewać, a wiosną i latem postarać się o więcej naturalnego światła i będzie dobrze.
Bogdan.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie - w pełni zgadzam się z przedmówcami. Pachypodium nie stwarza problemów, gdy powietrze ma suche i maksymalnie słoneczne. Wszystkie moje, zarówno maluchy z wysiewów jak i dorosłe sztuki stoją w najjaśniejszym miejscu, jakie mogę im zapewnić, dodatkowo staram się zapewnić im jeszcze "gorączkę" - w szklarence raz pobiły rekord mając ponad 50 stopni. Nie dość, że pięknie rozwijały liście, to jeszcze jedno zakwitło, czego się w ogóle nie spodziewałam. I oczywiście jak wspomina Iwona, maksymalnie przepuszczalne podłoże.
I zgadzam się też z Bogdanem, że gdy zaczyna się problem ze słońcem, mają go zbyt mało, to i czarniejące liście się pojawiają, odpadają - mam wrażenie, że w ten sposób roślina informuje nas, że słońca ma zbyt mało ;:108
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33

Post »

@piasek pustyni@

Zgadzam się w 100%, ja mam tak samo. Pozdrawiam. :D
Joaquin
Awatar użytkownika
Ania76
200p
200p
Od: 6 sty 2006, o 18:46

Post »

Mam dwa Pachypodium, jeden 110cm drugi 100. Mają 10 lat, hodowane od małej sadzonki. Moje stoją całe lato w ogrodzie na pełnym słońcu. Jesienią zabieram je do pomieszczenia chłodnego, gubią wtedy liście, nie podlewam ich. Na wiosnę powoli zaczynam podlewać i w maju wystawiam do ogrodu. Roślina bezproblemowa :)
Ananas26
200p
200p
Od: 4 lip 2014, o 14:21

Re: Pachypodium

Post »

Nie podlewaj za często.
Pozdrawiam, Filip :)
Moje wątki
Awatar użytkownika
kitcar
100p
100p
Od: 3 sie 2014, o 16:04

Post »

Ciąć czy nie ciąć oto jest pytanie?

Obrazek
Pozdrawiam Paweł
W niebie mnie nie chcą,w piekle boją się że nim zawładnę.
Dlatego jestem na tym forum.
psmoku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2015, o 19:30

Post »

Witam,
mam takie krótkie pytanko czy mieliscie może kiedykolwiek problem z tą palmą że młode liście od razu czerniały i pokrywały się takim dziwnym, lepkim nalotem. Juz prubowalem srodkow przeciwko szkodnikom (np. na tarczniki) jednak nic to nie pomoglo. Zrobiłem kilka zdjęć Z góry bardzie dziękuje za odpowiedz

Z uwagi na rozmiar zamieniam zdjęcia na linki - Tomek/blabla
http://images68.fotosik.pl/813/76b78d07cddeaf69.jpg
http://images70.fotosik.pl/812/76800505aed1066c.jpg
http://images67.fotosik.pl/814/205364166a8890a8.jpg
http://images68.fotosik.pl/813/e67d3c0d6f1abf6b.jpg
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia wstawiłeś nieco za duże, więc trudno mi się to ogląda, ale moim zdaniem wygląda to na przelanie. Generalnie mam wrażenie, że roślina niestety ma się ku upadkowi... Musisz zdjęcia nieco wyraźniejsze zrobić, bo na tych wygląda, jakby w ogóle słońca nie miała. Sprawdź korzenie, sprawdź czy jest miękka... W jakich warunkach jest trzymana teraz? Masz ponadto w tym wątku wiele podobnych problemów rozwiązanych, więc uważnie przestudiuj rady tutaj podane :D
Spis moich wątków
psmoku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

oj przesadzilem z rozdzielczoscia....masz racje....slonca roslinka ma duzo i stoi na poludniowej stronie od 3 lat problem pojawil sie przed zima i trwa do teraz....podlewanie raczej ok, czyli malo....rok temu latem stala na dworze i zaczela sie marnowac ...widzac co sie dzieje wzialem ja z powrotem do domu....odzyla ale pojawil sie ten problem o ktorym pisze.....co wyjda nowe listki zaczynaja czerniej...ale oprocz tego pokrywaja sie brazowym nalotem ktory mozna latwo zdrapac (forma kuleczek ale to raczej nie tarcznik).

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak dla mnie - jest chora, trudno mi powiedzieć na co - wydaje się jakaś infekcja grzybicza albo jak mówisz, jakieś inne coś się przyplątało. cokolwiek to jest, szkodzi roślinie. Moim zdaniem możesz spróbować na dwa sposoby: wyjąć z doniczki i podsuszyć tak, aby korzenie "odetchnęły", czyli zostawić na dwa, trzy dni i ocenić ich stan. Potem, jeśli będzie OK, wytrzepać resztki podłoża i wsadzić do zupełnie nowego podłoża, bardzo przepuszczalnego i po kilku dniach w nowym podłożu podlewasz środkiem systemicznym (to bardzo ważne) przeciw owadom i przeciw grzybom. Ja zalecam jako pierwszy Bi58, a drugi - Previcur. Tak są podlewane u mnie profilaktycznie na początku sezonu i na końcu, i szczęśliwie jak dotąd nie mam problemu z nieproszonymi gośćmi. Inne rozwiązanie w tej chwili nie przychodzi mi na myśl, ale może ktoś doradzi coś jeszcze.
Spis moich wątków
psmoku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

udalo mi sie zrobic zdjecie mlodych listkow zainfekowanych tym "czyms"

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to białe na liściach to co to? Ten "nalot" o którym wspomniałeś, czy jakieś takie coś, co wygląda jak kawałek waty...? Jeśli to drugie, to najprawdopodobniej wełnowiec. Sprawdź koniecznie korzenie i zrób to, o czym pisałam wyżej. Roślinę odseparuj od innych koniecznie.
Spis moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”