I sezon po posadzeniu
II sezon
III sezon
IV sezon
Rysunki, rysunkami ... u góry jest link do tekstu. Po przeczytaniu wszystko powinno być jasne. Klasyczny Royat to właśnie krótkie cięcie, a o Royacie jest mowa, więc...? Chyba nie do końca zostałem właściwie zrozumiany. Intencją moją było przybliżenie sposobu wyprowadzania sznura, a nie cięcia na owocowanie, chociaż o tym też wspomniałem.jurek16a pisze:Ładne rysunki Piotrze, ale pokazujesz krótkie cięcie a nie wszystkie odmiany owocują przy takim cięciu.
Poza tym bezpieczniej ciąć z zapasem w razie mrozów
Przyznam że i ja się pogubiłem w tej dyskusji.Wydawało mi się że chodzi tutaj o sznur skośny a nie o Royata.W sumie formy są podobne tylko w przypadku Royata pień wyprowadzony jest pionowo z łamanym poziomym ramieniem natomiast przy szurze skośnym pień na całej długości wyprowadzony jest pod kątem 45 stopni.Ma to ułatwić przyginanie pnia do ziemi.W obydwu formach można zastosować cięcie zarówno długie jak i krótkie. Po zdjęciach Pawła można wywnioskować że nie jest to klasyczny sznur skośny i nie jest to klasyczny Royat tylko coś pomiędzy tymi formami.Jeszcze raz zwrócę uwagę że cięcie należy dostosować do odmiany.Nie wiem dokładnie jakiego cięcia wymagają odmiany wymienione przez Pawła ale podejrzewam że połowa z nich nie będzie owocowała przy krótkim cięciu.kapitan pisze: Klasyczny Royat to właśnie krótkie cięcie, a o Royacie jest mowa, więc...?