Co dzień kocham ten ogród bardziej

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co dzień kocham ten ogród bardziej

Post »

Nie nalegam . :lol: Z chęcią poczekam aż plany wykonasz . :D
hypnosa
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne plany Edytko,życzę aby się spełniły.Mnie osobiście bardziej od piwniczki interesuje wygląd warzywnika oraz ta rabata rózana.Niecierpliwie będę oczekiwać na fotki z realizacji. ;:100
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Edytko, po cichu czasami zaglądam do Ciebie :wit Widzę, że wiele inspiracji czerpiesz od Kasi - Robaczka :wink: Szkoda, że Kasia zniknęła, bo ogród miała bardzo ciekawy i z przyjemnością się tam bywało. U Ciebie zauroczyła mnie wielość odmian jeżówek ;:oj Masz jakieś godne polecenia źródło zakupowe :?: Wiele razy kupowałam Secret Joy i Greenline przez Internet i niestety nie mam dobrych doświadczeń, a u Ciebie takie okazy! Moje nie przetrwały w gruncie ani tygodnia - takie mizeroty przyszły :( . Eden Rose u Ciebie imponująca ;:215
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Edytko podziwiam twoje pergole skąd je masz i za ile? Czy możesz pokazać je na fotkach , mam chęć takie odgapić. :oops:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Vertigo, porównanie do pięknego ogrodu Kasi - Robaczka to dla mnie komplement. Moja przyjaciółka też jakiś czas temu stwierdziła, że mamy podobny gust :wink: . Niewątpliwie podpatrzyłam u Kasi sposób wykonania ścieżek. Od dawna chodziły mi po głowie, szczególnie po wizycie w niezwykle urokliwym ogrodzie Wandy7 ;:173 . Poza tym doskonale pasowały do innych kamiennych naszych elementów:
podmurówki domu:
Obrazek

grillo-wędzarki:
Obrazek

murku okalającego taras ziemny:
Obrazek

czy też kamiennego ogrodzenia od strony ulicy :wink: .

Ponadto z Kasią łączy nas zamiłowanie do metalowych elementów w ogrodzie i ciągle zaglądam do niej z przyjemnością :wink: . Różnimy się jednak doborem roślinności. Z tego co kojarzę, to u mnie jest więcej traw, hortensji i liliowców, które są moją wielką miłością ;:167 . Różna jest także mała architektura naszych ogrodów.
Forum jest dla mnie niewyczerpanym źródłem inspiracji. Stale zachwycam się np. ogrodem Marysi - Mufki, wspominanej już wcześniej Wandzi7 i wielu innych ;:173 .
Jezówki to także jedne z moich ulubionych roślin. Część z nich kupowałam wysyłkowo w różnych miejscach, ale najwięcej w ogrodniku przy Al. Krakowskiej w Warszawie oraz w Lublinie :D . Greenline nabyłam wysyłkowo w Zielonych Progach a Secret Joy na pobliskim targu :lol: .
Z Edenki jestem dumna ;:108 .

Hypnozo, w kwestii róż, to ostatnio otrzeźwiła mnie AnaAn, pisząc, że w sezonie poświęca dziennie 2-3 godz. na przycięcie przekwitłych kwiatostanów :shock: . Przez tą zimę zapomniałam, ile pracy one wymagają i, że planowałam zredukować ich liczbę, żeby móc sensownie się nimi zająć :? . Chyba muszę jeszcze raz przemyśleć te nasadzenia :? . Sama nie mogę doczekać się wiosny i realizacji rozlicznych planów ;:65 .

Pawle, może i pokażę tą fotkę "przed", ale chyba dopiero w zestawieniu z "po" :wink: .

Lady-r, pergole początkowo kupowałam gotowe, ale byłam niezadowolona z jakości. Szczytem rozczarowania była pergola kupiona za 500 zł., która była z tak cienkiej rurki, że wyginała się, kiedy w ręku skręcałam śruby ;:222 . To ta poniżej. miała jeszcze furteczkę, ale zaczepy szybko przerdzewiały i odpadła ;:174 . Zapewne niedługo się rozsypie do reszty :? .

Obrazek

Ta też kupiona jako gotowa. Nieco lepsza a znacznie tańsza (z tego co pamiętam coś niewiele ponad 200 zł.). Nie mogę znaleźć lepszego zdjęcia, ale podobne namierzysz na alegroo. Wadą jej jest to, że składa się z krótkich elementów, które trzeba połączyć ze sobą. Kupiłam ją wczęśniej niż tą za 500 a wytrzyma na pewno dużo dłużej :wink: .

Obrazek

Od tamtej pory zaprzestałam zakupów gotowych i zaczęłam zamawiać o znajomego, który robi ogrodzenia metalowe. Ceny tych pergoli wychodziły przeważnie pomiędzy 300 a 400 zł. Robił na zamówienie według mojego pomysłu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja równiez korzystam z usług miejscowego kowala - to znacznie bardziej opłacalne, zwłaszcza jakosciowo. Niestety miejsca, które wymieniasz jako źródło zakupu to dla mnie zbyt odległe, muszę szukać u siebie bliżej. Wcale się nie dziwię, że jesteś dumna z Edenki - jest piękna i okazała ;:108 ;:215
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Super pergole chyba zgapię od ciebie ;:108 mam pana co mi robił płoty i do niego się udam. :wink: A ścieżki z kamienia masz na betonie?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lady-r, jeśli pan robił Ci metalowe ogrodzenie, to z pergolą też powinien dać sobie radę :wink: . Ścieżki kładzione są na tzw. suchy beton :D .

Vertigo, a może najlepiej kupić jeżówki od jakiejś forumki. Wiadomo wtedy, że nie pędzone sztucznie i z reguły większe sadzonki :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Witaj Edytko :wit Mnie również absolutnie zachwyciła Twoja edenka. Moja jest rok młodsza, więc w przyszłym sezonie będę liczyła na taki wysyp kwiatów :)
Ciekawa jestem, jakie róże (bo chyba róże?) posadziłaś przy tych zaprezentowanych pergolach. To nowe nasadzenia, czy przesadzałaś coś starszego?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie tak, ale z tych odmianowych jeżówek mało kto ma już na tyle rozrośnięte sadzonki, żeby sprzedawać - tak myślę.
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, pergole nie są nowe, tylko niektóre zdjęcia stare :lol: . Róże położyłam na zimę i przykryłam, więc nawet na aktualnych zdjęciach ich nie widać. Przy najszerszej z nich rośnie New Dawn * 2 szt, kolejne: Iceberg * 2; Rosarium Usterser*2; Florentina+Aloha; Super Exelsa+ New Dawn (te ostatnie być może wymienię :? ).
Vertigo, ja pod koniec lata kupiłam na forum Hot Papaya. Sadzonka może nie była zbyt duża, ale mam nadzieję, że przetrwa zimę :roll: .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja to już dawno zazdroszczę Ci tych pergoli, ale na zazdrości się skończy, bo nie miałabym już gdzie wstawić. Jak słusznie zauważyłaś u mnie Edytko, "poszłam w tym roku w pnące", lecz większość będzie musiała zadowolić się pięciem po siatce. Mam nadzieję, że sąsiad mnie z nimi nie przegoni :wink:
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Ja choruję na jedną - potrzebuje do pnacej róży, ale zamierzam pozagladać na tzw. wystawkach na lokalnym targu - moze znajdę wreszcie czas, może...
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Edytko, jakie masz wspaniałe plany na nowy rok :D Z całego serca życzę Ci ich spełnienia ;:333 Fajny pomysł z piwniczką, ona ma być tylko na ozdobę czy ma też pełnić tradycyjną funkcję?
Róże wybrałaś na rabatę bardzo znakomite ;:108 Większość mam i są warte polecenia :D
Bardzo jestem ciekawa jaki będzie efekt tych poczynań ;:65
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Kontakt:

Post »

Sliczny ogród z moimi ulubionymi hortkami, trawami i różami . Masz wiele ciekawych bylin fajnie dobranych kolorystycznie , no i kamien pod każdą postacią który uwielbiam :-) Mogę podpytać o dróżki kamienne jak masz zrobione ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”