Róże u Doroty

Zablokowany
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże u Doroty

Post »

dorotka350 pisze: ...Nowa rabata będzie miała ok. 13 m długości...w pierwszej wersji miała być dłuższa, ale ostatecznie ;:174 . Róże będą rosły jakieś dwa metry od ogrodzenia żeby miały odpowiednią ilość słońca. Na początku miałam posadzić tam same Austinki, ale jednak chyba dołożę tam jeszcze róże Harknessa i jedną Frye'ra...w końcu to też róże angielskie :) Na razie planuję i rysuję jak ma to wyglądać, potrzebuję trochę czasu aby powstała ostateczna wersja. I jeszcze nie wszystkie róże zamówiłam.
...Alexio ;:196
Nie mogę znaleźć Bluebell. Podrzuć linka ze zdjęciem. Kto wyhodował tę różę?
:wit Dorotko , bardzo sie ciesze z Twojej nowej rabatki ;:108 , a zamawianie roz , jakie przyjemne :heja :heja .

http://www.rosenpark-draeger.de/Alle-Ro ... -2014.html
Tu zamowilam rozyczki , dla mnie jeszcze King Georg I ( to z sentymentu dla Kurfürstin Sophie) i dla Majeczki jeszcze 2 ;:108 .
Majka zamowila cos dla mnie w F. Tylko dlatego , ze my jestesmy takie oszczedne kobiety..., te koszty pszesylki ;:306 .
;:cm
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ej oszczędna kobietko...... ;:306 ;:306 ;:306 , to ja powinnam zamówić Ci też dwie ;:306
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tylko po co , ja i tak będę u Ciebie z sekatorem... ;:306 , to z tej oszczednosci... ;:136
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko piękne Twoje ślicznotki, aż brak mi słów, widać ile serca im dajesz ;:108
Mam pytanie: co to za róża na pierwszych dwóch zdjęciach w poprzednim poście?
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ten rok dzięki tobie będzie cudny ;:196 ;:167 jak takie kwiaty nam pokazujesz ;:oj
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Miałam zamiar dzisiaj pomierzyć nową rabatę, wyzbierać trochę opadłych liści, ale nie chce się wystawić nosa na dwór. Wiatrzysko takie, że mało głowy nie urwie :(

Pytałyście mnie jakie róże zamówiłam. Poniżej lista już zamówionych:
Young Lycidas
You're Beautiful
Wisley 2008
Grace
Stephanie Baronin zu Guttenberg
Lady of Megginch
Maid Marion
Princess Anne
Eyes for You
- jeszcze nie potwierdzona

A tutaj plan nowej rabaty z różami angielskimi...i proszę się nie śmiać - żaden ze mnie rysownik :roll:

Obrazek

Róże na liście są w przypadkowej kolejności, oprócz tych naniesionych i podpisanych na planie.
I tutaj prośba do Was. Zerknijcie i podpowiedzcie, czy te ze znakiem zapytania się nadają, czy może macie jakieś inne sugestie? Biorę pod uwagę You're Beautiful - to też róża angielska...tylko hodowca inny. Zresztą myślę też nad różami Harknessa i te umieściłam na liście ze znakiem zapytania ;:173 Oczywiście nie jest to wersja ostateczna, tylko wstępne założenia.
Zastanawiam się nad łączeniem kolorów. Początek to Sharifa Asma - koniec Winchester Cathedral. I cały czas myślę nad obsadzeniem. Czy łączyć je kolorami, czy raczej na przemian...biała, różowa, purpurowa itd...? ;:24 Ot, dylemat..co będzie lepiej wyglądać? Każda sugestia jest mile widziana.
I mam pytanie do tych, którzy mają A Shropshire Lad. Jaki ona ma tak naprawdę kolor? Czy jest raczej różowa, czy może brzoskwiniowa? Nigdy jej nie widziałam na ' żywo ' i stąd moje pytanie?
I czy ktoś ma może Grace? Jeśli tak, to jaki ona ma kolor? Czy może pasować na tę rabatę? Czy raczej już nie mieszać dodatkowo kolorów w odcieniach brzoskwini...?
Jak myślicie Crocus Rose będzie pasować do tego towarzystwa? Też ma trudny do określenia kolor ;:218
Dużo mam pytań i dużo dylematów, ale nie chciałabym potem wszystkiego wywracać do góry nogami i przesadzać po raz kolejny. Tym bardziej, że niektóre róże już będę przesadzała wiosną.

Majeczko ;:196 Fajnie, że jesteś :)
Mati liczy dni do wiosny, ale jeszcze trochę przyjdzie nam na nią poczekać ;:7
My wszystkie jesteśmy takie oszczędne :;230 . Żeby zmniejszyć koszty przesyłki to zamawiamy więcej...żeby było taniej, prawda? :;230

Alexio ;:196
Zamawianie zawsze jest przyjemne...to wybieranie, przeglądanie itd. A później sadzenie i czekanie na pierwsze kwiaty...ale warto jest czekać, warto.
Dziękuję za linka. Zerknę z przyjemnością żeby zobaczyć Twoje nowe ślicznotki ;:224

Beatko dziękuję ;:196
To mój ukochany Abraham Darby ;:167 . Śliczny jest, oj śliczny...a kwiaty pachną, że trudno od nich nos oderwać.

Mati ;:196 Mam nadzieję, że lato będzie sprzyjać naszym różom i będziemy wszyscy się długo nimi cieszyć.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Dorotko ciekawa jestem jak u Ciebie będzie sprawować się Eglantyna - u mnie nie wiem w pierwszym sezonie kwitła nawet ok ale w drugim to gubiła liście, kwiat jeden, przesadziłam w inne miejsce.

Lista bardzo imponująca a podziwiam rozrysowanie, ja niestety kupię a potem dumam gdzie posadzić ;:14
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Dorotko ja dwa lata temu też robiłam taka rabatę różaną,ale w rezultacie zdecydowałam się na inne nasadzenia.Kilka kolorów a róże sadziłam nie w szpalerze obok siebie,tylko po kilka szt jednego koloru żeby były większe plamy.No i kierowałam się też bardziej do jakiej wysokości dana róża dorasta.Np. Gemma to maleńka róża rabatowa a Falstaf u mnie dorastał nawet do 3m.Zerknij tu może Cię coś zainspiruje.Mam tu kolory różowy,kremowy i malinowy. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9&start=28
Mam posadzone po trzy szt w jednej odmianie a nawet po 5 szt.Jak niskie róże to można posadzić w dwóch rzędach co 50-60 cm.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dorotko, ja myślę, że odmian jest za dużo. Wiem, że to trudne, ale może lepiej z niektórych zrezygnować, a posadzić choćby dwie jednakowe.
Ja w tej chwili już nie sadzę róż pojedynczo. Robiłam tak na początku, lecz to nie wypaliło.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Początkowo też miałam zamiar zrobić taki misz-masz ale Majka 411.Zasugerowała mi że mniej kolorów a w większych plamach i całkowicie się z nią zgadzam.Nawet poszłam dalej bo Wollerton Old Hall to identyczny kolor z The Sheperdes .Gentle Hermione ma taki sam kolor jak Scepter d,Isle. A Royal Jubilee identyczny z Neble Anthony.Natomiast Wood Munsted to taka kropka nad i i ożywia całą pastelową rabatę.No i kolorystycznie to musi się zgrywać.Jeszcze Ci powiem że w okresie kwitnienia i tak wygląda bardzo kolorowo.Posadziłam jeszcze w wolne miejsca naparstnice i nieraz miałam wrażenie że jest przeładowana.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

wanda7 pisze: Ja w tej chwili już nie sadzę róż pojedynczo. Robiłam tak na początku, lecz to nie wypaliło.
A czemu? Lepiej sadzić w grupach :?: :idea:
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Dorotko, ja też podpisuję się pod tym co wyżej napisały Ala i Wandzia. Widziałam tez na planie Clair Marshal koło Crocus R. Ta pierwsza to niska rabatówka, więc z pewnością lepiej będzie wyglądała w grupie, a C.R. dorasta do 1,2- 1,5, więc pewnie obok siebie nie będzie im dobrze.
Pozdrowionka ;:196
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Dorotko ;:196 - wspaniała kompozycja się szykuje , pozazdrościć organizacji , ja jak Danusia , kupuję i sadzę , dużo się widzę jeszcze muszę nauczyć , więc w Nowym roku życzę realizacji tych różanych planów , pięknych kwitnień i oby omijały Cię wszelkie różane choroby ;:167
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Dorotko dzięki za opis róży jak i zdjęcie chyba się skusze chociaż na dwie małe sztuki podoba mi sie szalenie ta różyczka
wielka i wspaniała rabatka ci się szykuje oj będzie pracy ale dla nas to wielka przyjemność móc tak pogrzebać
pozdrawiam Noworocznie :wit
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

To kwestia upodobań :D Niektórzy lubią taki misz-masz. Na przekład ja :D Co oczywiście nie znaczy, że nie sadzę większej ilości, tej samej odmiany naraz...
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”