Chałaputkowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chałaputkowo

Post »

Pogłaskaj od cioci Iwonki milucha, a gwiazdki, kwiatki nauczysz mnie robić, śliczne. Ogród wygląda pięknie nawet zimą, ale właśnie taki, a nie jak zapowiadają pluchę znowu ;:185
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Coś kiepsko ze śniegiem u Ciebie? U mnie jest w sam raz. Na dojechanie, na odśnieżanie, na dodatek do aury zimowej. Dziś mam pięknie, bo do białego szadź doszła i jest bajecznie.
Cały czas podziwiam domek dla ptaszków. ;:196
Kwiatki sama robiłaś?? A co z pieskiem?? ;:202
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Małgosiu aura zimowa, którą pokazałaś na fotografiach zachwycająca ;:108 Czy Ty masz drzewka na zimę pobielone?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu kochanie to Moni ogród, ale ja nie o tym, tylko o tym, że bielenie drzew owocowych wykonuje się w celu zabezpieczenia pni i kory drzew przed uszkodzeniami, wynikającymi z nagłych zmian temperatury. Występujące zimą bardzo niskie temperatury mogą powodować przemarzanie roślin sadowniczych. Zewnętrznymi objawami uszkodzeń mrozowych są przemarznięcia konarów, pionowe pęknięcia pni i rany zgorzelinowe. Uszkodzenia mrozowe drzew powstają przeważnie po okresowym ociepleniu i rozhartowaniu zewnętrznych tkanek kory i drewna.
Sprzyjające warunki do powstawania ran zgorzelinowych występują w styczniu i lutym, gdy w słoneczne dni pnie drzew i grubsze konary silnie nagrzewają się, a nocą podczas gwałtownego spadku temperatury pobudzone do życia tkanki przemarzają.
A temperatury teraz mamy bardzo skaczące ;:108
Chyba Monia nie pogoni mnie z tymi mądrościami :wink:
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przy srebrnym świerku na pierwszy rzut oka - łan białych kwiatków , ,,,,,śliczne widoczki ;:215
Moniu dla Ciebie samych szczęśliwych dni w Nowym Roku,realizacji marzeń ogrodowych :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Czy w takim razie już należy pobielić drzewka?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu najlepiej by było, ja to robię zawsze w grudniu i do wiosny, do ciepłych dni mam spokój ;:108
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Moniś twój ogród nawet zimą wygląda rewelacyjnie ;:63 uściski i całuski w nowym roku ;:196
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Iwonko nie pogoni, zresztą jak co wiemy gdzie kluczyk od ogrodu i dalej będziemy gaworzyć a mądrych rad nigdy dość. Z tym bieleniem to jestem zaskoczona gdzieś, kiedyś - dowiedziałam się, ze bielić w lutym-marcu kiedy będzie słoneczko, innym razem ze pogodnie ale bez słoneczka.
Czemu to wcześniej nie wpadłyśmy tu na pogaduszki, miałabym wymalowane drzewka.

Widok oszronionych roślin to ja bardzo lubię, tylko aby z korzyścią dla nich było.

Moniczko przytul pieszczocha.

Przyznam się takie ozdóbki kupiłam na bazarku bo moje łapki nawet chwaściory nie chcą respektować.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Moniś - no tak - stołóweczka jest odwiedzana - i to cieszy nas chyba najbardziej ;:215
Dzięki za śliczne fotki ;:304
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Monika piękne fotki zimowe.
Milusińscy goście zimowi :tan
Serdecznie pozdrawiam w Nowym Roku.
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Witam Was Kochani ;:196
Szczęścia i miłości w Nowym Roczku życzę wszystkim ;:180

Chałaputek się na szczęście wykurował , choć było już z nim źle , dobrze że napuchł na zewnątrz a nie od środka bo inaczej by się biedaczek udusił ;:223 , najgorsza była ta bezradność

Iwonko - po kuracji wyściskany , wymiziany i wytulony - dziękuję Ci bardzo i dla Ciebie
Obrazek
A gwiazdki nie tylko nauczę Cię robić ale i Ci kilka podaruję kiedy mnie odwiedzisz i broń Boże bym miała się gniewać , wręcz przeciwnie cieszę się że dowiedziałam się czegoś ,nie mam co prawda drzewek owocowych , na razie ale kto wie , kto wie . A nie skłamałam mam młodziutką czeresienkę , właśnie - czy ją też powinnam pomalować wapnem ?

Małgoś - u mnie śniegu nie było i nie ma , teraz to nawet taka sztormowa pogoda , wieje tak że spać nie mogę i stąd to siedzenie po nocy .
Właśnie pracuję nad drugim karmnikiem , strasznie to pracochłonne . Kwiatki składałam sama bo mi ich teraz tak bardzo brakuje a do wiosny jeszcze ...... ;:223 . Rikuś dostał strasznego uczulenia na szczepionkę a my nie wiedzieliśmy co mu jest , gabinety weterynaryjne były już pozamykane , no koszmar był , ale jest już dobrze , jego wiosenne zdjęcie z tulipanami
Obrazek

Grażynko - widoczek niestety bardzo nietrwały , zaledwie kilkugodzinny , czy u Ciebie też tak strasznie wieje ? Dziękuje i nawzajem ;:196

Aniu ;:196

Danusiu - o bieleniu drzewek mówili również wczoraj w programie dla ogrodników na popularnej jedynce , że właśnie teraz najlepiej bo zbliżają się dłuższe i cieplejsze dni , nagrzeją pień drzewa przez dzień , soki ruszą a nocą złapie mróz i pień pęknie uszkadzając drzewko , więc w marcu to już za późno , Danusiu a gdzie u Ciebie chwaściory ;:180

Beatko - dokarmianie wstrzymane , temperatura dodatnia , więc zgodnie z naturą muszą radzić sobie same , nie można ich rozleniwiać , wrócą mrozy to znów sypnę ziarnem ;:108

Ewuniu - trudno mówić o zimie , bo tylko jeden taki dzionek się trafił , znowu plucha a wieje mało głowy nie urwie , nie pamiętam takiego stycznia wielkie ;:196 dla Ciebie

Słońca nam trzeba , więc to na zdjęciach uchwycone ;
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Życzę Wszystkim spokojnej i pogodnej niedzieli ;:196
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnóstwo u Ciebie tulipanów! Liczyłaś kiedy ile to cebulek?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Potrzebuję troszkę czasu zanim napiszę, że zgadzam się co do dokarmiania - że tylko wtedy kiedy jest ciężej im ten pokarm znaleźć by się nie rozleniwiły - bo zdjęcia są pięknie oszałamiające....
Wiesz - jak na kreskówce - gdy coś Pluto zobaczył - a potem lekkim krokiem tuż nad ziemią prawie - przepłynął dalej....
- tak czuję się teraz podobnież. ;:170
Dołączam się oczywiście do wymiziania Chałaputka i też się cieszę, że już się ma dużo lepiej. ;:215
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witaj Moniś. Cieszę się, że Psiutek doszedł do siebie. Nie zazdroszczę, bo przecie on jak inni domownicy. Mieliście zmartwienie. ;:168
Też się przyłączam do pytania o ilość cebulek tulipanowych w Twoim ogrodzie. ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”