Chałaputkowo
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chałaputkowo
Pogłaskaj od cioci Iwonki milucha, a gwiazdki, kwiatki nauczysz mnie robić, śliczne. Ogród wygląda pięknie nawet zimą, ale właśnie taki, a nie jak zapowiadają pluchę znowu 

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Coś kiepsko ze śniegiem u Ciebie? U mnie jest w sam raz. Na dojechanie, na odśnieżanie, na dodatek do aury zimowej. Dziś mam pięknie, bo do białego szadź doszła i jest bajecznie.
Cały czas podziwiam domek dla ptaszków.
Kwiatki sama robiłaś?? A co z pieskiem??
Cały czas podziwiam domek dla ptaszków.

Kwiatki sama robiłaś?? A co z pieskiem??

- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Małgosiu aura zimowa, którą pokazałaś na fotografiach zachwycająca
Czy Ty masz drzewka na zimę pobielone?

- iwona0042
Wiolu kochanie to Moni ogród, ale ja nie o tym, tylko o tym, że bielenie drzew owocowych wykonuje się w celu zabezpieczenia pni i kory drzew przed uszkodzeniami, wynikającymi z nagłych zmian temperatury. Występujące zimą bardzo niskie temperatury mogą powodować przemarzanie roślin sadowniczych. Zewnętrznymi objawami uszkodzeń mrozowych są przemarznięcia konarów, pionowe pęknięcia pni i rany zgorzelinowe. Uszkodzenia mrozowe drzew powstają przeważnie po okresowym ociepleniu i rozhartowaniu zewnętrznych tkanek kory i drewna.
Sprzyjające warunki do powstawania ran zgorzelinowych występują w styczniu i lutym, gdy w słoneczne dni pnie drzew i grubsze konary silnie nagrzewają się, a nocą podczas gwałtownego spadku temperatury pobudzone do życia tkanki przemarzają.
A temperatury teraz mamy bardzo skaczące
Chyba Monia nie pogoni mnie z tymi mądrościami
Sprzyjające warunki do powstawania ran zgorzelinowych występują w styczniu i lutym, gdy w słoneczne dni pnie drzew i grubsze konary silnie nagrzewają się, a nocą podczas gwałtownego spadku temperatury pobudzone do życia tkanki przemarzają.
A temperatury teraz mamy bardzo skaczące

Chyba Monia nie pogoni mnie z tymi mądrościami

- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przy srebrnym świerku na pierwszy rzut oka - łan białych kwiatków , ,,,,,śliczne widoczki
Moniu dla Ciebie samych szczęśliwych dni w Nowym Roku,realizacji marzeń ogrodowych

Moniu dla Ciebie samych szczęśliwych dni w Nowym Roku,realizacji marzeń ogrodowych

- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Czy w takim razie już należy pobielić drzewka?
- iwona0042
Wiolu najlepiej by było, ja to robię zawsze w grudniu i do wiosny, do ciepłych dni mam spokój 

- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Moniś twój ogród nawet zimą wygląda rewelacyjnie
uściski i całuski w nowym roku 

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Iwonko nie pogoni, zresztą jak co wiemy gdzie kluczyk od ogrodu i dalej będziemy gaworzyć a mądrych rad nigdy dość. Z tym bieleniem to jestem zaskoczona gdzieś, kiedyś - dowiedziałam się, ze bielić w lutym-marcu kiedy będzie słoneczko, innym razem ze pogodnie ale bez słoneczka.
Czemu to wcześniej nie wpadłyśmy tu na pogaduszki, miałabym wymalowane drzewka.
Widok oszronionych roślin to ja bardzo lubię, tylko aby z korzyścią dla nich było.
Moniczko przytul pieszczocha.
Przyznam się takie ozdóbki kupiłam na bazarku bo moje łapki nawet chwaściory nie chcą respektować.
Czemu to wcześniej nie wpadłyśmy tu na pogaduszki, miałabym wymalowane drzewka.
Widok oszronionych roślin to ja bardzo lubię, tylko aby z korzyścią dla nich było.
Moniczko przytul pieszczocha.
Przyznam się takie ozdóbki kupiłam na bazarku bo moje łapki nawet chwaściory nie chcą respektować.
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Moniś - no tak - stołóweczka jest odwiedzana - i to cieszy nas chyba najbardziej
Dzięki za śliczne fotki

Dzięki za śliczne fotki

- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31

Monika piękne fotki zimowe.
Milusińscy goście zimowi

Serdecznie pozdrawiam w Nowym Roku.
- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Witam Was Kochani
Szczęścia i miłości w Nowym Roczku życzę wszystkim
Chałaputek się na szczęście wykurował , choć było już z nim źle , dobrze że napuchł na zewnątrz a nie od środka bo inaczej by się biedaczek udusił
, najgorsza była ta bezradność
Iwonko - po kuracji wyściskany , wymiziany i wytulony - dziękuję Ci bardzo i dla Ciebie

A gwiazdki nie tylko nauczę Cię robić ale i Ci kilka podaruję kiedy mnie odwiedzisz i broń Boże bym miała się gniewać , wręcz przeciwnie cieszę się że dowiedziałam się czegoś ,nie mam co prawda drzewek owocowych , na razie ale kto wie , kto wie . A nie skłamałam mam młodziutką czeresienkę , właśnie - czy ją też powinnam pomalować wapnem ?
Małgoś - u mnie śniegu nie było i nie ma , teraz to nawet taka sztormowa pogoda , wieje tak że spać nie mogę i stąd to siedzenie po nocy .
Właśnie pracuję nad drugim karmnikiem , strasznie to pracochłonne . Kwiatki składałam sama bo mi ich teraz tak bardzo brakuje a do wiosny jeszcze ......
. Rikuś dostał strasznego uczulenia na szczepionkę a my nie wiedzieliśmy co mu jest , gabinety weterynaryjne były już pozamykane , no koszmar był , ale jest już dobrze , jego wiosenne zdjęcie z tulipanami

Grażynko - widoczek niestety bardzo nietrwały , zaledwie kilkugodzinny , czy u Ciebie też tak strasznie wieje ? Dziękuje i nawzajem
Aniu
Danusiu - o bieleniu drzewek mówili również wczoraj w programie dla ogrodników na popularnej jedynce , że właśnie teraz najlepiej bo zbliżają się dłuższe i cieplejsze dni , nagrzeją pień drzewa przez dzień , soki ruszą a nocą złapie mróz i pień pęknie uszkadzając drzewko , więc w marcu to już za późno , Danusiu a gdzie u Ciebie chwaściory
Beatko - dokarmianie wstrzymane , temperatura dodatnia , więc zgodnie z naturą muszą radzić sobie same , nie można ich rozleniwiać , wrócą mrozy to znów sypnę ziarnem
Ewuniu - trudno mówić o zimie , bo tylko jeden taki dzionek się trafił , znowu plucha a wieje mało głowy nie urwie , nie pamiętam takiego stycznia wielkie
dla Ciebie
Słońca nam trzeba , więc to na zdjęciach uchwycone ;

Życzę Wszystkim spokojnej i pogodnej niedzieli

Szczęścia i miłości w Nowym Roczku życzę wszystkim

Chałaputek się na szczęście wykurował , choć było już z nim źle , dobrze że napuchł na zewnątrz a nie od środka bo inaczej by się biedaczek udusił

Iwonko - po kuracji wyściskany , wymiziany i wytulony - dziękuję Ci bardzo i dla Ciebie

A gwiazdki nie tylko nauczę Cię robić ale i Ci kilka podaruję kiedy mnie odwiedzisz i broń Boże bym miała się gniewać , wręcz przeciwnie cieszę się że dowiedziałam się czegoś ,nie mam co prawda drzewek owocowych , na razie ale kto wie , kto wie . A nie skłamałam mam młodziutką czeresienkę , właśnie - czy ją też powinnam pomalować wapnem ?
Małgoś - u mnie śniegu nie było i nie ma , teraz to nawet taka sztormowa pogoda , wieje tak że spać nie mogę i stąd to siedzenie po nocy .
Właśnie pracuję nad drugim karmnikiem , strasznie to pracochłonne . Kwiatki składałam sama bo mi ich teraz tak bardzo brakuje a do wiosny jeszcze ......

Grażynko - widoczek niestety bardzo nietrwały , zaledwie kilkugodzinny , czy u Ciebie też tak strasznie wieje ? Dziękuje i nawzajem

Aniu

Danusiu - o bieleniu drzewek mówili również wczoraj w programie dla ogrodników na popularnej jedynce , że właśnie teraz najlepiej bo zbliżają się dłuższe i cieplejsze dni , nagrzeją pień drzewa przez dzień , soki ruszą a nocą złapie mróz i pień pęknie uszkadzając drzewko , więc w marcu to już za późno , Danusiu a gdzie u Ciebie chwaściory

Beatko - dokarmianie wstrzymane , temperatura dodatnia , więc zgodnie z naturą muszą radzić sobie same , nie można ich rozleniwiać , wrócą mrozy to znów sypnę ziarnem

Ewuniu - trudno mówić o zimie , bo tylko jeden taki dzionek się trafił , znowu plucha a wieje mało głowy nie urwie , nie pamiętam takiego stycznia wielkie

Słońca nam trzeba , więc to na zdjęciach uchwycone ;

Życzę Wszystkim spokojnej i pogodnej niedzieli

Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Potrzebuję troszkę czasu zanim napiszę, że zgadzam się co do dokarmiania - że tylko wtedy kiedy jest ciężej im ten pokarm znaleźć by się nie rozleniwiły - bo zdjęcia są pięknie oszałamiające....
Wiesz - jak na kreskówce - gdy coś Pluto zobaczył - a potem lekkim krokiem tuż nad ziemią prawie - przepłynął dalej....
- tak czuję się teraz podobnież.
Dołączam się oczywiście do wymiziania Chałaputka i też się cieszę, że już się ma dużo lepiej.
Wiesz - jak na kreskówce - gdy coś Pluto zobaczył - a potem lekkim krokiem tuż nad ziemią prawie - przepłynął dalej....
- tak czuję się teraz podobnież.

Dołączam się oczywiście do wymiziania Chałaputka i też się cieszę, że już się ma dużo lepiej.

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Witaj Moniś. Cieszę się, że Psiutek doszedł do siebie. Nie zazdroszczę, bo przecie on jak inni domownicy. Mieliście zmartwienie.
Też się przyłączam do pytania o ilość cebulek tulipanowych w Twoim ogrodzie.

Też się przyłączam do pytania o ilość cebulek tulipanowych w Twoim ogrodzie.