Danusia Mój ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Danusia Mój ogród cz.4

Post »

Danusiu na święta było jak na Wielkanoc, a teraz lekko poprószone ;:333
Widzę, że latarenka już oświetla ogród ;:215
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Danusiu :)

Mam nadzieję, że ręka wydobrzała i już 2 palcami w klawisze możesz stukać ? :wink:
Gratuluję choinki, bo jest naprawdę ciekawa. Świetny efekt. Tak sobie od razu pomyślałam, jaka to szkoda jak człowiek (znaczy się ja) jest kompletnie nieutalentowany artystycznie. W ubiegłym roku zachciało mi się właśnie takiej innej, nowoczesnej, niewielkiej choinki. Poszłam do sklepu, zamówiłam w ciemno "inną niż normalne" choinkę. Za tydzień poszłam, odebrałam ją ze sklepu, rozpakowałam w domu i okazało się, że mam znów zgrabną, gęstą jodełkę. Inność polegała na tym, że końcówki są przyprószone śniegiem, ma parę szyszek na sobie i jest tak totalnie gęsta, że żadna bombka do niej nie pasuje. Więc w ubiegłym roku była nowoczesna choinka z samymi światełkami. W tym roku syn powiedział, że ubierze ją w bombki po swojemu. Nakupił jakichś fikuśnych bombek, koralików i łańcuszków...ciemnofioletowych. Ubrał. Efekt jest taki, że ozdób na niej w ogóle nie widać i dalej mam sztucznego iglaka, ze światełkami i srebrnym (!) szpicem na czubku, bo fioletowego nie było :roll:
Ślicznie u Ciebie wygląda ogród pod tą delikatną warstewką śniegu.
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Jadziu, poprószyło fajnie, bo mało, troszkę rozjaśniło krajobraz, zrobiło się czyściej. Mam nadzieję że mrozów wielkich nie będzie, przynajmniej do sylwestra, bo idę na ognisko, mam nadzieję wytrzymać do północy.
Iwonko, nie poszły spać, pływają w najlepsze i o jedzenie się upominają. Nawet nie spodziewałam się że te latarenki będą dawały tyle światła. W jednej mam grubą świecę, świeci się długo, od wigilii po kilka godzin, światło fajne, szyby czyste. W drugiej wstawiłam gromnicę, jeszcze z komunii zostały, wiekowe już. Światło mają mocne, płomień duży, ale kopcą okropnie.
Marysiu, Śniegu na szczęście nie za dużo. Latarenki mam dwie, świecą fajnie, tylko jedną muszę jeszcze przestawić, ale ziemia zmarznięta a podstawę trzeba ustawić. Jedną zrobiłam córce na gwiazdkę, bardzo się cieszy.
Mireczko, jak popatrzysz to wreszcie sama coś fajnego zrobisz. Próbowałam w ubiegłych latach, ale jakoś nie wychodziło tak jak chciałam i wreszcie się udało. Najbardziej cieszę się z tego że połowy pokoju nie zajmuje i eMowi się podoba.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, ;:65 podreptałam po Twoim ogrodzie , b. mi się podoba ;:138 masz tam wszystko :) kapitalne wędzarnia, swój chlebek :) też taki piekłam , ale sama musiałam jeść to przestałam :wink: wielka pigwa, ja mam malutką :) no i w ogóle duuuużo dobra :D
oglądaliście stare auta w Szwecji, pokażę ( jeśli pozwolisz) stałą wystawę pod Wrocławiem :) niestety na wszystkich ja jestem :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Karolinko, dziękuję za odwiedziny, zapraszam częściej. Napisz, proszę gdzie dokładnie jest ta wystawa?
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kochani w nadchodzącym Nowym Roku, Życzę wszystkim zdrowia i spełnienia marzeń.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Po pierwszym ataku zimy - 7 st, sprawdziłam stan w szklarni. Właśnie odmarzły drzwi. Mamy odwilż. Kufiki są zielone,zdecydowanie lepiej im w szklarni niż w domu, figa jak by zimy nie widziała. Zobaczymy jak będzie dalej.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Danusiu witaj :wit
Pięknie wyszła ta latarenka ;:333 Zdjęcia super .
to u Ciebie zimy nie było ;:185 u mnie -14 a odczuwalna dużo więcej . Ja do swojej szklarenki nie zaglądam jeszcze ale bardziej się boję o te roślinki co stoją w moim skansenie - tam też nieogrzewane .
Pozdrawiam i życzę miłego ,radosnego i słonecznego dnia ;:196
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu, szklarnia okazała się rewelacyjna. Ziemia lekko przykryta nie zamarzła, donice wkopałam po uszy, na rośliny nałożyłam konary ze ściętego świerka, i dopiero na te konary nałożyłam folię bombelkową. Nawet nie zdążyłam dobrze uszczelnić szklarni, ma prześwity przy okienku, źle jest założona uszczelka. Ziemia w ogrodzie jak skała a w szklarni nie zamarzła, jest szansa że rośliny przetrwają, dla mnie ten eksperyment jest bardzo ważny, właśnie ze względu na kufika w którym się zakochałam, ale w domu ma zdecydowanie za mało światła.
A zima może jeszcze w litym przyjść bardzo agresywna, ale wtedy zawsze mogę wstawić na trochę świece. Już sprawdziłam , gromnice dają bardzo dużo ciepła, dla bezpieczeństwa już przygotowałam garnek, wąski, wysoki, postawię na półce i będzie dogrzewania w razie potrzeby. Muszę zanieść termometr do szklarni, jestem ciekawa jaka tam jest temperatura, pod przykryciem.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Danusiu to zamknij szczelnie drzwi i niech sobie roślinki trwają szczęśliwie do wiosny. W mojej strefie już były zmarzły bo było -15 i woda w ciepły kurniku zamarzła do dna. Dużo zdrowia i szczęścia na Nowy Rok ;:196
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Temperatura na + . Skrzynki z truskawkami zwisającymi w połowie grudnia przykryłam lekko gałązkami świerkowymi. Dziś zaglądam pod okrycie, a tam kwiaty i na starych liściach larwy jakiegoś motyla. Walczyłam z nimi przez pół lata a one przetrwały pierwsze mrozy ;:164
Wycięłam stare liście, dosypałam węgla drzewnego, usunęłam część gałęzi, wycięłam wszystkie pędy z kwiatami. Przez chwilę miałam wrażenie że to przedwiośnie. Miłe uczucie. Byłam na spacerze, podglądałam ogrody. Irysy wypuszczają kły i piwonie już wychodzą. Moja magnolia Aleksandra, przymierza się do otwarcia pąków kwiatowych. Ech, jak by się chciało wiosny.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Oj Danusiu tak, dzisiaj faktycznie wiosennie było, żeby nie ta wilgoć tragiczna w powietrzu to nawet fajnie było, wszystkiego najpiękniejszego jeszcze raz Danusiu ;:196
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko, wzajemnie. Ja już przygotowałam troszkę octanu wapnia i jak będzie tak ciepło to truskawki podleję od grzybów, bo jakieś ślady pleśni się pokazały. Ogród przy domu to w taką pogodę ciągnie chociaż na chwilkę coś podzióbać.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

I tego Ci zazdroszczę, bo ja to wychodzę na starą działkę, połazić chociaż trochę, popatrzeć co tam jeszcze do zabrania będzie, ale dziki tak zorały ją, że ciężko się po niej chodzi ;:185
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Oj dziewczyny ale wam zazdroszczę tej wiosennej pogody - u mnie szaro buro przez cały dzień i lodowica - nie da się nigdzie wyjść ;:223
Danusiu u ciebie wszystko rośnie a u mnie zmarzło w skansenie wszystko ;:145 ale trudno , a do szklarenki jeszcze nie zaglądałam ;:185
U was inny klimat .
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”