Miskanty
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Miskanty
Mówisz niskie, a może chociaż średnie, no tak mi się podobają te wysokie, ale pewnie masz rację 

Miskanty wiosną trzeba przycinać, na skarpie będzie to niewygodne.Ja swoje niektóre związuje na zimę, bo z reguły po pierwszym cięższym i mokrym śniegu są połamane, więc takie ewentualne zabiegi też weź pod uwagę w tak niewygodnym miejscu.No i długo puste i nieciekawe miejsce wiosną nim ruszą na dobre.Niektóre odmiany wymagają też wykopania i odmłodzenia po jakimś czasie, środek kępy zamiera.Może lepiej na skarpie posadzić jakieś inne rośliny, poszukaj i poczytaj co nadaje się na skarpy.
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
1. Jak ktoś chce mieć ogród bezobsługowy to sadzi iglaki. Przy nich roboty jest niewiele.
2. Miskanty na skarpach uważam za pomysł świetny. Niemniej to są byliny i trzeba im poświecić czasu, m.in sprzątając ich liście.
3. Mokry śnieg i w dużej ilości, przynajmniej na niżu, to rzadkość. Niemniej rzeczywiście można to wziąć pod uwagę i wybrać wyższe odmiany wąskolistne (choć ja bym się zdecydował na wysokie - jak szaleć to szaleć), np. 'Flamingo' czy Silberspinne.
4. Za większy problem uważałbym problemy z wodą i z tego powodu sugerowałbym mieszańce miskanta chińskiego i cukrowego. Sadziłem w takich warunkach np. 'Ballerina'. Jakimś kompromisem byłby 'Veitschochheim' - ok. 2 m i trochę węższe liście.
2. Miskanty na skarpach uważam za pomysł świetny. Niemniej to są byliny i trzeba im poświecić czasu, m.in sprzątając ich liście.
3. Mokry śnieg i w dużej ilości, przynajmniej na niżu, to rzadkość. Niemniej rzeczywiście można to wziąć pod uwagę i wybrać wyższe odmiany wąskolistne (choć ja bym się zdecydował na wysokie - jak szaleć to szaleć), np. 'Flamingo' czy Silberspinne.
4. Za większy problem uważałbym problemy z wodą i z tego powodu sugerowałbym mieszańce miskanta chińskiego i cukrowego. Sadziłem w takich warunkach np. 'Ballerina'. Jakimś kompromisem byłby 'Veitschochheim' - ok. 2 m i trochę węższe liście.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Przestrzeń między kwiatostanami a kępą liści - cecha która rzadko jest podkreślana. Ma znaczenie zwłaszcza w przypadku odmian wysokich. Te z kwiatostanami bezpośrednio nad kępą są wizualnie cięższe, bardziej zbite. Tam gdzie kwiatostany powiewają swobodnie odczuwalna jest lekkość, przestrzenność.

miskant 'Kupferberg'

miskant 'Rudy'

miskant 'Krater'

miskant 'Rotsilber'

miskant 'Kupferberg'

miskant 'Rudy'

miskant 'Krater'

miskant 'Rotsilber'
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Dzięki za porady, skarpy co prawda są wietrzne, ale jak piszecie, są na to sposoby, a z wodą nie ma problemu bo skarpy są wilgotne, a po za tym wody jest w koło dużo, więc z tym problemów nie będzie. Podobają mi się prawie wszystkie, ale najbardziej z poleconych to chyba 'Flamingo' i Silberspinne.
- Mariusz_S
- Kontakt:
'Silberspinne' szybciej rośnie, 'Flamingo' ma bardziej malownicze kwiatostany i zakwita wcześniej. Oba są wąskolistne.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mariusz czy miałbyś zdjęcie dorosłego miskanta 'Veitschochheim'. Zostawiłam im po 0,5 m odległość boje się, że za gęsto a nigdzie nie znalazłam w internecie. I nie wiem jaki ma pokrój , bo jak kulisty to trzeba mu więcej miejsca.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
No faktycznie masz się czym pochwalić. Trawy exstra 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 sty 2015, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za miłe słowa .ale mam pytanie ,czy wszystkie miskanty mogą się same rozśiewać ,u mnie zauważyłem nowe miskanty o innych kwiatostanach. Pozdrawiam
- Mariusz_S
- Kontakt:
Siewki miskantów są rzadkością, zazwyczaj nie przeżywają pierwszej zimy. Ale po poprzedniej zimie cos tam mogło się pojawić. po tej (na razie) też są spore szanse. Wydajniejsze jest sianie samemu...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 paź 2010, o 18:32