Na parapecie u mrooofki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na parapecie u mrooofki

Post »

/ ... / trzy śmierdziele w postaci fretek :)
- piękne zwierzaczki, zadbane, czyściutkie, najedzone i lubiące towarzystwo do zabawy. Bardzo ruchliwe i wścibskie zwierzaczki. Fretka, kojarzy mi się z albinotyczną odmiana tchórza, a te wypielęgnowane zwierzaczki znam pod nazwą tchórzofretka.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu,bardzo fajne rozrabiaki,musisz chyba uważać na kable,bo jak Ja miałem to mi robiły najwięcej takich szkód,jak mi biegały po pokojach ;:108
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniakak pisze:Ale masz małe stadko :D :D :D :D :D
był kiedyś jeden... poznał zwierzaki od znajomej i zapragnęłam żeby miał towarzystwo.. Gruby to już stateczni freci Pan
nolina pisze:Magda cudowne ;:167
Dzięki :D ale masz wesoło ;:oj
czasem też śmierdząco :wink:
Akwelan_2009 pisze:
/ ... / trzy śmierdziele w postaci fretek :)
- piękne zwierzaczki, zadbane, czyściutkie, najedzone i lubiące towarzystwo do zabawy. Bardzo ruchliwe i wścibskie zwierzaczki. Fretka, kojarzy mi się z albinotyczną odmiana tchórza, a te wypielęgnowane zwierzaczki znam pod nazwą tchórzofretka.
oj trzeba mieć oczy dookoła głowy
leszek2 pisze:Madziu,bardzo fajne rozrabiaki,musisz chyba uważać na kable,bo jak Ja miałem to mi robiły najwięcej takich szkód,jak mi biegały po pokojach ;:108
kable ich nie interesują..to nie gryzoń..to przecież drapieżnik..duzo bardziej zainteresowane są otwieraniem szafek ;)
nie gryzą nic..tylko robią bałagan

A dziś na końcówkę roku tak mnie troszkę sentymentalnie chwyciło... Nie będę pisać o tym co przybyło, bo wszystkie kaktusy to u mnie nowe. Jednak z kilkoma trzeba było się pożegnać

Po odchyleniu jednego członu okazało się, że pełno pomiędzy nimi białego paskudztwa, chyba znalezienie tego utrudniał gąszcz bielutkich cierni, chciałam zachować jakiś zdrowy odrost..ale nie było czego zbierać
Obrazek

Obrazek

wełnowiec w najbardziej dorodnej postaci zaatakował też notka(chyba notka)

Obrazek

Obrazek

Padło też kilka roślin zakupionych w gliwickiej palmiarnii

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze dwa egzemplarze o które boję się wyjątkowo. Strasznie jestem ciekawa czy przetrwają zimę

Obrazek

Obrazek
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

O qurcze szkoda roślinek ,ale na błędach człowiek się uczy.Będą nowe :D
Moja marksianka też coś mi się nie podoba...jedna z główek zaczęła jakoś brązowieć.
Musze zrobić fotke i poradzić się bardziej doświadczonych Forumowiczów
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

ale panikarze, pare wełnowców i już w kubeł
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p

Post »

nolina pisze:O qurcze szkoda roślinek ,ale na błędach człowiek się uczy.Będą nowe :D
Moja marksianka też coś mi się nie podoba...jedna z główek zaczęła jakoś brązowieć.
Musze zrobić fotke i poradzić się bardziej doświadczonych Forumowiczów
czy to do końca moje błędy nie wiem... wiem na pewno, że już nigdy nie kupię przelanych roślin w październiku-tak jak to było w przypadku gymnoli i bocasanki z palmiarnii gliwickiej. Z tamtych zakupów z 5 roślin zostały się dwie.
Skoro z pięciu trzy padają coś ewidentnie było nie tak. Gymnole zamieniły się w jedną wielką papkę
banditoo pisze:ale panikarze, pare wełnowców i już w kubeł
Pewnie, że panika.. to w końcu mój pierwszy sezon z kaktusami... ale zawsze swoje rośliny staram się ratować - patrz wyżej - D.longimamma czy Turbinek.
Astrakowi którego wełnowiec oblazł póki co nic nie ma. To samo tyczy się feraka którego w bonusie kupiłam z robactwem, które wpierniczało jego korzonki
Zawsze staram się ratować..zawsze.... nie zawsze się udaje, nie zawsze jest co zbierać
Pozdrawiam Magda
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11

Post »

Tylko spokój.....frycowe trzeba zapłacić.
To że ktoś sprzedawał przelane roślinki to norma ..... napiły się przed sprzedażą a może nawet wynawoziły
i handlowo były większe a to że mogły paść sprzedającego nie interesował - ba może nawet lepiej
bo kupujący przyjdzie po następne.
Jak już kupiłaś mokre to można było wybić z doniczki i oczyścić z substratu.
Korzonki by przeschły - roślinkę w gazetę i na zimowisko.
Podobnie doradzam z wełnowcami - wyrzucić ziemię z doniczek (mogą być jaja lub małe robactwo)
potraktować dobrym środkiem owadobójczym , nawet z dwa razy wysuszyć i w papier i do zimowania.
Przez zimę przeprowadzić kilka kontroli czy aby wełnowce ubite na śmierć a wiosna w nowiutkie doniczki i substrat
i tylko czekać na korzonki i kwitnienie.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no i tak postępować a nie siać panike, z przelanymi to nie problem, w jeden dzień można je wysuszyć. Wybijać z doniczek a nie bawić się jak z dziećmi :twisted:
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p

Post »

Marek L pisze:Tylko spokój.....frycowe trzeba zapłacić.
To że ktoś sprzedawał przelane roślinki to norma ..... napiły się przed sprzedażą a może nawet wynawoziły
i handlowo były większe a to że mogły paść sprzedającego nie interesował - ba może nawet lepiej
bo kupujący przyjdzie po następne.
Jak już kupiłaś mokre to można było wybić z doniczki i oczyścić z substratu.
Korzonki by przeschły - roślinkę w gazetę i na zimowisko.
Podobnie doradzam z wełnowcami - wyrzucić ziemię z doniczek (mogą być jaja lub małe robactwo)
potraktować dobrym środkiem owadobójczym , nawet z dwa razy wysuszyć i w papier i do zimowania.
Przez zimę przeprowadzić kilka kontroli czy aby wełnowce ubite na śmierć a wiosna w nowiutkie doniczki i substrat
i tylko czekać na korzonki i kwitnienie.
Jak mi wełnowce obsiadły astraka - został wybity z doniczki, substrat od razu wyrzuciłam, wykąpany, spryskany środkiem na robactwo, suszył się kilka dni i siedzi w nowym podłożu

banditoo pisze:no i tak postępować a nie siać panike, z przelanymi to nie problem, w jeden dzień można je wysuszyć. Wybijać z doniczek a nie bawić się jak z dziećmi :twisted:
Każdą nową roślinę wybijam z doniczki, substrat ładuje swój (oczywiście suchy)

nic tylko się uczyć... gdyby nie internet i forum nie wiedziałabym, że trzeba mieć podłoże inne niż standardowa ziemia do kaktusów z kwiaciarni, nie wiedziałabym nic o wełnowcach, nie wspominając już o zimowisku.
To tylko mój pierwszy sezon
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To cie pociesze ze jeszcze wiele roslin pojdzie w kubeł, ale nie masz co sie przejmować bo każdą jedną zastąpi 10 innych, przepraszam masz o co o miejsce na nie :twisted:
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Jacek,ty już jesteś stary wyga i nie strasz Magdy kubłem,każdy przeżywał gnicie pierwszych swoich kaktusików,Ty lepiej przypomnij sobie
jak Ty płakałeś po pierwszych stratach kaktusików :;230
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p

Post »

banditoo pisze:To cie pociesze ze jeszcze wiele roslin pojdzie w kubeł, ale nie masz co sie przejmować bo każdą jedną zastąpi 10 innych, przepraszam masz o co o miejsce na nie :twisted:
nad miejscem już pracuje wyobraźnia, będzie przed domem postawiony foliak... takie mam marzenie na przyszły sezon :twisted:
leszek2 pisze:Jacek,ty już jesteś stary wyga i nie strasz Magdy kubłem,każdy przeżywał gnicie pierwszych swoich kaktusików,Ty lepiej przypomnij sobie
jak Ty płakałeś po pierwszych stratach kaktusików :;230
miałam doła straszecznego jak mi gymnol w papke się zamienił... ale wychodzę z założenia, że to też po coś - w celach dydaktyczno-naukowych :D

Do końca nie lubię życzeń świątecznych - a to dlatego, że życzymy sobie Wesołych Świąt - a ja się pytam co z resztą dni??

Więc...

Niech KAŻDY dzień bez wyjątku obfituje Wam w piękne kaktusowo-sukulentowe doznania, niech w przyszłym roku spełnią się Wasze chciejstwa, a parapety, inspekty i foliaki rozciągną się
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p

Post »

Pąk na Snow Cap zrobił prezent

Obrazek

Obrazek

i trochę bajzlu

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Magda
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

Nie ważne czy zima czy wiosna mroofka zawsze radosna . A dlaczego ma kwitnące okazy nawet w zimie. Szczęśliwych i radosnych Bożego Narodzenia :D :D :D i oby tego kłującego szczęścia było jak najwięcej :D :D :D :D
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p

Post »

Aniu - po Świętach kłującego szczęścia jest ciut więcej

Dziś zaczęłam przesadzać, ale pogoda paskudna to i zdjęcia nie takie jak bym chciałam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
(spokojnie..rdzawe plamki to cynamon)

I jeszcze jeden przesadzony dziś gość

Obrazek

Obrazek

Obrazek