Potrawy Wigilijne

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6698
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Taka maszyneria na pewnie jest w szufladzie, u mnie juz zapomniana. ;:131
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Posty: 254
Od: 16 mar 2014, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Próbowałam raz u Babci kleić taką maszynerią, hahaha to była komedia. Nie dość, że trzeba było wycinać koła największym kubkiem jakie posiadałyśmy to jeszcze samo sklejenie maszynerią nic nie dawało. Pierogi w gotowaniu rozklejały się, brzegi się rozchodziły itd. Jestem zwolenniczką ręcznego zaklejania. Przy odrobinie staranności wychodzi ładny wzorek na brzegu pierożka.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Posty: 358
Od: 29 maja 2014, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

IKA2008
Pierogi z jabłkami robimy bez dodatków, same jabłka w kawałki, a po ugotowaniu polane masełkiem i oprószone zwykłym cukrem.
Aż ślinotoku dostałam, jak to napisałam ;:306
Pozdrawiam -Marta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Do ciasta pierogowego zawsze dodaję 1 łyżkę oleju na 0,5 kg mąki. Dzięki temu ciasto jest idealnie rozciągliwe, absolutnie nie jest lepkie. A zawsze mozna dodać troszkę mąki. I ja wolę kleić ręcznie, nie używam żadnych przyrządów.
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3064
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

emilka79 pisze:IKA2008
Pierogi z jabłkami robimy bez dodatków, same jabłka w kawałki, a po ugotowaniu polane masełkiem i oprószone zwykłym cukrem.
Aż ślinotoku dostałam, jak to napisałam ;:306
Marta z jabłkami pierogów jeszcze nigdy nie robiłam , ale mi narobiłaś apatytu :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2203
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

A w czym problem? Drugą gorszą połowę namów na obieranie jabłek, Ty szybciutko robisz ciasto i ...smacznego! Pora jeszcze wczesna :D
Pozdrawiam, Marta.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2989
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Pierogi z jabłkami to klasyka ;:333
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Sahe pisze:Próbowałam raz u Babci kleić taką maszynerią, hahaha to była komedia. Nie dość, że trzeba było wycinać koła największym kubkiem jakie posiadałyśmy to jeszcze samo sklejenie maszynerią nic nie dawało. Pierogi w gotowaniu rozklejały się, brzegi się rozchodziły itd. Jestem zwolenniczką ręcznego zaklejania. Przy odrobinie staranności wychodzi ładny wzorek na brzegu pierożka.
Na pierwszym zdjęciu widać,że krążki wycina się dolną stroną maszynerii i żaden kubek ,czy inny garnek, do wykrawania nie jest potrzebny.Jeżeli ciasto jest prawidłowo zrobione,to klei się i palcami ,i maszynerią ,i każdym innym sprzętem.Robię i będę robił ciasto z olejem i kleił pierogi "maszynerią",bo tak mi jest najwygodniej.I jeżeli jeden na 50 się rozklei to nie jest powód do zmiany przyzwyczajeń..ŻYCZĘ CI ZDROWYCH,WESOŁYCH I SUCHYCH ŚWIĄT,JEŻELI NIE MOGĄ BYĆ BIAŁE.
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Posty: 254
Od: 16 mar 2014, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Oj, KaLo ... a kto tu mówi o zmianie przyzwyczajeń ?? Każdy opisuje własne doświadczenia zw/z przygotowywaniem potraw Wigilijnych, a moje akurat jeśli chodzi o pierogi i maszynerię były kiepskie hahaha :D podobnie jak z olejem do ciasta na pierogi. Uważam, że masło jest bezpieczniejsze w użyciu, nie jest łatwo z nim przedawkować, a i smak daje lepszy ...

A teraz kolejny pomysł na pierożki Wigilijne: farsz przygotowujemy z suszonych śliwek najlepszej jakości (bez pestki) nasączonych w odrobinie miodu, z dodatkiem płatków migdałowych wg gustu. Mmmm ... Ja po ugotowaniu posypałam je cukrem trzcinowym - rewelacja !!
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Ja to dopiero robię pierogi na prototypa :twisted: Z ciasta formuję wałek ,który kroję na wąskie,małe kawałki i każdy z nich wałkuję osobno,a po nałożeniu farszu i zlepieniu brzegów zawijam falbankę :wink:

Właśnie jestem świeżo po produkcji pierogów i uszek wigilijnych z 1,5 kg mąki ;:oj . Dobrze,że wczoraj przeczytałam o farszu z jabłek :) :) . Zostało mi sporo ciasta,z którego wyszło 18 pierogów z jabłkami. Nie miałam wprawdzie cukru migdałowego,więc użyłam zwykłego+ cukier waniliowy+ cynamon . Pierogi wyszły pyszne- nie spodziewałam się takich wrażeń smakowych przy tak małym nakładzie pracy :D Mają tylko jedną wadę-można ich zjeść dużo więcej niż z mięsem czy grzybami :lol:

Dzięki Sahe za pomysł ;:333

Przy okazji zrobiłam też wigilijną kapustę z grzybami i cebulką przysmażaną na oleju rzepakowym. Bardzo lubię taką kapustę i nie wiem czemu robię ją tylko raz do roku? Musi być dość kwaśna i pieprzna ze sporą ilością najlepszej jakości grzybków ( kapeluszy).

Tylko kto teraz kuchnię ogarnie- można się przewrócić ;:oj :D
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Posty: 1774
Od: 7 maja 2011, o 10:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Dziewczyny z może macie jakiś sprawdzony przepis na barszczyk , ale bez grzybków?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Dzisiaj zrobiłem grzybowy barszczyk ćwiczebny.Połowę zakwasiłem żurem ,połowę kwasem z kapusty.Porównanie bezapelacyjnie na korzyść żuru.To drugie, to po prostu kapuśniak z grzybami.Dodam jeszcze,że kapusta kiszona swojska, ok.2-tygodniowa. Nie ma więc mowy o nadmiernym "aromacie" kwasu kapuścianego.
Nie dziewczyna też może? ;:173

Podstawą jest wywar z włoszczyzny. Surowe buraki zetrzeć na tarce jarzynowej,posypać cukrem,solą majerankiem i pieprzem. Skropić octem,wymieszać i zostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie włożyć do wrzącego bulionu i trzymać na ogniu do momentu zagotowania. Zdjąć z ognia i zostawić na 2-3 godz. potem przecedzić i ew. dosmaczyć. doskonały do uszek, pasztecików albo po prostu do filiżanki. Może się wydawać,że jest pracochłonny, ale w tzw miedzyczasach można robić coś innego.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

U mnie prace powoli postępują, uszka i pierogi zrobione, ciasto czekoladowe czeka zawinięte, w lodówce (w przepisie jest, by nabierało smaku przez co najmniej tydz), zrobiona kapusta z grzybami, śledzie w oleju z papryką słodką (przyprawą) z grzybami i cebulką, śledzie po kaszubsku. Jutro w planach ciasto Stefanka, a we wtorek ryba po grecku, ryba po japońsku, sandacz w galarecie, makowiec, sernik, barszcz...
Pozdrawiam, Kasia
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2551
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

aagaaz pisze:ziewczyny z może macie jakiś sprawdzony przepis na barszczyk , ale bez grzybków?
W zasadzie robię nieco podobnie do kaLo czyli najpierw wywar warzywny ale buraki w skórce gotuje oddzielnie i trę po ostygnieciu, oczywiście obieram najpierw ze skórki . Dodaję do wywaru doprawiam zielem, liściem, czosnkiem, majerankiem i kminkiem po czym zagotowuję .Na sam koniec dodaję albo własny kwas buraczany albo kupiony .
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Ja robię tak:
buraki myję, zawijam w folię i piekę, po ostygnięciu trę w przystawce Zelmera i potem jw, z tym, że nie doprowadzam do wrzenia. Przed dodaniem zakwasu usuwam warzywa.
Moje wątki
Festina Lente
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”