Potrawy Wigilijne
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
Taka maszyneria na pewnie jest w szufladzie, u mnie juz zapomniana. 

Próbowałam raz u Babci kleić taką maszynerią, hahaha to była komedia. Nie dość, że trzeba było wycinać koła największym kubkiem jakie posiadałyśmy to jeszcze samo sklejenie maszynerią nic nie dawało. Pierogi w gotowaniu rozklejały się, brzegi się rozchodziły itd. Jestem zwolenniczką ręcznego zaklejania. Przy odrobinie staranności wychodzi ładny wzorek na brzegu pierożka.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
IKA2008
Pierogi z jabłkami robimy bez dodatków, same jabłka w kawałki, a po ugotowaniu polane masełkiem i oprószone zwykłym cukrem.
Aż ślinotoku dostałam, jak to napisałam
Pierogi z jabłkami robimy bez dodatków, same jabłka w kawałki, a po ugotowaniu polane masełkiem i oprószone zwykłym cukrem.

Pozdrawiam -Marta
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Do ciasta pierogowego zawsze dodaję 1 łyżkę oleju na 0,5 kg mąki. Dzięki temu ciasto jest idealnie rozciągliwe, absolutnie nie jest lepkie. A zawsze mozna dodać troszkę mąki. I ja wolę kleić ręcznie, nie używam żadnych przyrządów.
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Marta z jabłkami pierogów jeszcze nigdy nie robiłam , ale mi narobiłaś apatytuemilka79 pisze:IKA2008

- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
A w czym problem? Drugą gorszą połowę namów na obieranie jabłek, Ty szybciutko robisz ciasto i ...smacznego! Pora jeszcze wczesna 

Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierogi z jabłkami to klasyka 

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Na pierwszym zdjęciu widać,że krążki wycina się dolną stroną maszynerii i żaden kubek ,czy inny garnek, do wykrawania nie jest potrzebny.Jeżeli ciasto jest prawidłowo zrobione,to klei się i palcami ,i maszynerią ,i każdym innym sprzętem.Robię i będę robił ciasto z olejem i kleił pierogi "maszynerią",bo tak mi jest najwygodniej.I jeżeli jeden na 50 się rozklei to nie jest powód do zmiany przyzwyczajeń..ŻYCZĘ CI ZDROWYCH,WESOŁYCH I SUCHYCH ŚWIĄT,JEŻELI NIE MOGĄ BYĆ BIAŁE.Sahe pisze:Próbowałam raz u Babci kleić taką maszynerią, hahaha to była komedia. Nie dość, że trzeba było wycinać koła największym kubkiem jakie posiadałyśmy to jeszcze samo sklejenie maszynerią nic nie dawało. Pierogi w gotowaniu rozklejały się, brzegi się rozchodziły itd. Jestem zwolenniczką ręcznego zaklejania. Przy odrobinie staranności wychodzi ładny wzorek na brzegu pierożka.
Oj, KaLo ... a kto tu mówi o zmianie przyzwyczajeń ?? Każdy opisuje własne doświadczenia zw/z przygotowywaniem potraw Wigilijnych, a moje akurat jeśli chodzi o pierogi i maszynerię były kiepskie hahaha
podobnie jak z olejem do ciasta na pierogi. Uważam, że masło jest bezpieczniejsze w użyciu, nie jest łatwo z nim przedawkować, a i smak daje lepszy ...
A teraz kolejny pomysł na pierożki Wigilijne: farsz przygotowujemy z suszonych śliwek najlepszej jakości (bez pestki) nasączonych w odrobinie miodu, z dodatkiem płatków migdałowych wg gustu. Mmmm ... Ja po ugotowaniu posypałam je cukrem trzcinowym - rewelacja !!

A teraz kolejny pomysł na pierożki Wigilijne: farsz przygotowujemy z suszonych śliwek najlepszej jakości (bez pestki) nasączonych w odrobinie miodu, z dodatkiem płatków migdałowych wg gustu. Mmmm ... Ja po ugotowaniu posypałam je cukrem trzcinowym - rewelacja !!
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Ja to dopiero robię pierogi na prototypa
Z ciasta formuję wałek ,który kroję na wąskie,małe kawałki i każdy z nich wałkuję osobno,a po nałożeniu farszu i zlepieniu brzegów zawijam falbankę
Właśnie jestem świeżo po produkcji pierogów i uszek wigilijnych z 1,5 kg mąki
. Dobrze,że wczoraj przeczytałam o farszu z jabłek
. Zostało mi sporo ciasta,z którego wyszło 18 pierogów z jabłkami. Nie miałam wprawdzie cukru migdałowego,więc użyłam zwykłego+ cukier waniliowy+ cynamon . Pierogi wyszły pyszne- nie spodziewałam się takich wrażeń smakowych przy tak małym nakładzie pracy
Mają tylko jedną wadę-można ich zjeść dużo więcej niż z mięsem czy grzybami
Dzięki Sahe za pomysł
Przy okazji zrobiłam też wigilijną kapustę z grzybami i cebulką przysmażaną na oleju rzepakowym. Bardzo lubię taką kapustę i nie wiem czemu robię ją tylko raz do roku? Musi być dość kwaśna i pieprzna ze sporą ilością najlepszej jakości grzybków ( kapeluszy).
Tylko kto teraz kuchnię ogarnie- można się przewrócić

Właśnie jestem świeżo po produkcji pierogów i uszek wigilijnych z 1,5 kg mąki

Dzięki Sahe za pomysł

Przy okazji zrobiłam też wigilijną kapustę z grzybami i cebulką przysmażaną na oleju rzepakowym. Bardzo lubię taką kapustę i nie wiem czemu robię ją tylko raz do roku? Musi być dość kwaśna i pieprzna ze sporą ilością najlepszej jakości grzybków ( kapeluszy).
Tylko kto teraz kuchnię ogarnie- można się przewrócić

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- aagaaz
- 1000p
- Od: 7 maja 2011, o 10:58
Dziewczyny z może macie jakiś sprawdzony przepis na barszczyk , ale bez grzybków?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dzisiaj zrobiłem grzybowy barszczyk ćwiczebny.Połowę zakwasiłem żurem ,połowę kwasem z kapusty.Porównanie bezapelacyjnie na korzyść żuru.To drugie, to po prostu kapuśniak z grzybami.Dodam jeszcze,że kapusta kiszona swojska, ok.2-tygodniowa. Nie ma więc mowy o nadmiernym "aromacie" kwasu kapuścianego.
Nie dziewczyna też może?
Podstawą jest wywar z włoszczyzny. Surowe buraki zetrzeć na tarce jarzynowej,posypać cukrem,solą majerankiem i pieprzem. Skropić octem,wymieszać i zostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie włożyć do wrzącego bulionu i trzymać na ogniu do momentu zagotowania. Zdjąć z ognia i zostawić na 2-3 godz. potem przecedzić i ew. dosmaczyć. doskonały do uszek, pasztecików albo po prostu do filiżanki. Może się wydawać,że jest pracochłonny, ale w tzw miedzyczasach można robić coś innego.
Nie dziewczyna też może?

Podstawą jest wywar z włoszczyzny. Surowe buraki zetrzeć na tarce jarzynowej,posypać cukrem,solą majerankiem i pieprzem. Skropić octem,wymieszać i zostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie włożyć do wrzącego bulionu i trzymać na ogniu do momentu zagotowania. Zdjąć z ognia i zostawić na 2-3 godz. potem przecedzić i ew. dosmaczyć. doskonały do uszek, pasztecików albo po prostu do filiżanki. Może się wydawać,że jest pracochłonny, ale w tzw miedzyczasach można robić coś innego.
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
U mnie prace powoli postępują, uszka i pierogi zrobione, ciasto czekoladowe czeka zawinięte, w lodówce (w przepisie jest, by nabierało smaku przez co najmniej tydz), zrobiona kapusta z grzybami, śledzie w oleju z papryką słodką (przyprawą) z grzybami i cebulką, śledzie po kaszubsku. Jutro w planach ciasto Stefanka, a we wtorek ryba po grecku, ryba po japońsku, sandacz w galarecie, makowiec, sernik, barszcz...
Pozdrawiam, Kasia
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W zasadzie robię nieco podobnie do kaLo czyli najpierw wywar warzywny ale buraki w skórce gotuje oddzielnie i trę po ostygnieciu, oczywiście obieram najpierw ze skórki . Dodaję do wywaru doprawiam zielem, liściem, czosnkiem, majerankiem i kminkiem po czym zagotowuję .Na sam koniec dodaję albo własny kwas buraczany albo kupiony .aagaaz pisze:ziewczyny z może macie jakiś sprawdzony przepis na barszczyk , ale bez grzybków?
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja robię tak:
buraki myję, zawijam w folię i piekę, po ostygnięciu trę w przystawce Zelmera i potem jw, z tym, że nie doprowadzam do wrzenia. Przed dodaniem zakwasu usuwam warzywa.
buraki myję, zawijam w folię i piekę, po ostygnięciu trę w przystawce Zelmera i potem jw, z tym, że nie doprowadzam do wrzenia. Przed dodaniem zakwasu usuwam warzywa.