Oplątwy - bezkorzenne parapetowce
- chinanit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 lip 2013, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oplątwy - bezkorzenne parapetowce
Śliczne oplątwy i zdjęcia. I ptaszek pasujący do tych egzotów. 

Z pozdrowieniami, Maria
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
Poszukuję, wymienię
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Madzia - oglądam jezcze raz ostatnią sesję i dochodzę do wniosku,
że jednak T. funckiana muszę mieć - piękna, piękna
A Twoja T. mallemonti jest dużo większa od mojej, której w dodatku jeden pęd usechł na wiór ...
że jednak T. funckiana muszę mieć - piękna, piękna

A Twoja T. mallemonti jest dużo większa od mojej, której w dodatku jeden pęd usechł na wiór ...
Pozdrawiam i zapraszam
- mmudant
- Od: 19 mar 2011, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewcia dzięki i z serdeczną wzajemnością
Tak, T. funckiana jest piękna, bardzo mi się podoba, i żałuję że mam tylko jedną, bo na pewno pięknie by wyglądała w grupie. A mallemonti nie zaschła mi, choć mam jakieś dziwne wrażenie że nie do końca się zaaklimatyzowała. Jest dwa miesiące u mnie, i niby ok, ale jakoś nie zauważam wzrostu.
No ale powiem jeszcze coś co wcale nie jest fajne, a mianowicie odkryłam na niektórych oplątwach ROBACTWO!!
Tzn tarczniki czy coś w tym stylu. Na baileyii całkiem dużo !!!
i trochę na brachycaulos ....!!!!
z butzii zerwałam kilka liści i spryskałam Polysectem Substrala "Mszyca", nic innego nie mam w domu, pisze na opakowaniu że systemiczny i owadobójczy. Tego to się nie spodziewałam ! Nigdy nie miałam w domu tarczników !!!!!! więc z czymś je przywlokłam. Pewnie z oplatwami, bo tylko je kupowałam ostatnio.....
Popryskałam, ale nie wszystkie, może wszystkie trzeba potraktować chemią?? nie mam w tym względzie doświadczenia ...
Czyli to tak niekonieznie jest, że oplątw nic nie atakuje, bo tarczniki i owszem, atakują. Może te mechate mniej, bo robactwu będzie gęsty kutner przeszkadzał, a może i z tym sobie poradzą paskudy ... ???? Auuuu

Tak, T. funckiana jest piękna, bardzo mi się podoba, i żałuję że mam tylko jedną, bo na pewno pięknie by wyglądała w grupie. A mallemonti nie zaschła mi, choć mam jakieś dziwne wrażenie że nie do końca się zaaklimatyzowała. Jest dwa miesiące u mnie, i niby ok, ale jakoś nie zauważam wzrostu.
No ale powiem jeszcze coś co wcale nie jest fajne, a mianowicie odkryłam na niektórych oplątwach ROBACTWO!!

Popryskałam, ale nie wszystkie, może wszystkie trzeba potraktować chemią?? nie mam w tym względzie doświadczenia ...
Czyli to tak niekonieznie jest, że oplątw nic nie atakuje, bo tarczniki i owszem, atakują. Może te mechate mniej, bo robactwu będzie gęsty kutner przeszkadzał, a może i z tym sobie poradzą paskudy ... ???? Auuuu

- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Ja mówiłam o mojej T. mallemonti, że moja jedna gałązka mi uschła ...
Ale że robactwo
Wszystko brałam pod uwagę - że sobie nie poradzę i mi zejdą, że coś tam ...
Ale o robalach nie myślałam !!
U mnie tej 'zimy' wyjątkowo nie mam żadnego ZOO, ani kalateach, ani w krotonach.
Ale i tak idę od razu z lupą pooglądać moje ...
No nie wiem co powiedzieć, a tym bardziej jak zadziałać, bo one są przecież takie malutkie
Czy taki oprysk to nie za mocny dla nich ??
Koszmar jakiś !!
Ale że robactwo

Wszystko brałam pod uwagę - że sobie nie poradzę i mi zejdą, że coś tam ...
Ale o robalach nie myślałam !!
U mnie tej 'zimy' wyjątkowo nie mam żadnego ZOO, ani kalateach, ani w krotonach.
Ale i tak idę od razu z lupą pooglądać moje ...
No nie wiem co powiedzieć, a tym bardziej jak zadziałać, bo one są przecież takie malutkie

Czy taki oprysk to nie za mocny dla nich ??
Koszmar jakiś !!
Pozdrawiam i zapraszam
- mmudant
No właśnie, nie mam pojęcia jak na stężenie chemii patrzeć, mam ten Polysect gotowy w spryskiwaczu i tak pryskam.... chyba nie ma wyjścia, nie?
- chinanit
- Od: 6 lip 2013, o 14:59
Madziu, na tarczniki nie skutkują popularne środki owadobójcze. One mają pancerz, który skutecznie je chroni.
Najskuteczniejszy (bardzo pracochłonny) sposób, to zeskrobywanie wykałaczką. Potem proponuję przetrzeć rany wacikiem lub małym pędzelkiem, umoczonym w roztworze woda+alkohol+kropla płynu do mycia.
Najskuteczniejszy (bardzo pracochłonny) sposób, to zeskrobywanie wykałaczką. Potem proponuję przetrzeć rany wacikiem lub małym pędzelkiem, umoczonym w roztworze woda+alkohol+kropla płynu do mycia.
Z pozdrowieniami, Maria
Poszukuję, wymienię
Poszukuję, wymienię
- mmudant
Mario zrobiłam tak: zeskrobałam je igłą, i popryskałam. Mam nadzieję że jak były larwy pod pancerzykiem to chemia je zabiła. Z butzii to już wogle masakra bo ona ma bardzo przyległe liscie i nie ma jak je poodchylać aby z kątów wyczyścić, trzeba było oderwać ... i liczę że chemia systemiczna trochę zadziała jednak .... W tygodniu na spokojnie się wezmę sposobem, który napisałaś. Nie mam czystego alkoholu w domu he he, a nalewka chyba niekoniecznie się sprawdzi ...
Zmartwiły mnie te tarczniki, wiem że trudna z nimi walka, kolega poległ właśnie w walce z wełnowcem ... wytrwałości chyba trzeba i czujności teraz ...

Zmartwiły mnie te tarczniki, wiem że trudna z nimi walka, kolega poległ właśnie w walce z wełnowcem ... wytrwałości chyba trzeba i czujności teraz ...
- mmudant
Witaj! Super ciekawe masz roślinki ;). A co do tych zdjęć, choć nie jestem specjalistą... może są to jakieś przędziorki. Biedna roślinka
.

- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Chciałam przekląć, ale nie wypada
. W życiu bym nie podejrzewała, że te robale obsiądą tillandsie. Brrr
.
Chyba nie masz wyboru i musisz oczyścić je ręcznie, na tyle, na ile to będzie możliwe, tak jak pisała Marysia - liczyłam, że pomoże - lata praktyki
.
Ratuj swoje panienki
.

Chyba nie masz wyboru i musisz oczyścić je ręcznie, na tyle, na ile to będzie możliwe, tak jak pisała Marysia - liczyłam, że pomoże - lata praktyki

Ratuj swoje panienki

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Robale na tillandsiach?????
Ja też tej opcji nie uwzględniałem
Boże,nie wiem...Ja tarczniki zdjąłem patyczkiem do uszu ze spirytusem z fikusa.
A może je wodą spłukać?
Ja też tej opcji nie uwzględniałem

Boże,nie wiem...Ja tarczniki zdjąłem patyczkiem do uszu ze spirytusem z fikusa.
A może je wodą spłukać?
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Czy to są nowe rośliny? Może te pasożyty przyszły z hodowli?
Jeśli tak, to masz prawo reklamować.
Myślę, że wymoczenie w BI 58 Nowy, może nie raz, ale dwu- lub trzykrotnie załatwiłoby sprawę.
Jeśli tak, to masz prawo reklamować.
Myślę, że wymoczenie w BI 58 Nowy, może nie raz, ale dwu- lub trzykrotnie załatwiłoby sprawę.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- mmudant
Nie wiem czy z hodowli, te które są zaatakowane mam od wiosny tego roku, ale nie wszystkie są zarażone, i nie były kupowane razem.Spróbuję poszukać tego BI 58 Nowy, ale to po świętach, teraz na masakra w sklepach jest.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
W sklepach może być Ci ciężko znaleźć.
Na alle...ooo powinien być.
Na alle...ooo powinien być.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
W typowym ogrodniczym sklepie, jeżeli taki jest w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania, powinien być ten środek w niewielkich opakowaniach.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V