
Bogumiłko - ciasto do pierogów zwykłe, takie jak do pierogów ruskich czy z kapustą. Może być tylko nieco grubsze. Nadzienie jak do makowca czy rogali marcińskich ( u mnie na stronie). Trzeba tylko uważać z orzechami/ migdałami. Lepiej je zmielić, bo mogłyby przebić ciasto. Gotuje się je krótko, ok. 2 min.
Można je podawać ciepłe albo zimne ( ja podawałam na ciepło), ale gdy zostały, to ze smakiem przegryzałam na zimno. Natomiast sos waniliowy koniecznie należy podać ciepły. Warto wykorzystać kremówkę zamiast zwykłej smietany , zamiast cukru waniliowego laskę wanilii ( bardziej intensywny zapach i smak).Trzeba wszystko zagotować, a na końcu wlać ubite z cukrem żółtka. Nie wolno zapominać o intensywnym mieszaniu podczas ciągłego gotowania.
Sos podawajcie w sosjerce, niech zbyt długo nie leży na pierogach.
Pycha!