Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Piękne storczyki, ale oko mi zawisło na pelargonii. Moje po wniesieniu do mieszkania, zmarniały strasznie - liście żółkną na potęgę, młode zasychają. Niestety nie mam dla nich chłodniejszego miejsca. A gdzie ty trzymasz swoje i co im robisz , że tak wspaniale wyglądają ?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Arku jakie śliczne sześciany , kolaże ;:oj ;:oj ;:oj
Pelargonia piękna ;:333 też taka mam ale nigdy nie umiem jej zrobić zdjęcia - strasznie nie fotogeniczna jest .
Storczyki super ;:333
Pozdrowienia dla Ciebie i ;:cm dla Dominika
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Georginio :wit
Zajrzałem w biegu na chwilę i odpowiadam na Twoje pytanie byś nie musiała zbyt długo czekać na moją odpowiedź.
Pelargonia jaką prezentuję w tym poście nie ma specjalnych wymagań,jednakże wymaga spełnienia podstawowych warunków a to:1.podłoże z ziemi kompostowej i może być z dodatkiem torfu ale nie koniecznie
2.nawożenie od wiosny do lata 1x/tydzień,jesień-zima 1x/miesiąc-ja stosuję Bioflorin koncentrat ale inne są równie dobre byle by nawożenie było regularne ale nie przedawkować-stosować zawsze tę samą ilość/1l.
3.stanowisko południowe
4.podlewać wodą odstaną w czasie upałów rano i wieczorem jesienią i zimą po lekkim przeschnięciu podłoża-nie przelewać!
5.aby zapewnić jej częste kwitnienie usuwać kwiatostany zaraz po przekwitnięciu.
Moja pelargonia stoi na parapecie nad kaloryferem a temp.w pokoju wynosi 21?C,wymagana jest dużo niższa 7-15?C ale jak widać mojej wyższa temp.nie szkodzi bo nie doprowadzam do przesuszenia podłoża ale i nie przelewam.
Jeżeli spełniasz warunki o których nadmieniłem i dalej żółkną i zasychają liście to pelargonia Twoja może być zarażona wirusem pelargonii i taką należy jak najszybciej zniszczyć,gdyż nie da jej się uratować a pozostawiając ją narażasz pozostałe rośliny,gdyż możesz rozprzestrzenić wirusa.
Pozdrawiam.

Tereniu :wit
Korzystam z okazji i odpisuję i Tobie i zaczynam od podziękowań za buziaczki dla mnie i Dominika ;:180
Powiedział,że Ciocię Terenię to on też zna bo widział kiedyś jak kupowała kwiatuszki w markecie :;230
Tereniu wiadomo,że jestem amatorem a nie profesjonalistą i zdjęcia jakie wklejam na forum też wychodzą mi ze zmiennym szczęściem czego nie da Wam się Forumowiczom nie zauważyć.Piszę to w nawiązaniu do Twej wypowiedzi cytuję: "Pelargonia piękna ;:333 też taką mam ale nigdy nie umiem jej zrobić zdjęcia - strasznie nie fotogeniczna jest "
Może robisz jej zdjęcia pod światło,na parapecie?,ja zdejmuję roślinkę z parapetu i ustawiam na biurku nieopodal okna i w ten sposób robię zdjęcia-zawsze robię kilka zdjęć w różnych ustawieniach roślinki w stosunku do światła dziennego a potem wybieram jedno względnie dobre technicznie-powodzenia.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Arku ja też znam Twojego Dominika - to taki śliczny kwiatuszek a ja wszystkie śliczne kwiatuszki kocham ;:4
Macham Dominikowi :wit :wit :wit :wit ;:168
Cieszę się że od małego zaszczepiasz mu miłość do piękna a szczególnie do kwiatów ;:333
Dzięki za rady co do zdjęć - na działce jeszcze jakoś sobie poradzę a z domowymi kiepsko , na pewno to wina oświetlenia i moja niecierpliwość też ;:108 i czerwony kolor jakoś się rozmywa ;:223
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam całą waszą rodzinkę ;:4
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Arku piękne portrety Storczyków. ;:138 Uwielbiam takie widoki. :heja
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p
Od: 26 sie 2013, o 16:50

Post »

Arkadius jesteś moim guru od storczyków i fotografowania :) cudnie :)
1grazyna46
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 23:20

Post »

:wit Arku! Twoje kolaże są bardzo orginalne, ja podziwiam w szczególności storczyki bo kolekcję masz imponującą i różnorodną, pozdrawiam ;:7
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Na początek pochwalę storczyki - przepięknie kwitną ;:173 śliczna cambria, trzymam kciuki aby tym razem się z nią udało ;:333 Dużo chyba zależy od tego na jaki egzemplarz trafimy - moja przeżyła, chociaż myślałam w pewnym momencie że ją stracę, młody odrost miał liście jak harmonijka ;:219 ale potem pojawiły się normalne, roślina nadal nie jest ogromna, ale żyje i rośnie. Podobnie jest z Twoim stefanotisem, musiał się przyzwyczaić do nowych warunków ;:108 i cóż... albo się to udaje albo nie, ale na to nie mamy wpływu ;:185
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Pelargonia jak się patrzy ;:138 ;:138 ;:138 ciągle cudna ;:333
Storczykowce pięknie kwitną. Powoli się do nich przekonuję - na razie mam tylko jednego ale kto wie co będzie za jakiś czas... ;:224 Coraz częściej spoglądam na Storczyki Cambria - ich drobne kwiatki chwytają mnie za serce ;:167
Jak zawsze, tak i teraz chwale Twoje cudne, wręcz idealnie dobrane kolaże ;:167 ;:167 ;:215 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Pati -
Filigranowa27 pisze:Arku wspaniałe masz widoki na takie cudowne kwitnienia.nie wiem czy masz odmianę tego cudownego oncidium to sweet sugar oncidium :wit
Niestety nie mam i nawet nie słyszałem o takiej odmianie no i jak siebie znam to teraz będę się za nim rozglądał ;:108

Ewo - ;:180 a Twojej Mamusi wcale się nie dziwię bo ze mną było podobnie ;:185

Georginjo - ;:180

Tereniu - ;:180 ;:196

Elu - ;:180

Magdziu - ;:180 ;:196

Grażynko - ;:180 ;:196 Jeżeli nie sprawi Ci to kłopotu podaj link do swego wątku ;:180

Natalko - Zgadzam się z Tobą w zupełności ;:180 ;:108

Alinko - Cieszę się,że znów zawitałaś do mego wątku ;:180 ;:196

I tym razem miło mi było Was gościć a za odwiedziny bardzo a bardzo Wam Wszystkim dziękuję ;:180
Pozdrawiam serdecznie Was,Forumowiczów i Gości i zapraszam ponownie do swego wątku. :wit

Któreś z Forumowiczów zapytało mnie kiedyś jak miewa się moja sansewieria gwinejska odpowiedziałem wówczas,że całkiem dobrze ale pokazanie jej odkładałem zawsze na później.Ponieważ dłużej nie wypada mi już zwlekać dziś wklejam jej zdjęcia.
Ludisia również ma się dobrze i aktualnie kwitnie.
Przy okazji parę nowości kupionych jeszcze pod koniec września tego roku,którymi też wypadałoby się pochwalić a to drzewkiem bonsai i begonią magic color obok której jeszcze na wystawie nie mogłem przejść obojętnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sansewieria ma się dobrze ale przestawiona z parapetu na półkę nie wypuszcza młodych odrostów-lubi słoneczne stanowisko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po uratowanym po przelaniu i przenawożeniu podczas zeszłorocznych wakacji drzewku bonsai-fikus retusa,to moje drugie oczko w głowie,jest malutki w porównaniu z fikusem retusa.Na zdjęciach widać u góry młode pędy ale aktualnie jest już po postrzyżynach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ludisia discolor/storczykowate/,aktualnie w pełni kwitnienia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Begonia magic color zaczęła już kwitnąć ale łodyżki kwiatków są jeszcze bardzo króciutkie-przykuwa mój wzrok bo jest tak jak i fitonia bardzo dekoracyjna.

Obrazek

No to jeszcze kolażyk ze storczykami skoro tak się podobały.

Życzę miłych wrażeń i raz jeszcze Wszystkich pozdrawiam :wit
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Super,że begonia zakwitła.

Storczyki jak zawsze wspaniale kwitną:)

Sansewiere masz w bardzo dobrej kondycji ;:138 .
1grazyna46
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 23:20

Post »

:wit Arku! U Ciebie zawsze jest coś ciekawego do oglądania, storczyki mi się zawsze podobają bo to piękne rośliny, sansewierka fajnie rozrośnięta i faktycznie ona musi stać bliziutko parapetu bo zachowuje wzorki i kolorki, wątku swojego na razie nie mam, pozdrawiam ;:7
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arku - sansewierie to jedne z moich ulubionych doniczkowców !!
Twój okaz jest piękny ;:138
A 'oczko w głowie' faktycznie może oczarować :lol:
Ale całą moją uwagę dzisiaj skupiła prześliczna begonia, na którą nie mogę się napatrzeć ;:oj
Liści w tak obłędnym kolorze to naprawdę nie widziałam ;:167
Będę ją namierzać :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Znowu dałeś nieźle po oczach takimi cudeńkami ;:oj piękna sanseweria, ale zawsze się zastanawiałam czy ona nie traci tych żółtych pasków? Widywałam w sklepach egzemplarze których młode odrosty były bardziej zielone :?: Tak czy inaczej, piękny egzemplarz ;:63 Śliczna begonia, nawet kiedy nie kwitnie te liście są cudowne ;:173 a storczyki wiadomo ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Arku begonia cudownie wybarwiona a kwitnąca Ludisia pokazała całe swoje piękno ;:138 :wit
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”