Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2
Piękne storczyki, ale oko mi zawisło na pelargonii. Moje po wniesieniu do mieszkania, zmarniały strasznie - liście żółkną na potęgę, młode zasychają. Niestety nie mam dla nich chłodniejszego miejsca. A gdzie ty trzymasz swoje i co im robisz , że tak wspaniale wyglądają ?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- TerDob
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Arku jakie śliczne sześciany , kolaże
Pelargonia piękna
też taka mam ale nigdy nie umiem jej zrobić zdjęcia - strasznie nie fotogeniczna jest .
Storczyki super
Pozdrowienia dla Ciebie i
dla Dominika

Pelargonia piękna

Storczyki super

Pozdrowienia dla Ciebie i

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Georginio
Zajrzałem w biegu na chwilę i odpowiadam na Twoje pytanie byś nie musiała zbyt długo czekać na moją odpowiedź.
Pelargonia jaką prezentuję w tym poście nie ma specjalnych wymagań,jednakże wymaga spełnienia podstawowych warunków a to:1.podłoże z ziemi kompostowej i może być z dodatkiem torfu ale nie koniecznie
2.nawożenie od wiosny do lata 1x/tydzień,jesień-zima 1x/miesiąc-ja stosuję Bioflorin koncentrat ale inne są równie dobre byle by nawożenie było regularne ale nie przedawkować-stosować zawsze tę samą ilość/1l.
3.stanowisko południowe
4.podlewać wodą odstaną w czasie upałów rano i wieczorem jesienią i zimą po lekkim przeschnięciu podłoża-nie przelewać!
5.aby zapewnić jej częste kwitnienie usuwać kwiatostany zaraz po przekwitnięciu.
Moja pelargonia stoi na parapecie nad kaloryferem a temp.w pokoju wynosi 21?C,wymagana jest dużo niższa 7-15?C ale jak widać mojej wyższa temp.nie szkodzi bo nie doprowadzam do przesuszenia podłoża ale i nie przelewam.
Jeżeli spełniasz warunki o których nadmieniłem i dalej żółkną i zasychają liście to pelargonia Twoja może być zarażona wirusem pelargonii i taką należy jak najszybciej zniszczyć,gdyż nie da jej się uratować a pozostawiając ją narażasz pozostałe rośliny,gdyż możesz rozprzestrzenić wirusa.
Pozdrawiam.
Tereniu
Korzystam z okazji i odpisuję i Tobie i zaczynam od podziękowań za buziaczki dla mnie i Dominika
Powiedział,że Ciocię Terenię to on też zna bo widział kiedyś jak kupowała kwiatuszki w markecie
Tereniu wiadomo,że jestem amatorem a nie profesjonalistą i zdjęcia jakie wklejam na forum też wychodzą mi ze zmiennym szczęściem czego nie da Wam się Forumowiczom nie zauważyć.Piszę to w nawiązaniu do Twej wypowiedzi cytuję: "Pelargonia piękna
też taką mam ale nigdy nie umiem jej zrobić zdjęcia - strasznie nie fotogeniczna jest "
Może robisz jej zdjęcia pod światło,na parapecie?,ja zdejmuję roślinkę z parapetu i ustawiam na biurku nieopodal okna i w ten sposób robię zdjęcia-zawsze robię kilka zdjęć w różnych ustawieniach roślinki w stosunku do światła dziennego a potem wybieram jedno względnie dobre technicznie-powodzenia.
Pozdrawiam.

Zajrzałem w biegu na chwilę i odpowiadam na Twoje pytanie byś nie musiała zbyt długo czekać na moją odpowiedź.
Pelargonia jaką prezentuję w tym poście nie ma specjalnych wymagań,jednakże wymaga spełnienia podstawowych warunków a to:1.podłoże z ziemi kompostowej i może być z dodatkiem torfu ale nie koniecznie
2.nawożenie od wiosny do lata 1x/tydzień,jesień-zima 1x/miesiąc-ja stosuję Bioflorin koncentrat ale inne są równie dobre byle by nawożenie było regularne ale nie przedawkować-stosować zawsze tę samą ilość/1l.
3.stanowisko południowe
4.podlewać wodą odstaną w czasie upałów rano i wieczorem jesienią i zimą po lekkim przeschnięciu podłoża-nie przelewać!
5.aby zapewnić jej częste kwitnienie usuwać kwiatostany zaraz po przekwitnięciu.
Moja pelargonia stoi na parapecie nad kaloryferem a temp.w pokoju wynosi 21?C,wymagana jest dużo niższa 7-15?C ale jak widać mojej wyższa temp.nie szkodzi bo nie doprowadzam do przesuszenia podłoża ale i nie przelewam.
Jeżeli spełniasz warunki o których nadmieniłem i dalej żółkną i zasychają liście to pelargonia Twoja może być zarażona wirusem pelargonii i taką należy jak najszybciej zniszczyć,gdyż nie da jej się uratować a pozostawiając ją narażasz pozostałe rośliny,gdyż możesz rozprzestrzenić wirusa.
Pozdrawiam.
Tereniu

Korzystam z okazji i odpisuję i Tobie i zaczynam od podziękowań za buziaczki dla mnie i Dominika

Powiedział,że Ciocię Terenię to on też zna bo widział kiedyś jak kupowała kwiatuszki w markecie

Tereniu wiadomo,że jestem amatorem a nie profesjonalistą i zdjęcia jakie wklejam na forum też wychodzą mi ze zmiennym szczęściem czego nie da Wam się Forumowiczom nie zauważyć.Piszę to w nawiązaniu do Twej wypowiedzi cytuję: "Pelargonia piękna

Może robisz jej zdjęcia pod światło,na parapecie?,ja zdejmuję roślinkę z parapetu i ustawiam na biurku nieopodal okna i w ten sposób robię zdjęcia-zawsze robię kilka zdjęć w różnych ustawieniach roślinki w stosunku do światła dziennego a potem wybieram jedno względnie dobre technicznie-powodzenia.
Pozdrawiam.
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Arku ja też znam Twojego Dominika - to taki śliczny kwiatuszek a ja wszystkie śliczne kwiatuszki kocham
Macham Dominikowi
Cieszę się że od małego zaszczepiasz mu miłość do piękna a szczególnie do kwiatów
Dzięki za rady co do zdjęć - na działce jeszcze jakoś sobie poradzę a z domowymi kiepsko , na pewno to wina oświetlenia i moja niecierpliwość też
i czerwony kolor jakoś się rozmywa
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam całą waszą rodzinkę

Macham Dominikowi

Cieszę się że od małego zaszczepiasz mu miłość do piękna a szczególnie do kwiatów

Dzięki za rady co do zdjęć - na działce jeszcze jakoś sobie poradzę a z domowymi kiepsko , na pewno to wina oświetlenia i moja niecierpliwość też

Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam całą waszą rodzinkę

- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Arku piękne portrety Storczyków.
Uwielbiam takie widoki. 

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- orzechovvy
- 100p
- Od: 26 sie 2013, o 16:50
Arkadius jesteś moim guru od storczyków i fotografowania
cudnie 

-
- 500p
- Od: 3 kwie 2014, o 23:20

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Na początek pochwalę storczyki - przepięknie kwitną
śliczna cambria, trzymam kciuki aby tym razem się z nią udało
Dużo chyba zależy od tego na jaki egzemplarz trafimy - moja przeżyła, chociaż myślałam w pewnym momencie że ją stracę, młody odrost miał liście jak harmonijka
ale potem pojawiły się normalne, roślina nadal nie jest ogromna, ale żyje i rośnie. Podobnie jest z Twoim stefanotisem, musiał się przyzwyczaić do nowych warunków
i cóż... albo się to udaje albo nie, ale na to nie mamy wpływu 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- AliWas
- 500p
- Od: 24 lut 2013, o 00:17
Pelargonia jak się patrzy
ciągle cudna
Storczykowce pięknie kwitną. Powoli się do nich przekonuję - na razie mam tylko jednego ale kto wie co będzie za jakiś czas...
Coraz częściej spoglądam na Storczyki Cambria - ich drobne kwiatki chwytają mnie za serce
Jak zawsze, tak i teraz chwale Twoje cudne, wręcz idealnie dobrane kolaże

Storczykowce pięknie kwitną. Powoli się do nich przekonuję - na razie mam tylko jednego ale kto wie co będzie za jakiś czas...

Jak zawsze, tak i teraz chwale Twoje cudne, wręcz idealnie dobrane kolaże

Alina Od sadzonki do sukcesu na...bis- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=88776
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Pati -
Ewo -
a Twojej Mamusi wcale się nie dziwię bo ze mną było podobnie
Georginjo -
Tereniu -
Elu -
Magdziu -
Grażynko -
Jeżeli nie sprawi Ci to kłopotu podaj link do swego wątku
Natalko - Zgadzam się z Tobą w zupełności
Alinko - Cieszę się,że znów zawitałaś do mego wątku
I tym razem miło mi było Was gościć a za odwiedziny bardzo a bardzo Wam Wszystkim dziękuję
Pozdrawiam serdecznie Was,Forumowiczów i Gości i zapraszam ponownie do swego wątku.
Któreś z Forumowiczów zapytało mnie kiedyś jak miewa się moja sansewieria gwinejska odpowiedziałem wówczas,że całkiem dobrze ale pokazanie jej odkładałem zawsze na później.Ponieważ dłużej nie wypada mi już zwlekać dziś wklejam jej zdjęcia.
Ludisia również ma się dobrze i aktualnie kwitnie.
Przy okazji parę nowości kupionych jeszcze pod koniec września tego roku,którymi też wypadałoby się pochwalić a to drzewkiem bonsai i begonią magic color obok której jeszcze na wystawie nie mogłem przejść obojętnie.

Sansewieria ma się dobrze ale przestawiona z parapetu na półkę nie wypuszcza młodych odrostów-lubi słoneczne stanowisko.

Po uratowanym po przelaniu i przenawożeniu podczas zeszłorocznych wakacji drzewku bonsai-fikus retusa,to moje drugie oczko w głowie,jest malutki w porównaniu z fikusem retusa.Na zdjęciach widać u góry młode pędy ale aktualnie jest już po postrzyżynach.

Ludisia discolor/storczykowate/,aktualnie w pełni kwitnienia.

Begonia magic color zaczęła już kwitnąć ale łodyżki kwiatków są jeszcze bardzo króciutkie-przykuwa mój wzrok bo jest tak jak i fitonia bardzo dekoracyjna.

No to jeszcze kolażyk ze storczykami skoro tak się podobały.
Życzę miłych wrażeń i raz jeszcze Wszystkich pozdrawiam
Niestety nie mam i nawet nie słyszałem o takiej odmianie no i jak siebie znam to teraz będę się za nim rozglądałFiligranowa27 pisze:Arku wspaniałe masz widoki na takie cudowne kwitnienia.nie wiem czy masz odmianę tego cudownego oncidium to sweet sugar oncidium

Ewo -

Georginjo -

Tereniu -

Elu -

Magdziu -

Grażynko -

Natalko - Zgadzam się z Tobą w zupełności

Alinko - Cieszę się,że znów zawitałaś do mego wątku

I tym razem miło mi było Was gościć a za odwiedziny bardzo a bardzo Wam Wszystkim dziękuję

Pozdrawiam serdecznie Was,Forumowiczów i Gości i zapraszam ponownie do swego wątku.

Któreś z Forumowiczów zapytało mnie kiedyś jak miewa się moja sansewieria gwinejska odpowiedziałem wówczas,że całkiem dobrze ale pokazanie jej odkładałem zawsze na później.Ponieważ dłużej nie wypada mi już zwlekać dziś wklejam jej zdjęcia.
Ludisia również ma się dobrze i aktualnie kwitnie.
Przy okazji parę nowości kupionych jeszcze pod koniec września tego roku,którymi też wypadałoby się pochwalić a to drzewkiem bonsai i begonią magic color obok której jeszcze na wystawie nie mogłem przejść obojętnie.

Sansewieria ma się dobrze ale przestawiona z parapetu na półkę nie wypuszcza młodych odrostów-lubi słoneczne stanowisko.

Po uratowanym po przelaniu i przenawożeniu podczas zeszłorocznych wakacji drzewku bonsai-fikus retusa,to moje drugie oczko w głowie,jest malutki w porównaniu z fikusem retusa.Na zdjęciach widać u góry młode pędy ale aktualnie jest już po postrzyżynach.

Ludisia discolor/storczykowate/,aktualnie w pełni kwitnienia.

Begonia magic color zaczęła już kwitnąć ale łodyżki kwiatków są jeszcze bardzo króciutkie-przykuwa mój wzrok bo jest tak jak i fitonia bardzo dekoracyjna.

No to jeszcze kolażyk ze storczykami skoro tak się podobały.
Życzę miłych wrażeń i raz jeszcze Wszystkich pozdrawiam

Super,że begonia zakwitła.
Storczyki jak zawsze wspaniale kwitną:)
Sansewiere masz w bardzo dobrej kondycji
.
Storczyki jak zawsze wspaniale kwitną:)
Sansewiere masz w bardzo dobrej kondycji

-
- 500p
- Od: 3 kwie 2014, o 23:20

- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Arku - sansewierie to jedne z moich ulubionych doniczkowców !!
Twój okaz jest piękny
A 'oczko w głowie' faktycznie może oczarować
Ale całą moją uwagę dzisiaj skupiła prześliczna begonia, na którą nie mogę się napatrzeć
Liści w tak obłędnym kolorze to naprawdę nie widziałam
Będę ją namierzać
Twój okaz jest piękny

A 'oczko w głowie' faktycznie może oczarować

Ale całą moją uwagę dzisiaj skupiła prześliczna begonia, na którą nie mogę się napatrzeć

Liści w tak obłędnym kolorze to naprawdę nie widziałam

Będę ją namierzać

Pozdrawiam i zapraszam
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Znowu dałeś nieźle po oczach takimi cudeńkami
piękna sanseweria, ale zawsze się zastanawiałam czy ona nie traci tych żółtych pasków? Widywałam w sklepach egzemplarze których młode odrosty były bardziej zielone
Tak czy inaczej, piękny egzemplarz
Śliczna begonia, nawet kiedy nie kwitnie te liście są cudowne
a storczyki wiadomo 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
Arku begonia cudownie wybarwiona a kwitnąca Ludisia pokazała całe swoje piękno