Ogród Ignis05 część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 6

Post »

Krysiu pod takim okryciem Twoje różyczki na pewno nie zmarzną i będzie im cieplutko ;:224
Muszę jednak spróbować pozdejmować z podpór swoje pnące i też je położyć. Tylko czy mi się uda, bo Goldstern ma ponad 3 m i Alchymist podobnie? ;:131 . Reszta trochę mniej, ale wszystkie są mocno splątane i sztywne. Przy takim okryciu jak u Ciebie mają większą szansę na dobre przezimowanie.
Ja też nigdy nie zabezpieczam lawendy i jak dotąd nie przemarzała.
Stołówki dla ptaków ;:215 . Głód im zimą nie grozi :) .
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje zawsze trafia ślagwiosną ;:224
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Dorotko ;:196 Przy takiej operacji układania pędów różanych musisz mieć grube rękawice.
Takie układanie dobrze jest robić etapami. Najpierw spróbuj je przygiąć delikatnie i zobaczysz, czy w ogóle się poddadzą. Można też je obciążyć jakąś deską czy czymś podobnym. Moje , te w obeliskach najpierw kładę razem z obeliskiem a dopiero później mocniej naginam.
Mam wrażenie, że ptaki wolą chyba jednak stare stołówki. Ta nowa elegancja chyba im specjalnie nie pasuje. :;230
Nie lecą tak masowo jak poprzednio do tych starych modeli. Chyba im je podmienię.

Asiu :) u mnie tak samo . :;230

:wit
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Krysiu Perennial Blue wedle katalogu powinna kwitnąć nie­prze­rwa­nie przez cały sezon, ale to nie tak do końca - pierwsze kwitnienie jest bardzo obfite, następne słabsze. W tym roku dokładnie ją zaobserwuję od ub.roku zaliczyłam przerwę w ogródku z konieczności, sprawdzę jeszcze fotki z poprzednich lat - u mnie jest chyba 3 sezony.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

A ja sobie poradziłam raz ,dwa z różami pnącymi i wcale się nie pokłułam :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu wzorcowo masz przygotowany ogród do zimy.
Ja swoim różom na razie przygotowałam zimowanie pod kopczykami.
Na razie nie okrywałam nic z góry, wystawiam swoje na próbę.
Zabezpieczę w razie większych przymrozków tylko niektóre włókniną.
Na razie muszą się hartować i może trochę chorób też przy okazji się wymrozi. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Róże okryte, ale jesteś pracowita, ja nic w tym roku nie okrywam. Bo zwykle okrywam np. hortensje, wiosną odkrywam i właśnie wtedy, nawet jeśli to maj, łapie przymrozek i hortensje nie kwitną już ;:145 więc w tym roku nic nie okrywam , niech się same bronią :lol: a karmniki super, to to ja też już wystawiłam , ptaszki muszą jeść :) :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
elam
100p
100p
Od: 28 paź 2012, o 12:31

Post »

Krysiu
czytam o okrywaniu hortensji ogrodowych i się z Tobą zgadzam. Okrywałam, ale w maju przemarzały, dobijały je skoki temperatury - więc nie okrywam, niech sobie radzą bez okrywania. Posadziłam między nimi patyki hortensji bukietowej, będą najwyżej kwitnąć w zastępstwie.
Krysiu podziwiam Twoje zacięcie do otulania róż - widać, że są to Twoje ulubienice, a co się nie robi dla ukochanych.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Odwiedzam dzisiaj ulubione wątki i co tutaj widzę? Jakaś niepokojąca przerwa u Ciebie. Dlaczego się schowałaś, Krysiu?
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie ;:7

Dzisiaj mgła otula całą okolicę a niewielki mróz pobielił gałęzie na drzewach.
Do tego jest bardzo ślisko, o czym przekonałam się osobiście (i boleśnie :;230) , gdy wyszłam na taras.
Nasi drogowcy chyba przewidzieli tę gołoledź, bo już kilka dni wcześniej na , wydawałoby się suchych, drogach rozsypywali sól.

Aniu Taro ;:196 , dzięki za wyczerpującą odpowiedź . Ta róża wpadła mi w oko w Twoim wątku.
Na Twoich zdjęciach ma bardzo wyrazisty kolor. Mam wrażenie, że na wcześniej oglądanych zdjęciach innych ta róża jest nieco bledsza.
Ewcia ;:196 gratuluję zaradności i sprytu. Prawda, że wystarczy się odważyć i całkiem łatwo zdejmuje się różę z pergoli ?
Grażko ;:196 wszystko zależy od róży. Kładę i osłaniam te, których długie pędy są narażone na słońce, wiatr i mróz.
Pozostałe wielo- i wielkokwiatowe dostały tylko kopczyki.
Karolinko ;:196 myślę, że w Twoich stronach jest łagodniejszy klimat. U mnie niby niedaleko do Gdańska ale też bliżej Kaszub. Zimą temperatura potrafi spaść kilka stopni niżej niż w Gdańsku. Kiedyś zauważyłam nawet 10-cio stopniową
różnicę : u mnie było -27 a w Gdańsku -17 stopni.
Elu ;:196 nic dziwnego, że nasze ogrodowe hortensje tak reagują , przecież rosną całkiem blisko siebie. :lol:
Ale fajnie wymyśliłaś, żeby posadzić między nimi patyczki bukietowych. Tylko u mnie , to myślę, że miałyby za ciasno.
Moje ogrodowe mają już spore bryły korzeniowe. Wiem to, bo kiedyś jedną z nich przesadzałam. Miałam zamiar przesadzić dwie, ale po tej pierwszej już nie miałam sił na następną. :;230
Wandziu ;:196 nie schowałam się. :lol: To czas tak pędzi, że dogonić go nie sposób. Ale na ogół staram się przynajmniej raz w tygodniu coś napisać, albo u siebie , albo w zaprzyjaźnionym jakimś wątku. Oczywiście łatwiej mi się pisze, jak mam coś do powiedzenia. A nie zawsze mam wenę. :lol:

Tak wyglądał dzisiaj ogród i jego okolica.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Nie do wiary,ze tak wyglądają drzewa , oszronione :) ale magnolia Ci się popisze wiosną :)
U mnie wczesna jesień ;:209
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Krysiu :wit
Twój Dzisiejszy ogród jest piękny. ;:63 ;:63 Czyli zimowo i też pięknie. :D
A magnolia już zapowiada się zjawiskowo. ;:108
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Magnolia tak mocno zapączkowana, ze wystarczy kilka dni ciepła i będzie kwitnąć u mnie tak samo - cofam słowa ma spać!!!!!
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Krysiu, piękna, prawie już zimowa sceneria i roślinki już uśpione w cieplutkich kubraczkach. ;:215
Fajne karmniki tylko ptaszęta chyba się boją nieznanych budowli, wolą takie mniej nowoczesne. ;:306
U mnie ruch jak na Marszałkowskiej a najwięcej mamy sikorek, tych zaprzyjaźnionych, co to od lat się u nas stołują.
Trzymaj się ciepło, bo święta za pasem i karpia trzeba ugościć. :wit ;:196
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ;:7

Przymrozki i ślizgawica już za nami.
Z rana wyglądało, że zacznie się śnieżyca ale tylko trochę płatków sypnęło w przelotnym deszczu.
Teraz po błękitnym niebie snują się białe obłoczki a wiatr rozwiewa szare czające się chmury. I co najważniejsze świeci nam słoneczko. :tan
Teraz w ogrodzie nastał czas panowania iglaków i roślin zimozielonych.

Karolinko ;:196 fajnie masz, że możesz dłużej cieszyć się takim ciepłym, jesiennym klimatem.
Jednak zima i Ciebie nie ominie, może tylko będzie nieco krótsza niż u nas.
Możemy tylko życzyć sobie tak wczesnej wiosny, jaka zdarzyła się w tym roku.
Aniu - anabuko1 ;:196 dziękuję za miłe słowa. ;:180 Też mam nadzieję, na piękne magnoliowe kwiaty.
Aniu - taro ;:196 To byłby numer, jakby teraz zakwitły. Ale niech lepiej jeszcze śpią i poczekają na powitanie wiosny.
Stasiu ;:196 Taka sceneria zdarzyła się nam bez opadów śniegu. To tylko mgła została zmrożona na roślinach.
Dołożyłam ten tradycyjny karmnik, bo z tymi nowościami radzą sobie tylko małe ptaszki, takie jak sikorki.
Teraz sikorki fruwają od nowego do starego karmnika i pasą się podwójnie. :;230

Ogrodowe fotki :lol:

Obrazek

Obrazek

Mała korekta :
Oczywiście , nim skończyłam pisać tego posta słoneczko się już schowało , białe obłoczki sobie odpłynęły a niebo robi się coraz bardziej chmurzaste :wink:

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”