kocica pisze:Bo trzeba szukać dobrze, ja potrafię pojechać 300 km w jedną i drugą stronę razem aby kupić jesienią rośliny kopane o wysokości minimum 60 cm za 80 gr, a razem z paliwem wychodzi mi 1 zł......rok temu pojechałam 200 km na pd od mojego miejsca zamieszkania po głóg kopany, drzewka od 60 do 1 metra wysokości wyniosły mnie 1 zł za sztukę i rosną jak szalone. Byłam też kiedyś w nadleśnictwie w okolicy Olsztynka i kupowałam za niewielkie pieniądze drzewka i krzewy w doniczce. Trzeba szukać w internecie tylko trzeba wiedzieć czego się chce i już. Bardzo szybko rosną derenie syberyjskie i złotokore. kupowałam sadzonki kopane po 50 gr 60 cm wysokości. Po roku były już kilku pędowe i miały wysokość 1 metra. Są ozdobne cały rok, w czasie wegetacji z liści zmieniających kolor, kwiatów, a zimą pięknie wyglądają ich łodygi bo są mocno czerwone lub żółte - w zależności od odmiany. Kupiłam też śliwę Pissardii nadającą się na żywopłot za 2 zł sztuka - wysokość 100-150 cm! Urosła przez rok tak bardzo i zagęściła się, że musieliśmy część gałęzi wyciąć i zdecydować jaką będzie miała formę:-).
Zainteresował mnie ten głóg kochana tak na pw gdzie to było .......?????
Źle sformułowałeś pytanie Trzeba było spytać : jak długo rośnie ligustr, zeby osiągnąć 1-1,5m. Jeżeli chodziło Ci o czas, to nie mam za bardzo wyczucia czasu, ale wydaje mi się, ze jakieś 3 lata Jak mnie ktos poprawi, to nie będę sie upierać ;)
Witaj 'Działkowiec' ! Śledzę twoje prośby o porady i w końcu ktoś życzliwy znalazł się . Ta 'Kocica" widzę , jakaś dziwna. - 300km. za1 zł. - chyba rowerem jeździ . Pytasz się o tanie zagospodarowanie, a Ona taki tekst (?!). - Jeśli będziesz kosić trawę to rozsypuj na tę glinę . Nie wiem jaka jest Twoja działka ale z warzywami daj sobie spokój . Też to przerabiałem. Posadziłem sobie sosenki ,brzózki, świerki . Teraz mam piękną ściółkę , drobne zielone listki , piękny mech , chodzi się jak po dywanie . Mam też i swoje grzyby .Wszystko samo rośnie. Bez żadnych podróży i poszukiwań. Za darmo . Trochę własnej pracy i pomysłu . Idź do lasu i rozejrzyj się za samosiejkami , których wszędzie mnóstwo . A i tak kiedyś będą usunięte . Jak ma je huragan przewrócić to lepiej posadź u Siebie. Coś sobie znajdziesz. - Pozdrawiam i do dzieła.
... gdy człowiek kładzie się do snu , morze budzi się do życia !
Dodam jeszcze "Działkowiec" , że w Twoim przypadku najlepiej kupić gdzieś tanio żywotnik Brabant . Rośnie stosunkowo szybko ale i przestrzennie . Za parę lat zacznie Ciebie skutecznie odgradzać od drogi .
... gdy człowiek kładzie się do snu , morze budzi się do życia !