Ziemia gliniasta.Co zrobić z ziemią?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Działkowiec
50p
50p
Od: 23 kwie 2008, o 10:54

Ziemia gliniasta.Co zrobić z ziemią?

Post »

Witam.Bardzo długo nie było mnie na forum, lecz brak czasu.Przepraszam za moją nie obecność.Myślę, że wybaczycie mi :) Mam bardzo gliniastą ziemię. Sama glina, a jak wyschnie to pęka. Co zrobić aby ziemia się użyźniła ? Posadziłem dynię,słoneczniki to nic nie wyrosło. Wyszła mała cukinie, a ogórki to małe takie baryłeczki się robiły :( A rzodkiewka to ledwo co urosła (podobnie cebula) Bo nie raz nawożenie ziemi,gnoju,obornika nie jest warte tych warzyw, bo mogę iść po te 2-3 KG cebuli do warzywniaka i mnie to taniej wyniesie. Jak tanio wyniesie użyźnienie tej gleby? Zasiałem gorczycę bo mi tak doradzono ale ledwo co rośnie :( A tak na marginesie, gdzie mogę nabyć tanim kosztem żywopłot około 1-1,5 m wysokości? Może w jakiś lasach czy coś można wykopać? Nie znam się, proszę o podpowiedź ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
brauniack
100p
100p
Od: 6 sie 2008, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj. Mój znajomy miał podobny problem z glebą gliniastą, zamówił 3 tony ziemi na działkę i teraz ma dopiero spokój.
Pozdrawiam, Bartosz
Moja działeczka
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

10 cm piachu rzecznego i 19 cm frakcja organiczna
( kompost/ obornik/ ziemia popieczarkowa)
przekopane na sztych,
dadzą Ci wspaniałe podłże warzywne i uprawne.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Z lasów to się niczego nie wykopuje. Jak chce się coś mieć to należy to kupić. W szkółkach sprzedają rośliny gruntowe, kopane, bywa, że drzewko o wysokości metra można kupić za 1 zł, ale to trzeba trochę poszukać w swojej okolicy. W internecie można naprawdę dużo znaleźć. Akurat teraz jest odpowiednia pora na takie zakupy z gruntu.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Działkowiec
50p
50p

Post »

W szkółkach w moim mieście oraz poza moim miastem nie ma o wysokości metra za 1 zł. W tamtym roku kupowałem za 80 gr małe naokoło 15 cm kijeczki, a dzisiaj mam z 40-50 cm ładnie zakwitnięte, ale zdaje mi się że to będzie rosło w nieskończoność. W internecie drzewka sprzedają?Pierwsze słysze!:O
Zależy mi aby jak najszybciej urosło oraz bardzo zakrywało ponieważ działkę mam przy drodze.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bo trzeba szukać dobrze, ja potrafię pojechać 300 km w jedną i drugą stronę razem aby kupić jesienią rośliny kopane o wysokości minimum 60 cm za 80 gr, a razem z paliwem wychodzi mi 1 zł......rok temu pojechałam 200 km na pd od mojego miejsca zamieszkania po głóg kopany, drzewka od 60 do 1 metra wysokości wyniosły mnie 1 zł za sztukę i rosną jak szalone. Byłam też kiedyś w nadleśnictwie w okolicy Olsztynka i kupowałam za niewielkie pieniądze drzewka i krzewy w doniczce. Trzeba szukać w internecie tylko trzeba wiedzieć czego się chce i już. Bardzo szybko rosną derenie syberyjskie i złotokore. kupowałam sadzonki kopane po 50 gr 60 cm wysokości. Po roku były już kilku pędowe i miały wysokość 1 metra. Są ozdobne cały rok, w czasie wegetacji z liści zmieniających kolor, kwiatów, a zimą pięknie wyglądają ich łodygi bo są mocno czerwone lub żółte - w zależności od odmiany. Kupiłam też śliwę Pissardii nadającą się na żywopłot za 2 zł sztuka - wysokość 100-150 cm! Urosła przez rok tak bardzo i zagęściła się, że musieliśmy część gałęzi wyciąć i zdecydować jaką będzie miała formę:-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Działkowiec
50p
50p

Post »

Tylko jak kogoś samochód pali 12 l na 100 km to nie ma sensu gdzieś jechać i szukać ! A ja nie mam zbytnio pieniędzy, jeżeli Cię stać to proszę bardzo... Ja po prostu chcę aby szybko urosło oraz żeby zakrywało ładnie :) Mieszkam w okolicach Elbląga,Braniewa,Gdańska. Może ktoś coś konkretnie doradzi ? :)
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeśli mnie stać? No cóż, niech tak zostanie. Ja zwyczajnie nie rozumiem dlaczego ktoś miałby iść do lasu i sobie coś wykopać i skąd się biorą takie pomysły?
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Działkowiec
50p
50p

Post »

O tym wykopaniu tylko tak zażartowałem. No na to wygląda, że Cię stać. Jak jeździsz 300 km po jakieś drzewka :) Ja bym 100 zł na paliwo wydał + krzewinki. Ale zostawmy temat podróży, przejdźmy do tego co szybko rośnie i ładnie zasłania?
Awatar użytkownika
Działkowiec
50p
50p

Post »

Może trochę zboczyliśmy z tematu. Więc proszę o pomoc w temacie "Ziemia" oraz w temacie "żywo płot" jaki najlepiej posadzić aby szybko urósł i był gęsty ?

@Brauniack ja mam działkę z górki i jest suchsza dlatego iż woda spływa, ziemia raczej by nie spłynęła jak by się przekopało. Sąsiad ma pode mną działkę i nawoził kiedyś sobie i żadnych rezultatów.
Awatar użytkownika
Działkowiec
50p
50p

Post »

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Działkowiec
50p
50p

Post »

Jaki szybko rosnący żywopłot polecicie?
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może niczym ktokolwiek zacznie Ci doradzać, to napisz jaki z jakich roślin wolisz mieć ten żywopłot, z iglaków, czy krzewów liściastych? :D
Awatar użytkownika
Działkowiec
50p
50p

Post »

Krzewów liściastych.Bo iglaki mogą ukraść, a liściaste to nie za bardzo :) Coś jak śliwka, ale żeby szybciutko rosło :) We wtorek jadę do szkółki i muszę wiedzieć ;)
Awatar użytkownika
Działkowiec
50p
50p

Post »

Proszę i proszę i nikt nie odpisuje. Zależy mi na waszych poradach ! Może otworze nowy temat o żywopłocie a tutaj zajmiemy się ziemią? Co wy na to? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”