Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2

Post »

Dziewczyny, odpowiem zbiorowo - bardzo dziękuję za gratulacje ;:196. A ja małpa jedna, lenię się i nawet nie chciało mi się odpowiadać, chociaż po Forum buszuję i cichcem wątki podczytuję. No ale pogoda taka była, że nawet nosa nie wyściubiałam na zewnątrz jak nie musiałam. Za to dzisiaj zaświeciło cudne słoneczko (chociaż nisko wisiało) no i ten błękit nieba, więc wstąpił we mnie pracowity zapał i udałam się na działkę :D . W południe nawet dość ciepło się zrobiło (czyli 0 st ;:131 ) i wiatru nie było. Okryłam hortensje ogrodowe - sztuk 3, trawy - sztuk 2 i jukkę - sztuk 1, oraz przykryłam suszkami marcinków miniaturki azalii i różyczkę. Tak więc, roboty już naprawdę absolutnie wszystkie zakończone ;:108 . Ziemia mocno zmrożona. No i jeszcze podsypałam myszowatym do nor trutkę ;:163 .
Więc na zakończenie tego pięknego dnia, trochę fotek z końca wiosny i zagadka, co jest na pierwszych trzech zdjęciach.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi to przypomina piwonię, ale nigdy takich kwiatów nie miałam.
Albo jaskry.
W każdym bądź razie śliczne.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na ostatnim zdjęciu to na pewno dzwonek skupiony, na pierwszym obstawiam róże albo maki.
Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margita trafiła w połowie ;:173 , to są jaskry. Kupione wiosną w Biedronce pazurki. Strasznie długo startowały, już myślałam że nic z nich nie będzie. Ciekawi mnie czy przeżyją zimę, czy jednoroczne są ;:224 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Jolu, a Ty spać nie możesz, czy już wstałaś?. Szkoda, że nie brałam udziału w zgadywance, ale są śliczne te jaskry. Chyba trzeba je traktować jako jednoroczne, ale obym się myliła ;:3 .
Dzwonków u Ciebie zatrzęsienie. Ja długo ich szukałam, co by zagościły w ogrodzie, bo niebieskiego nigdy dość.
Dzisiaj ma być słonko, może i ja trochę 'poszaleję' z okrywaniem, chociaż ziemia zmarznięta. Ale mam gałązki świerka, sporo łętów z marcinków i mnóóóstwo liści dębowych. Będzie co robić :tan .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ja jestem taki nocny marek, a rano to bym długo spała. Na szczęście nie muszę już chodzić do pracy :tan . Jaskry są śliczne. Te samodzielnie wyhodowane wyglądają trochę inaczej niż kupione w doniczkach, bo mają kwiaty na długich łodyżkach. Można kupować co roku i wsadzać, bo w końcu to nieduże pieniądze a cudny efekt. Zasadniczo to moim najbardziej ulubionym kolorem jest pomarańczowy, ale nie można mieć całego ogrodu w pomarańczach ;:oj , więc też wsadzam niebieskości - dzwonki, orliki, a z jednorocznych lobelię, bratki i heliotropy. Tu inne dzwoneczki i inne niebieskie.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

A na okrywanie wrażliwych roślin jest teraz najlepszy czas - właśnie dlatego, że ziemia zmarznięta ;:333 . Okrycie jeszcze będzie dłużej tą zmarzlinę utrzymywać, nawet jak będzie parę stopni na plusie. To bardzo dobre dla roślin, taka stabilna temperatura i nie ma obawy przedwczesnego wybudzenia się. No i myszowate przez zmarzlinę się nie przebiją ;:185 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, jaskry to chyba potrzebują wielkiej wilgoci? Tak mi się coś w głowie zakodowało. I dlatego z racji mojej suchej, piaszczystej ziemi nigdy ich nie kupowałam, tylko stałam nad nimi, kiwając głową w podziwie.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Jolu, to jest nas dwie pomarańczowe ;:306 . Kiedyś kuchnię i łazienkę miałam we wściekłym pomarańczu przez lata. Wszystkie dodatki mam pomarańczowe, a ciuch, jak jest pomarańczowy, to jest mój. Stąd, jak zobaczyłam kosmos rdzawy u Maryni, to też już mam nasionka.
Błękity są piękne i też je lubię, bo wg mnie jest ich niewiele w ogrodach. Jakoś mam zawsze mało bieli, a ten kolor jest uniwersalny. Najlepiej, jak jest wiele kolorów, to wtedy mnie 'roznosi' energia :;230 .
Miłego dnia ;:168 .
Miało być słoneczko, ale tylko miało ;:185 . Szkoda, bo tak się szykowałam ;:145 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, jaskry wilgoć lubią, ale bez przesady. Ja w końcu mam glebę podobną do twojej. Oczywiście nie mogą rosnąć na patelni, najlepiej półcień albo słońce tylko przez część dnia i trochę cienia sąsiednich roślin. W sumie, to powsadzałam wiosną a potem zapomniałam gdzie ;:oj . Jak zaczęły rosnąć, to się zastanawiałam co to jest ;:306. A obawiałam się czy wyrosną, bo kiedyś kupiłam i wsadziłam w doniczki, żeby przyspieszyć. Nic z nich nie uzyskałam, bo chyba za mocno podlewałam i zgniły ;:202 . A jeszcze w dodatku wyhodowały się na nich tabuny ziemiórek. Tak wiec kupić, powsadzać - wystarczy miejsce ok. 15 cm., można między tulipanami bo one wcześniejsze a jaskry sadzi się dość płytko. I zapomnieć, a podlewać po całości normalnie. A kwiaty mają naprawdę cudne i dość duże, jak pełne różyczki, w ciepłych odcieniach od białego do czerwonego. Tylko szkoda, że nie pachną ;:224 .
Aniu, tak samo mam z kolorem pomarańczowym ;:65 . Kiedyś dawno temu miałam letnią sukienkę we wściekłym pomarańczowym kolorze, w dodatku na tym tle banany :;230 . Włosy też od zawsze farbuję na rudo-brąz (no taka wściekła marchewa to nie jest). Z wiekiem trochę stonowałam te kolory, są bardziej brązowe. Ale w ogrodzie ;:224 . Jak widzę pomarańczowego liliowca (np. Primal Scream) to aż się ślinię :oops: ;:65 . No ale wiadomo, że jakby był tylko ten kolor to zbyt monotonnie by było. W ogóle kocham słońce i wygrzewanie się na nim i upalne lato - zawsze mówiłam, że jestem ciepłolub, więc tego słoneczka życzę tobie i sobie i wszystkim miłym gościom ;:3 .
Mam nadzieję, że jeszcze nadejdzie. Nie mam nic przeciwko niewielkiemu mrozikowi, byle było słońce ;:173 .
A więc pomarańczowości ;:65 .

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

Masz piękne rośliny w ogrodzie,zauroczyły mnie czerwone ,dorodne rozchodniki,bardzo ładnie wyglądają.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Jola mam tak samo,często kolory za którymi nie przepadam np w ubraniach czy w mieszkaniu,zupełnie nie przeszkadzają mi w kwiatach ,wręcz jestem zachwycona :;230
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

To już są nas trzy! Bo ja też uwielbiam pomarańczowy w ubraniach, mieszkaniu, ogrodzie a nawet na mężu:). Kiedyś też farbowałam włosy na rudo do momentu gdy mąż na bardzo ważną okazję kupił mi farbę i tylko zamiast roux(rudy)kupił rouge( czerwony) i gdy oczy wszystkich zwrócone były na mnie wystąpiłam w malinowych włosach :) od tego czasu sama kupuję farbę i tylko blond:). Choć kwiaty czerwone uwielbiam:). Teraz jak to piszę to muszę uczciwie przyznać, że kwiaty kocham we wszystkich kolorach :).
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, a pomarańczowe tulipany masz? Polecam Orange Breeze. Byłabyś zachwycona, tak jak ja zresztą :D
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Jolu, te pomarańczowe piekności są cudne ! Ha, ha ja też mam podobnie, w kwiatach każdy kolor kocham. W urządzaniu wystroju domu, czy wyborze ubrań juz kolorostyka jest mocno przebrana ;:306 ;:306 ale kwiaty, WSZYSTKIE mi sie podobają nawet te przezroczyste :;230
Serię "fioletowa", którą wkleiłaś bardzo mnie zainteresowała, muszę w nastepnym sezonie w taką kolorystykę wzbogacić ogród :wit
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Pomarańczowym dałaś po oczach, jak ogląda się takie kolory to od razu chce się żyć i energia gwarantowana na cały dzień.
Niebieski znowu uspokaja.
Ze spokojnych kolorów w ogrodzie wybrałam niebieski z odcieniami i biel. Jolu plany zakupowe masz w tym roku?, w zeszłym zamawiałaś hosty.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”