Domowo i zdrowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Fakt,salceson wyglada obrzydliwie ,ale tylko na zdjęciu i jak zapakowany.Jak ktoś robi takie domowe przetwory lub próbował na pewno się nie skrzywi.Też robiłam takie salcesony jak kupolwaliśmy świnkę ,ale od świniobicia już dawno ,,odeszłam,,bo wszystko co najlepsze znikało szybciutko,a na ,,resztę,,trzeba było namawiać lub rozdawać.Jeśli o salceson chodzi to po parzeniu konieznie trzeba go obciążyć deseczką i ,,czymś,,ciężkim aby rosół z mięsem w środku się związał.Inaczej salceson podczas krojenia będzie sie rozpadał.Mój M przepada za tzw.dupką z salcesonu ze skórą :wink:
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Posty: 610
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Ja też jestem chętna na przepis. ;:138
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Jeśli już tak koledze zaśmiecamy wątek, to ja pochwalę się produkcją wędlin ze słoika. Bardzo to proste. Natarty solą peklową i przyprawami kawał mięsa, związany sznurkiem, wkładamy do słoika. Słoik wstawiamy do garnka z zimną wodą i gotujemy od momentu zawrzenia około 3 godziny. Zostawiamy do wystygnięcia w garnku. Otrzymujemy kawałek wędliny w galaretce. Można potrzymać trochę w lodówce,a mozna jeść od razu.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Nie zaśmiecacie mi wątku, czekam na następne Wasze przepisy mięsne, przy niektórych, jak znam życie podpowiem, co jest ,, nie halo i dlaczego ".

Przepis na salceson warszawski napiszę jutro.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domowo i zdrowo

Post »

A czy salceson ów zawiera w sobie ozorki? :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Jestem pod wrażeniem specjałów jakie wytwarzasz ;:oj Podziwiam tym bardziej, że to wszystko jest tak pracochłonne.
Przejrzałam dopiero kilka stron wątku i .... nie wiem, czy powinnam czytać więcej, bo zrobiłam się głodna, a jestem już po kolacji :)

Ja też kiedyś robiłam podobnie parzone mięska. Muszę wrócić do tego przepisu. Jak dla mnie smakuje jak pieczone, a przecież o niebo zdrowsze ;:108
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2062
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Takie mięso w zalewie to i ja robię, przeważnie na święta. W tym roku również będzie. Robię również wędliny w szynkowarze. Co do salcesonu to niestety nie jadam, ale mąż jak najbardziej, szczególnie jak jest swojski.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Piotruś piękny salcesonik :D
Gdy moi rodzice byli młodsi, jeszcze kilka lat temu, kupowaliśmy połówkę świnki i mama robiła salceson, kaszankę itp.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2062
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

No właśnie dlatego nie jem, bo te rzęsy, uszy, język, ale jeśli innym smakuje, a do tego potrafią zrobić pyszny salceson, to tym bardziej podziwiam.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Aśka,
spokojnie, sam robię i wiem co dodaję.
Minęły już czasy, aby głowy wieprzowe sprzedawano całe, nawet w ubojni.
Sprzedają połówki bez oka < zakaz > i bez ucha < sprzedawane są oddzielnie >
Jak widzisz na fotach jest samo mięso, smaczek rosołu maćkowego musi być, bo gdybym dodał inne przyprawy, to powstałby inny produkt. 8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2062
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Ja w to nie wątpię, ale dawne urazy pozostają.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

KULEBIAK LITEWSKI

Oryginalny, bez żadnych zmian przepis ze skarbnicy mojej ŚP Mamy, z okresu kiedy Wilno było miastem polskim.

Składniki:

Ciasto:
250 g maki pszennej
2 żółtka
1 jajko
30 g świeżych drożdży
3-4 łyżki gęstej dobrej śmietany , najlepsza > 30 %
100 masła
sól, pieprz do smaku, szczypta startej gałki muszkatołowej

Farsz:
grzyby suszone 150g, jeśli będą same prawdziwki wystarczy 100g
kapusta kiszona 250g
1 duża biala cebula

Wykonanie:

Farsz:
kapustę wraz z grzybami gotujemy, przekręcamy przez średnie sitko razem z cebulą.
Wszytko podsmażamy na smalcu (w okresie postu na oleju lnianym), następnie dodać 1 jajko, trochę bułki tartej i trochę rozpuszczonego tłuszczu, na którym był smażony farsz. Dosmaczamy solą i pieprzem oraz szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.

Ciasto:
drożdże rozetrzeć z niewielką ilością cukru, odstawić na kilka minut. Masło posiekać, dodać makę, śmietanę i jajka oraz sól.
Siekać , aż wszystko się połączy, wyrobić szybko ręką.

Rozwałkować prostokąt, długość brytfanki, wys boków 1-2 cm. Na środek nałożyć nadzienie w kształcie pasa.
Dwa dłuższe boki ciasta zaginamy i łączymy do góry ozdobnie zaginając ciasto. Ostrożnie wykładamy do brytfanny uprzedni wysmarowanej tłuszczem. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do chwili , aż podwoi swoją objętość.

Smarujemy rozmąconym żółtkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika w 180C. Pieczemy 1 h.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Piotr,masz może zdjęcie kulebiaka pieczonego w/g tego przepisu?

Kulebiak robiłam chyba ze 2 razy z różnych przepisów i za każdym razem porażka :roll: I nie o sam smak chodzi,ale o to,że po upieczeniu między farszem a ciastem robiła się dziura na 2 cm,a to sprawiało,że kruszyło się wszystko podczas krojenia.
Zrezygnowałam więc,bo to bardzo pracochłonna potrawa .( dla mnie wszystko,co wymaga uzycia maszynki do mielenia mięsa jest pracochłonne :wink: ),a efekty mało spektakularne :roll:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Piotrku dzięki za przepis na kulebiak :D Mam wielką ochotę zrobić na wigilię....
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Ela
cały sekret aby nie było wolnej przestrzeni, tkwi w pozostawieniu widocznego farszu na górze przed pieczeniem.
Ta suptelność jest b.ważna.

Maszynki można nie używać, ale wówczas 3-ba dokładnie poszatkować farsz.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”