Mój wiejski bałagan.
- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój wiejski bałagan.
Oooo - takie pomponowe szarłaty to bardzo mi się podobają. Ateno - są super!
Ujęcie tego jednego kielicha datury jest bajkowe.
Ujęcie tego jednego kielicha datury jest bajkowe.
Boguniu. Ja jak zwykle wszystko w biegu. Wiecznie brakuje mi czasu i wszystko z doskoku
Ale zima przed nami, więc na pewno będę częściej odwiedzać FO.
Beatko, dzięki za miłe słowa. Ja też lubię szarłaty. Zawsze fajnie można z nich stworzyć kompozycje, a przy tym są praktycznie bezobsługowe

Beatko, dzięki za miłe słowa. Ja też lubię szarłaty. Zawsze fajnie można z nich stworzyć kompozycje, a przy tym są praktycznie bezobsługowe

Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
Już czuje się zbliżającą zimę. U nas wprawdzie pokazało się dzisiaj słoneczko
tak dawno wyczekiwane, ale było chłodno. Wrzucą parę zaległych fotek z tegorocznego lata. Ja chcę wiosny!!!!

Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Anetko, piękne kolory lata, bardzo podoba mi się Twój szarłat.
Danusiu, miło,że zajrzałaś na Zagórek
Tak szarłat jest bardzo dekoracyjny. Na wiosnę planuję nową rabatę z wysokimi trawami, w których jestem zakochana po uszy i pomyślałam, ze fajnie będą się komponować właśnie z szarłatem.
Mam ogromną prośbę. Doradźcie mi, które miskanty wybrać? Zależy mi na tym, żeby były wysokie i miały puszyste kwiatostany. Te które mam pięknie rosną, ale kwiatostany mają raczej skromniutkie. Może macie jakieś pomysły. Doradźcie, proszę

Mam ogromną prośbę. Doradźcie mi, które miskanty wybrać? Zależy mi na tym, żeby były wysokie i miały puszyste kwiatostany. Te które mam pięknie rosną, ale kwiatostany mają raczej skromniutkie. Może macie jakieś pomysły. Doradźcie, proszę

Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- Beaby
Ale przyznaję, że nie znałam tych kulkowych szarłatów - a zainteresowały mnie bardzo.
Rzuciłam na pw link do traw.
Rzuciłam na pw link do traw.
Beatko, dzięki za info na PW
Ten szarłat to szarłat zwisły. Bezproblemowy w uprawie. Polecam. Ja sieję go wprost do gruntu, ale można też podpędzić na parapecie i po 15 maja do gruntu.

Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- Beaby
Jak podejdę nasiona - na pewno kupię. Bo ten "tradycyjny" szarłat nie za bardzo mi pasuje całokształtem. Ale w innych ogrodach go miałam, a jakże.
Cieszę sie, że link poskutkował zamieszaniem w głowie - i tak ma być!
Ja na początek wybrałam rozplenicę i trzęśnicę Fontane, a potem już pewnie poleci gładko
Przy czym Ty masz i tak więcej traw ode mnie... Ale cieszę się, że zaczynają być doceniane i wreszcie w stałej sprzedaży.
A jesienią są chyba niezastąpione....
Cieszę sie, że link poskutkował zamieszaniem w głowie - i tak ma być!

Ja na początek wybrałam rozplenicę i trzęśnicę Fontane, a potem już pewnie poleci gładko

Przy czym Ty masz i tak więcej traw ode mnie... Ale cieszę się, że zaczynają być doceniane i wreszcie w stałej sprzedaży.
A jesienią są chyba niezastąpione....
Beatko, rozplenice mam 3. Są tak delikatne, a poruszane wiatrm kłosy nie pozwalają od nich oderwać wzroku. Razem z szarłatem rośnie Spartina pectinata ?Aureomarginata? , która wprawdzie jest dość ekspansywną trawą, ale to stanowisko, które ma u mnie w niczym nie przeszkadza, żeby się szarogęsiła na rabacie
Mam też kilka odmian miskantów, ale szukam takich z dużymi, puchatymi kwiatostanami.

Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
ATENO......lubię ten Twój Zagórek i jak tylko się pojawiasz to zawsze u Ciebie jestem.
Piszesz że naszło Cię na trawy........mnie też wzięło na niej....a jak weszłam do szkólki króra jest producentem Miscantów to prawie wszystkie bym chciała mieć....na razie posadziłam 5 sztuk, na wiosnę działam dalej.
pozdrawiam
Piszesz że naszło Cię na trawy........mnie też wzięło na niej....a jak weszłam do szkólki króra jest producentem Miscantów to prawie wszystkie bym chciała mieć....na razie posadziłam 5 sztuk, na wiosnę działam dalej.
pozdrawiam
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Kochana cudne fotki
od razu mi cieplej na duszy - szczególnie że w nocy był przymrozek
Śliczny ten Twój Zagórek

Śliczny ten Twój Zagórek

Krysiu, dziękuję za odwiedziny. Powiedz, jakie miskanty posadziłaś i na co jeszcze polujesz? Cały czas szukam tych z puszystymi kwiatostanami. Mam kilka odmian, ale wciąż poszukuję. Tym bardziej, że na wiosnę chcę założyć nową trawiastą rabatę. Miejsce już wyznaczone i przygotowane. M wybrał ziemię na głębokość dwóch szpadli. A potem wrzucił dobrze przerobiony obornik. Na wierzch poszła spora warstwa ziemi kompostowej. Przez zimę wszystko popracuje i myślę, że miskanty będą się dobrze tam czuły
Moniczko, dzięki za miłe słowa. Cały czas coś staram się na Zagórku zmieniać i upiększać po swojemu. Na wiosnę planuję oczko wodne. W ten weekend ma do nas zajrzeć pan, który zaprojektuje i wykona całość robót. M już nie ma tyle siły,żeby wykopać taki dół i zrobić całe oczko. Chciałabym,żeby to było dość duże oczko 5mx6m powierzchni. Już nie mogę się doczekać projektu i wizualizacji

Moniczko, dzięki za miłe słowa. Cały czas coś staram się na Zagórku zmieniać i upiększać po swojemu. Na wiosnę planuję oczko wodne. W ten weekend ma do nas zajrzeć pan, który zaprojektuje i wykona całość robót. M już nie ma tyle siły,żeby wykopać taki dół i zrobić całe oczko. Chciałabym,żeby to było dość duże oczko 5mx6m powierzchni. Już nie mogę się doczekać projektu i wizualizacji

Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Przepiękne widoki. Miło tak powspominać.