Bogusiny Ogród (Bogusia2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Bogusiu witam serdecznie i dziękuję za odwiedziny :lol:
Zwolniłam tępo oj zwolniłam aż trudno było wrócić do rzeczywistości :lol:
Pozdrawiam Cię kochanie serdecznie :lol:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Bogusiu no pożałowałąm Ci tego ognika i kupiłam dziś... :(

A poważnie u nas w pRactikerze jest totalna wyprzedaż roślin i czasem warto skorzystac z okazji :)
z uśmiechami Iza
u liski
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bogusiu, ślicznie u Ciebie :) Czy ten biały zawilec to Honorine Jobert? Zdjęcie trochę niewyraźne i nie mogę rozpoznać.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Moniko, zbyt wysoko mnie oceniasz :oops: . To jest biały zawilec, jak na razie :wink: . Niestety nie miał karteczki, z której mogłabym dowiedzieć się o jego protoplastach. Ale będe się starać ustalić, kto on zacz.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Dziękuję :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj miałam wielkie plany dotyczące ogródka i sadzenia róż ale skończyło się prawie na niczym. Owszem wykopałam 2 doły ale posadziłam tylko jedną różę. Kiedy wykopałam ogromny dół dla Eden Rose okazało się, że na jego spodzie leży kawał betonu, którego ani szpadlem ani widłami nie mogłam podważyć. Jeżeli jutro mój syn nie będzie mi mógł pomóc, będę musiała szukać nowego miejsca dla Eden, z czym będzie bardzo trudno. Hania nie przechwaliła róż w wyborze A z Rosarium. Leonadro da Vinci i Eden maja tak duże i szerokie korzenie, że kopałam te doły i kopałam. Po wykopaniu 50 l piachu przymierzyłam różę i ciągle było mało miejsca, żeby swobodnie rozłożyć korzenie a gdzie obornik i warstwa izolująca ziemi. Krótko mówiąc strasznie się zmordowałam, spociłam, rozbolały mnie plecy i kręgosłup i nic nie zrobiłam. Chyba to nie był mój dzień na prace w ogrodzie. Mam nadzieję, że jutro pójdzie mi lepiej a różom nie zaszkodzi jeszcze jedna noc w wodzie.
Kilka zdjęć dokumentujących powstawanie nowych rabat i oczywiście piękna słoneczna jesień w ogrodzie.
To juz chyba ostatnie róże w tym sezonie, bezlistne a ciągle kwitną.
Manou Meillanda obok Cordoba Poulsena
Obrazek Obrazek '
Cristal Palace Poulsena
Obrazek Obrazek
Biała okrywowa NN
Obrazek Obrazek
Friesia
Obrazek
Trochę jesieni
Pęcherznica i irga
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Widok na pęcherznice i poletko szałwi lekarskiej?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Chopin i 3 Warwick Castle
Obrazek
Nina Weibull x 14 - ma powstać duża, monochromatyczna rabata
Obrazek Obrazek
Marcinki i młodziutki Graham Thomas, którego prawie nie widać
URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52c ... 73850.html]Obrazek[/URL] Obrazek Obrazek Obrazek
Wybarwiające się owoce róży pnącej Veilchenblau
Obrazek
Bogusia
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Bogusiu aby do lata doczekać ,ile Ty kobieto kochana tych różyczek nasadziłaś jak one wszystkie zakwitną to będzie dopiero pięknie .
Chociaż u Ciebie to chyba o każdej porze roku jest piękne :lol:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja myślałam ze zwariowałam z różami, ale miło tak zwariować w towarzystwie ;:1
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Witaj Bogusiu! :D
W końcu mam trochę czasu więc pędem do Ciebie w odwiedzinki przybywam. :D
I co ja widzę?! :shock: Bogusiu, wspaniałe rabaty różane, profesjonalne podejście i mnóstwo pracy! Kochana, teraz się człowiek narobi - ale te różyczki tak się Tobie odwdzięczą że hoho! Ja już nie mogę doczekać się wiosny u Ciebie! Widzę że Twój ogród naprawdę zaczyna się zmieniać!I te Niny! W marcu tego roku kupiłam Nine Weibull Florpaku i wspaniale kwitła cały sezon! Więc pędem do marketu i ostatnie 2 sztuki wzięłam! Są wspaniałe! No i Warwick Castle, Chopin - będzie pięknie! Bogusiu i ja również kupiłam Eden Rose z nagim korzeniem - na targach Farma dostałam za 7zł! :shock:
Jestem bardzo zadowolona ale do zakupów różanych dopiero się przymierzam! Czekam jeszcze na Warwick ze szkółki od Karo. Tak więc Bogusiu mamy mnóstwo tych samych róż. Będziemy mogły porównywać, wymieniac doświadczenia!
Serdecznie Cię ściskam i dziękuje z list na PW! :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Jadziu, Mariolu i Kasiu. Oj masz rację Mariolu, to czyste warictwo. Starsznie się spracowałam przy sadzeniu róż a jeszcze nie koniec. Naprawdę nie wiem Mariolu jak Ty byłaś w stanie posadzić tyle róż, bo ja zupełnie nie daję rady. Do sadzenia Niny miałam pomoc, bo sama nigdy bym nie skończyła. I tak zostało mi ciągle jeszcze kilka róż do przesadzenia, ale to juz nie jest takie super pilne. Niestety Edenowi nie było sądzone zamieszkać we wcześniej obmyślonym miejscu, bo się okazało, że beton leży na dużej powierzchni w głębi ziemi i żeby go wykopać trzeba by zrujnować połowę wypieszczonej wcześniej różanki. Na to nie mogłam się zdobyć i biało-różowy Eden wylądował na rabacie czerwonej :cry:. Jedyna pociecha, że z samego jej brzegu przy schodkach. No cóz, ogródek jest mały i nie pomieści więcej róż i całe szczęście!!! W Rosarium się pomylili i nie przysłali mi 2 szt Duftwolke i 1 Nostalgii, przyślą jutro. Więc czeka mniej jeszcze posadzenie 3 róż z Rosarium, przesadzenie innych 3 róż, bo źle posadzone za płytko i za blisko jedna drugiej, i posadzenie jeszcze 3 których nie dałam rady posadzić w czasie weekendu. Boję się, że dostanę różowstrętu. W dodatku dowiedziałam się, że "mój" obornik jest nie taki jak trzeba, bo ze słomą i jakiś taki świeży a ja go dałam w każdy dołek pod róże. Przysypany był solidną warstwa ziemi, ale kiedy się to rozłoży!? No nic nie poradzę, nie znam się na oborniku i tyle. Ewelina napisała, że używa obornika 3 lata sezonowanego, a ten "mój", no cóż, nie ma trzech lat ale zaoszczędzę Wam szczegółów. A ja się tak cieszyłam, że mam obornik. :cry:
Bogusia
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie narzekaj na obornik. Pamiętasz jak Hania mówiła że dołki zaprawiamy tak żeby przez wiele lat miały papu ? Po prostu twoje może później zaczną podjadać ale za to na dłużej im starczy :)

Myślałam że mnie te róże wykończą... Ale gorsze jest chyba podbieranie sadzonek roślin zadarniających i sadzenie ich pod różami. Kicałam jak zając a taka byłam zmęczona że jak jakaś głupia zaczęłam je podlewać konewką zamiast wężem ogrodowym :P
Ale dołki zrobiłam solidne - wczoraj wkopywałam tulipany i badzo często widziałam papu moich różyczek :)
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu, mój obornik też nie ma trzech lat. Postąpiłam jak radziła Hania i jak Ty również zrobiłaś: duży dołek + to coś + ziemia. Powinno być dobrze. Na temat rozkładania obornika do dołków, to wolę milczeć, ale było dramatycznie. Już się nieco oswoiłam z wyglądem tego skarbu, no i z aromatami, fuj!
Ale gdy pomyślę, jak te wszystkie róże zakwitną ... to mi nawet ten obornik coraz mniej wanieje.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Bogusiu
Ja sadzenie róż mam za sobą i Ty też się uporasz nie ma pośpiechu.Mamy bardzo ładną jesień to i czasu dużo.Przy sadzenie moich róż z rosarium niektórym musiałam przyciąć korzenie,bo takiego dołu to chyba koparką trzeba by kopać.Obornik dawałam granulowany bo nie mam dostępu do prawdziwego.
Bogusiu teraz sadzenie róż daje nam wszystkim w kość -z wyłączeniem tych młodych koleżanek one jeszcze nie "czują kręgosłupa"i bardzo dobrze-ale pomyśl ile będziemy mieć radości na drugi rok.Można to porównać do porodu też ciężko a ile później radości.
Milutko Cię pozdrawiam
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie dzisiaj spotkały dwie niespodzianki-prezenty. Pierwszą sprawiła mi Karo, pisząc, że wysłała mi pędy burgmansji Apricot Beauty i o czerwonych kwiatach. Wielkie dzięki KARO. :D
Drugą sprawił mi mój syn, którego poprosiłam, żeby pojechał do centrum ogrodniczego po kolejne hektolitry ziemi. Przywiózł ziemie i prezent dla mnie: Katalog róż polecanych przez Związek Szkółkarzy Polskich. Katalog jest pięknie wydany, na dobrym papierze i ma mnóstwo pieknych zdjęć róż. Opisanych jest 250 najpiękniejszych i dobrze rosnących w naszych warunkach róż. Nie mogę się oderwać od tego katalogu. A tak pięknie się prezentuje:

Obrazek Obrazek
Nie wiem dlaczego mi się wkleiło takie wielkie to pierwsze zdjęcie.
A na dobranoc zawilec Honorine Jobert.
Obrazek Obrazek
Bogusia
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Też ostatnio myślę nad zakupem tego katalogu, jak go oceniasz?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”