Ogród w dolinie cz. 12 - Jesienne impresje

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w dolinie cz. 12 - Jesienne impresje

Post »

sweety pisze: Oszczędzam moje oczka jak mogę. Na szczęście widzę poprawę
i tego się Aniu trzymaj!
oszczędzaj ile się da - życzę dużej poprawy, a właściwie całkowitego naprawienia :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu :) , jak patrzę na owocki Twojej Lykkefund, to zastanawiam się , co mi strzeliło do głowy, by mojej te przekwitnięte kwiatostany poobcinać. ;:223 Miałam dodatkową robotę a teraz nie mam owocków. ;:14 :;230
:wit
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Aniu, no właśnie u mnie też stokrotka afrykańska cały czas kwitnie, jestem nią zachwycona :tan W przyszłym roku kupię ich kilka skoro takie chętne do współpracy ;:108
Patiann
200p
200p
Od: 6 maja 2012, o 12:40

Post »

Witaj Aniu :wit
Nie wiedziałam, ze masz aż tyle róż w swoim ;:138 ogrodzie ;:oj Cudowne okazy. No i dojrzałam u Ciebie Amelie ;:138 , napisz mi proszę czy jesteś z niej zadowolona i jaka róża rabatowa byłaby dla niej fajnym towarzystwem. Myślałam o Sangerhäuser Jubiläumsrose, ale nie widziałam jej na żywo i trochę się boje, ze kolorek może być przekłamany. Masz ta róże u siebie?
pozd ;:333

Dlaczego nie zdecydowalas sie na Crokusa?
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

I u mnie stokrotka afrykańska ma się dobrze i kwitnie niemal na całego - ale tylko fioletowa, pozostałe juz nie.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu wiadomością, że Pashmina jest małą różyczką wcale mnie nie zmartwiłaś...jest wręcz odwrotnie. Ja właśnie teraz szukam tych mniejszych różyczek, na przód nowej rabaty :)
Czy ona da radę rosnąć w półcieniu, czy raczej dać jej mocno nasłonecznione stanowisko?
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Aniu zdrowie najważniejsze, więc oszczędzaj oczka i odpoczywaj ile się da, za to ja przecieram swoje oglądając zdjęcia z Twojego ogrodu i widząc tyle jeszcze kwitnących kwiatuszków o tej porze roku ;:oj, prawdę mówiąc nie miałabym za złe gdyby ta zima była równie łagodna jak poprzednia.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziś kolejny ponury dzień za oknem, więc chyba to dobry czas, by pokazać słoneczne, weekendowe zdjęcia :D Nie tylko ja cieszyłam się z ciepła i słonka. Okami również ;:224

Obrazek

te ciepłe tygodnie zrobiły w ogrodzie swoje i zaczęły kwitnąć nie tylko niektóre jeżówki

Virgin

Obrazek

Czy Green Envy

Obrazek

ale także niezawodne żurawki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale także sasanka ;:138

Obrazek

Obrazek

W objęciach tujki zawilce japoński zawiązał świeżutkie pąki

Obrazek

A oczar przygotowuje się do wczesnej wiosny i zawiązał mnóstwo pąków

Obrazek

Obrazek

Moja kalina okazała się być kaliną bodeńską /Viburnum bodnatense/ 'Dawn'

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tegoroczny zakup śnieguliczka "Amethyst" zawiązała kilka różowych owocków :heja

Obrazek

W ganku nadal pięknie się zieleni zimozielony bluszcz. Duża donica została obsadzona tym, co zostało po naokiennych kompozycjach

Obrazek

Obrazek

Chciałabym Wam także pokazać iglaki, jakie co roku dostaje od mojej bratowej. Kupuje je w kompozycjach bożonarodzeniowych, a po świętach biorę je od niej i sadzę wiosną. Mam już ich kilkanaście. Pierwsze posadziłam 3 lata temu, kiedy w moim ogrodzie nie było za wiele nasadzeń. Myślałam, że to miniaturki. Teraz te 'miniaturki' mają 120 cm wysokości ;:224 Większość ludzi je wyrzuca, a szkoda...

Obrazek

Obrazek

Grażynko (kogra)! Zdecydowanie jej u mnie dobrze. Zresztą sama zobacz-nadal kwitnie

Obrazek

Może nie tak spektakularnie, ale zawsze... A zima? Chyba się zbliża i oby była normalna.

Dla Ciebie siostrzana Koster - White

Obrazek

Aniu (wsiana)! To taka magia forum. I ja nadal mam chciejstwa, choć miałam ich zdecydowanie więc ej, jak znalazłam się tutaj. Wiele spełniłam, ale wszystkich na pewno jeszcze nie... Jeszcze :;230

Dla Ciebie mam Pastellę, która również postanowiła zakwitnąć mimo listopada

Obrazek

Sławku (slanka-flora)! Jak na listopad faktycznie nie jest źle, choć widoki ogólne to już ;:185 Ale cieszę się każdym ciepłym dniem, bo lato nas nie dopieściło. Z czasem może wrócę do zwykłej sobie częstotliwości. Obiecuję :D

Myślę, ,że docenisz mój pełnik chiński, który znowu powtarza kwitnienie

Obrazek

Andrzeju (any57)! Już jest lepiej. Niekiedy gorzej, ale coraz rzadziej. Dziękuję za troskę.

Wiem, że zaraziłam Cię różami, więc dla Ciebie Acropolis. Posadziłam ja zeszłej jesieni i jeszcze nie pokazała na co ją stać.

Obrazek

Krysiu (Ignis05)! Jak kupowałam te różę, to godziłam się z tym, ze kwitnie tylko raz, więc celowo zostawiam jej owoce, by i zimą cieszyć się ich widokiem. Są na prawdę fajne :lol: A przekwitnięte kwiaty Lykkefud nie wyglądają źle, więc...

Moja nn także zawiązała ładne owoce, ale poza tym jeszcze kwitnie

Obrazek

Teresko (tesia39)! W tym roku miałam dwie stokrotki afrykańskie, ale tylko jedna taka chętna do kwitnienia. Ale to bardzo dekoracyjne rośliny więc i ja w przyszłym roku uwzględnię je w kompozycjach.

Bratki też będą :wink: To jedno z dzieci moich bratków z wiosennych kompozycji skrzynkowych. Po tym jak wyrosły przesadziłam je na rabaty i tam ładnie się wysiały.

Obrazek

Patrycji (patiann)! Witam Cię w moim wątku ;:196 Róż faktycznie mam sporo, bo niemal 100 krzaków. Ale Amelie nie mam ;:185Nie wiem też czy chodzi Ci i Emelie czy Amelie Reinassance? Gdzie Ty ją dojrzałaś? Sangerhäuser Jubiläumsrose też nie mam więc niestety nie umiem Ci pomóc. Ale z tej wielkości na pewno mogę Ci na pewno polecić Pastellę, Mariatheresię, Avalona, Coral Castle, czy Baronesse. Co do Crocus Rose... Nie kupiłam, bo liczba chciejstw była znacznie większa niż przygotowane miejsce docelowe :;230 Ale nie wykluczam, że kiedyś i ona do mnie trafi...

Sweet Pretty - jedna z moich ulubienic

Obrazek

Ewo (ewka36jj)! A może fioletowe są jakieś wyjątkowe? Dodam, że to jeden z moich ulubionych kolorów :D

Fioletowa nie kwitnie, ale może różowa Ballerina Ci spasuje

Obrazek

Dorotko (dorotka350)! Z tym zmartwieniem, to żartowałam. Pashmina u mnie rośnie w lekkim cieniu. Osłania ją, jak Ci pisałam wielka budleja i rajska jabłoń. Dla róży to korzystne, bo nie reaguje dobrze na deszcz. Myślę, ze w słońcu będzie jej dobrze, byle miejsce było nieco osłonięte od deszczów. Chodzi o to, ze jej kwiaty utrzymują się długo i otwierają się bardzo wolno. jak jest osłonięta, to zdąży z otwarciem paków. W innym wypadku lubi zgnić zanim to zrobi :( Wiem także, ze niektórzy maja ją w donicy na tarasie i sprawuje się świetnie :D

Skoro tak Ci się podoba...

Obrazek

Ilonko (ilona2715)! Oszczędzam się ile mogę :) A co do zimy... Ona na prawdę jest potrzebna. Ta przerwa wegetacyjna jest niezbędna dla roślin z naszej strefy klimatycznej. A już na pewno szkodzą im naprzemienne ciepło i mrozy. Ruszają z wegetacją kilka razy i latem w najlepszym razie nie maja już sił pokazać na co je na prawdę stać. Nie marze oczywiście o zimie ze śniegiem, bo dach, jak 2010r., ale niech sobie będzie. Lubię porządek we wszystkim...PPD ;:306

Zakończę jesiennie - jedna z ostatnich kwitnących chryzantem

Obrazek

W górach pada śnieg, a sądząc po temperaturze i wilgotności nie wykluczone, że zawita dziś też w dolinie :D Nie mam nic przeciwko temu... (tylko nie krzyczcie na mnie ;:oj )
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Mnie już chyba nic u ciebie nie zachwyca tylko Okuś ;:167 ;:oj
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na północy śnieg i pod W-wą, więc pewno góry nocą też zbieleją.
Ja też nie mam nic przeciwko temu, żeby śnieg zasypał tą przytłaczającą szarość.
Wolę już trochę śniegu i lekki przymrozek niż tą burą szmatę za oknem. ;:222
Okamuś wygląda bardzo zainteresowany tym że robi mu się zdjęcie. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Witaj Aneczko, ;:196 ta pogoda namieszała kwiatom w łepkach i poczuły chyba wiosnę bo wiele tak ładnie zakwitło. ;:215
A róże, niezmordowane królewny, to nawet pod śniegiem będą się dumnie pysznić i ładnie z bielą kontrastować. ;:138
Szanuj swoje oczęta, bo są duszą człowieka i wszystko w nich widać jak w zwierciadle. ;:108 Moje już też nawalają pomimo okularów. ;:222
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Sweety!
Widzę, że tendencja pogodowa się odwróciła, choć trochę późno.
U mnie zgniło, zimno i pochmurno, a u Ciebie słoneczko i powiewające różyczki.
Ogród i piesek w słońcu wyglądają o niebo lepiej niż w takiej szarzyźnie.
Moje koty to już tylko błoto wnoszą do domu ;:222.

;:196 Jagi
Patiann
200p
200p
Od: 6 maja 2012, o 12:40

Post »

Ups :oops: wydawało mi się,ze dojrzałam ja w poprzednim wątku, chodzi o Amelie Reinassance. Ja to jestem wiecznie zakrecona :;230 ;:166
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Aniu jest kilka watków do których chętniej zagladam po porcję wspaniałości fotograficznych. Ogród w dolinie należy do nich również i nigdy nie zawiodłam sie kolorystyką i pieknem ogrodu ;:167
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Jak śnieg przysypie Twoje piękne róże to będą ładnie wyglądały ;:215 Chryzantemki piękne ;:215
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”