Ogród z furtką
- Lady-r
 - Przyjaciel Forum

- Od: 3 lis 2006, o 12:35
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród z furtką
Łał  
  podziwiam twórczość kobietek.  

pozdrawiam Ania  jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba  ;) 
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie

Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- aage
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Aniu jakie twoje Stipy są dorodne zdradź czym je karmisz i czy masz jakiś sposób na ich zimowanie w ogrodzie?
Bukszpanów i u mnie coraz więcej w ogrodzie

Zdjęcia z dożynek świetne...i to wszystko twory rąk?
Ściskam mocno

Bukszpanów i u mnie coraz więcej w ogrodzie
Zdjęcia z dożynek świetne...i to wszystko twory rąk?
Ściskam mocno
- MonaeS

- Od: 22 mar 2010, o 22:02
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Agnieszko mnie samą zadziwiają stipy, bo po posadzeniu nic szczególnego przy nich nie robię, a one rosną jak szalone.
Jeśli w tym roku będzie mroźna zima, taka jakie u nas się zdarzają to być może nie dotrwają do wiosny, Trudno. Posadzę nowe.
Natomiast u ciebie są duże szanse, że będą rosły bez problemów. Najlepszą osłoną będzie dla nich kołderka ze śniegu + gałązki igliwia.
Aniu moje sąsiadki bardzo zyskały w moich oczach. Podziwiam je za pomysły w wykorzystaniu roślin i zbóż do zbudowania tego arcydzieła.
w tym roku hortensje pod domem wyrosły tak duże, że stanowią piękną zasłonę przed oknami. Tak wygląda widok z okna łazienki.

Czekam cierpliwie kiedy nabiorą "ciała" konwalniki i będą stanowiły wyraźny kontrast z ostrokrzewem.

A to miejsce czeka na delikatną przeróbkę.

Natomiast tatarak trawiasty dzięki temu, ze lato jest wilgotne i działa nawodnienie spisuje się nad wyraz poprawnie. Gdybym tylko mogła usunąć wplątane w sam środek kęp koniczynę czerwoną to byłabym szczęśliwa.

Katalpa przed domem też się tak rozrosła, ze utrudniała wejście przez furtkę. Musieliśmy wyciąć jej kilka niższych konarów.
Straszy teraz z jednej strony ciemną dziurą, ale na wiosnę powinna to wyrównać.

Jeśli w tym roku będzie mroźna zima, taka jakie u nas się zdarzają to być może nie dotrwają do wiosny, Trudno. Posadzę nowe.
Natomiast u ciebie są duże szanse, że będą rosły bez problemów. Najlepszą osłoną będzie dla nich kołderka ze śniegu + gałązki igliwia.
Aniu moje sąsiadki bardzo zyskały w moich oczach. Podziwiam je za pomysły w wykorzystaniu roślin i zbóż do zbudowania tego arcydzieła.
w tym roku hortensje pod domem wyrosły tak duże, że stanowią piękną zasłonę przed oknami. Tak wygląda widok z okna łazienki.

Czekam cierpliwie kiedy nabiorą "ciała" konwalniki i będą stanowiły wyraźny kontrast z ostrokrzewem.

A to miejsce czeka na delikatną przeróbkę.

Natomiast tatarak trawiasty dzięki temu, ze lato jest wilgotne i działa nawodnienie spisuje się nad wyraz poprawnie. Gdybym tylko mogła usunąć wplątane w sam środek kęp koniczynę czerwoną to byłabym szczęśliwa.

Katalpa przed domem też się tak rozrosła, ze utrudniała wejście przez furtkę. Musieliśmy wyciąć jej kilka niższych konarów.
Straszy teraz z jednej strony ciemną dziurą, ale na wiosnę powinna to wyrównać.

- MonaeS

Lato ledwie odeszło o ja już za nim tęsknię i mimo ze jesień też może być piękna to co rusz oglądam zdjęcia kiedy ogród cieszył obfitością kwiatów i zieleni.

W tym roku na tarasie zagościła kapusta ozdobna. Nie do końca jestem do niej przekonana tym bardziej ze mój mąż nie zachwyca się tą rośliną.

A tak działało nasze nawodnienie zanim zostało wyłączone i przedmuchane przed zimą.

Mam u siebie kilka zaniedbanych zakątków, którym nie robię fotek. Ostatnio pracuję nad przedpłociem i mam nadzieję ze skończę przed zimą. Nie jest to takie oczywiste, bo rozpoczęłam przebudowę w innej części ogrodu.
Czy wy też tak macie że robicie bajzel na wielu frontach, bo u mnie to reguła.

W tym roku na tarasie zagościła kapusta ozdobna. Nie do końca jestem do niej przekonana tym bardziej ze mój mąż nie zachwyca się tą rośliną.

A tak działało nasze nawodnienie zanim zostało wyłączone i przedmuchane przed zimą.

Mam u siebie kilka zaniedbanych zakątków, którym nie robię fotek. Ostatnio pracuję nad przedpłociem i mam nadzieję ze skończę przed zimą. Nie jest to takie oczywiste, bo rozpoczęłam przebudowę w innej części ogrodu.
Czy wy też tak macie że robicie bajzel na wielu frontach, bo u mnie to reguła.
- slotys

- Od: 9 lut 2012, o 09:53

Aniu ,mam podobnie jak Ty z tym "łapaniem wielu srok za ogon ". Mam tyle pomysłów i tak bardzo chciałabym zobaczyć jak będą wyglądały w realu ,że rozgrzebuję kilka części ogrodu . Potem w sumie długo trzeba czekać na efekty , bo ciężko zakończyć kilka rabatek na raz. 
I mnie również coraz częściej dopada nostalgia za letnimi widoczkami. Nie lubię późnej jesieni , kiedy robi się ponuro. Chociaż tej jesieni pogoda nas rozpieszcza. Dobrze ,że mamy zapasy letnich zdjęć - jest czym oko pocieszyć.

I mnie również coraz częściej dopada nostalgia za letnimi widoczkami. Nie lubię późnej jesieni , kiedy robi się ponuro. Chociaż tej jesieni pogoda nas rozpieszcza. Dobrze ,że mamy zapasy letnich zdjęć - jest czym oko pocieszyć.
- drewutnia
 - 1000p

- Od: 1 gru 2011, o 13:06

Czy czarna trawa Rośnie u Ciebie bez problemu?Moja zmarzła.
Rozrasta Ci się ogród i jest coraz piękniejszy

Rozrasta Ci się ogród i jest coraz piękniejszy
- mati1999
 - 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17

Przepięknie  

- nirali

- Od: 16 lis 2011, o 12:20

Aniu Twój ogród zachwyca  

Jesień też piękna, choć wiadomo co po niej

Aniu masz jeszcze sporo trawnika więc skoro wiosny możesz szaleć i zakupowo i szpadelkowo

Pozdrawiam serdecznie.

Jesień też piękna, choć wiadomo co po niej
Aniu masz jeszcze sporo trawnika więc skoro wiosny możesz szaleć i zakupowo i szpadelkowo
Pozdrawiam serdecznie.
- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Widzę że owy podpis ujarzmiony.
Mam nadzieję że zakupy Ci się udały, u nas dzisiaj była konserwacja kosiarek przed zimą, w czwartek zrobiłam ostatnie koszenie ze zbieraniem resztek liści.

Mam nadzieję że zakupy Ci się udały, u nas dzisiaj była konserwacja kosiarek przed zimą, w czwartek zrobiłam ostatnie koszenie ze zbieraniem resztek liści.
Aniu piękny ogród, zadbany.  
 Odbyłam wspaniały spacer po twojej pięknie wystrzyżonej trawie . Stylowo skomponowane nasadzenia, myślę że będę częściej zaglądać do takiego ogrodu. Pozdrawiam z deszczowego Lublina. 

Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka

Spełniane marzenia- wiosenka
- MonaeS

Małgosiu Policzyłam, że równocześnie pracuję na czterech rabatkach. Niektóre z nich mają przygotowane miejsce, kształt i podłoże, ale nie mają ostatecznego planu nasadzeń. Czekam zimowych wieczorów, może mi coś zaiskrzy.
Ewo konwalnik rośnie w dwóch miejscach. Staram się okrywać go stroiszem, ale najlepszą kołderkę daje warstwa śniegu.
Nagarniam więc na te miejsca dodatkową warstwę. Najgorsza jest dla nich bezśnieżna i mroźna zima.
Mateuszu miło mi że ci się podoba i zapraszam.
Kasiu powstrzymuję się przed zmniejszaniem trawnika, bo ciągle mam mnóstwo niedokończonych prac na już istniejących rabatkach. W sobotę, jeszcze przed tą słotną pogodą zdążyłam posadzić 70 bukszpanów i na tym koniec tegorocznych prac.
Natomiast wiosnę planuję pracowitą /jak Bóg pozwoli/ i wyleczę swoje dolegliwości.
Jolu jesteś niezastąpiona i jeszcze raz ci dziękuję.
, ale wcale nie było to dla mnie łatwe, bo sama strasznie sprawę skomplikowałam. Ważne jednak że jest już porządek.
Ja nie otuliłam jeszcze korzeni jeżówek i muszę wykopać ze dwie werbeny, abym mogła na wiosnę porobić sadzonki.
Wiosenko a jak ty masz na imię, bo pospacerowałam po twoim ogrodzie, ale nie natknełam się na nie. Zaglądaj jak najczęściej i być może będzie nam dane poznać się osobiście. Do zobaczenia.
U mnie dzisiaj szaro, mokro i ponuro. Czyżby koniec pięknej jesieni? Nawet powiązane trawy wyglądają smętnie, a przecież jeszcze tydzień temu pięknie kołysał ich wiatr.

Ewo konwalnik rośnie w dwóch miejscach. Staram się okrywać go stroiszem, ale najlepszą kołderkę daje warstwa śniegu.
Nagarniam więc na te miejsca dodatkową warstwę. Najgorsza jest dla nich bezśnieżna i mroźna zima.
Mateuszu miło mi że ci się podoba i zapraszam.
Kasiu powstrzymuję się przed zmniejszaniem trawnika, bo ciągle mam mnóstwo niedokończonych prac na już istniejących rabatkach. W sobotę, jeszcze przed tą słotną pogodą zdążyłam posadzić 70 bukszpanów i na tym koniec tegorocznych prac.
Natomiast wiosnę planuję pracowitą /jak Bóg pozwoli/ i wyleczę swoje dolegliwości.
Jolu jesteś niezastąpiona i jeszcze raz ci dziękuję.
Ja nie otuliłam jeszcze korzeni jeżówek i muszę wykopać ze dwie werbeny, abym mogła na wiosnę porobić sadzonki.
Wiosenko a jak ty masz na imię, bo pospacerowałam po twoim ogrodzie, ale nie natknełam się na nie. Zaglądaj jak najczęściej i być może będzie nam dane poznać się osobiście. Do zobaczenia.
U mnie dzisiaj szaro, mokro i ponuro. Czyżby koniec pięknej jesieni? Nawet powiązane trawy wyglądają smętnie, a przecież jeszcze tydzień temu pięknie kołysał ich wiatr.

- 
				KDanuta

- Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Uwielbiam trawy w ogrodzie , nadają takiej lekkości 

przerabiałam teraz parę rabatek i dosadziłam sporo traw,
mam nadzieje że wszystkie się przyjmą i wiosną pięknie
będą rosły

przerabiałam teraz parę rabatek i dosadziłam sporo traw,
mam nadzieje że wszystkie się przyjmą i wiosną pięknie
będą rosły
- aage

- Od: 7 mar 2008, o 13:01

Ani pospacerowałam z miłą chęcią po twoim jesiennym ogrodzie...widzę zmiany na wielu frontach oczywiście na duży plus.
Idziesz jak burza.
Uwielbiam spoglądać na twój perfekcyjny ogród.
Ściskam mocno i przesyłam garść serdeczności

Idziesz jak burza.
Uwielbiam spoglądać na twój perfekcyjny ogród.
Ściskam mocno i przesyłam garść serdeczności
- slotys

- Od: 9 lut 2012, o 09:53

Aniu , cudny jest ten zakątek z trawami . Zebrane w jednym miejscu robią niesamowite wrażenie . Coraz bardziej podoba mi się rozpelnica , jest w niej tyle delikatności i subtelności . Chyba zaproszę ją do swojego ogrodu...

- MonaeS

Danusiu trawy w ogrodzie sprawiają ze jest on bardziej dynamiczny. Na pewno będziesz z nich zadowolona, tylko trzeba trochę czasu aby się rozrosły. Teraz jest taki wybór różnych gatunków, że do każdego ogrodu można je dopasować.
Agusiu miło mi że zaglądasz. Widzę twoje ślady i poczynania a zwłaszcza piękne zdjęcia w różnych, ciekawych miejscach

Z tym tempem jak burza to wielka przesada, bo aby robić w ogrodzie muszę przezwyciężać moje fizyczne niedomagania, ale dzięki uporowi- nie poddaję. Dziękuję za wsparcie.
Małgosiu bardzo cię zachęcam do posadzenia rozplenić, turzyc lub innych traw. Są bardzo widowiskowe i mało wymagające. Na pewno znajdziesz taką, która rozkołysze twój ogród.
Teraz ostatnie wspomnienie zielonej jesieni, bo od kilku dni rano za oknem wita nas biała pokrywa śniegowa. Mimo, że szukam piękna takiego krajobrazu to NIE ZNOSZĘ ZIMY.

Agusiu miło mi że zaglądasz. Widzę twoje ślady i poczynania a zwłaszcza piękne zdjęcia w różnych, ciekawych miejscach
Z tym tempem jak burza to wielka przesada, bo aby robić w ogrodzie muszę przezwyciężać moje fizyczne niedomagania, ale dzięki uporowi- nie poddaję. Dziękuję za wsparcie.
Małgosiu bardzo cię zachęcam do posadzenia rozplenić, turzyc lub innych traw. Są bardzo widowiskowe i mało wymagające. Na pewno znajdziesz taką, która rozkołysze twój ogród.
Teraz ostatnie wspomnienie zielonej jesieni, bo od kilku dni rano za oknem wita nas biała pokrywa śniegowa. Mimo, że szukam piękna takiego krajobrazu to NIE ZNOSZĘ ZIMY.