Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

W innym temacie pisałam, jaki karmnik zrobiłam z byle czego. wczoraj na próbę włożyłam kulkę tłuszczową z ziarnami. Od rana szalały wróble, a potem sikorki je przegoniły. Fajnie było obserwować !
Obrazek
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O, już podkarmiasz kulkami? Ja ziarnami słonecznika pomieszanymi z mieszanką innych ziaren. Przylatują nawet sroki i wrona ;:173
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, nie dokarmiam, tylko chciałam zobaczyć , co przyleci. W ogóle zaczynam dokarmiać , kiedy przychodzą pierwsze mrozy albo śnieg. Teraz ptaki mają jeszcze sporo robali do wyłapania. Słoneczniki też jeszcze stoją, no i moje papugi rozrzucają ziarna. Chyba dzięki nim mam tyle wróbli i sikor przy domu. Przed chwila dzielnie wlazłam na drabinę i powiesiłam dwie budki na dębie. Marzy mi się, zeby coś w nich zamieszkało :tan .
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno zamieszkają, tylko trzeba poczekać. :lol: U mnie jedna budka była trzy lata pusta ;:oj Teraz też mam kłopot, bo mieszka z nami kot (psów ptaki się nie boją) i budki w tym roku były puste. :evil: Piszesz, że dzięki papugom masz dużo wróbli i sikorek, masz papugi na dworze?
Ja, dokarmiać ptaki zaczynam prędzej niż nadejdzie śnieg i mróz, aby ptaki zdążyły się przyzwyczaić. Teraz wyłożyłam duży karmnik i na razie ziarno w nim dłużej leży, z małego karmnika, który jest całoroczny ziarno znika od razu. :roll:
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Papugi mieszkają na zadaszonym ganku. W zeszłym roku chyba na początku grudnia zabrałam je do mieszkania. I czasem jak wychodzę na ganek, podrywa się z podłogi chmara ptaków- tych dzikich ;:138 .
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Emilka, :wit to papugom jest chyba zimno? To ptaki z ciepłych stref klimatycznych, prawda, to jak wytrzymują na dworze nawet w grudniu? Zeszła zima była ciepła, dla nas, ludzi, a dla ptaków też? Kiedyś, bardzo dawno temu miałam papużki nierozłączki, och, było ich wiele, ale one mieszkały w domu. Latem trzymałam klatkę na balkonie i ciągle mi uciekały. To ja dokupywałam nowe a one znowu uciekały. (Klatka była za słaba). Pewnego dnia mama powiedziała: dość, i tak papużki się skończyły... ;:131
Adresy do moich wątków
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam faliste i nierozłączki. W zeszłym roku długo nie było u mnie mrozu, dlatego "dworowały się". Nierozłączki w mieszkaniu też mi ciągle uciekały (na kwiatki), bo były w innej klatce -wyrzucały karmniki i dziurą wychodziły.
Pozdrawiam....... Emilia
resu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 cze 2012, o 20:55
Kontakt:

Post »

Karmnik w sezonie 2013/2014
https://www.youtube.com/watch?v=-bTMbpJK3DI
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brawo !! Świetny karmnik, sam zbudowałeś? Do mnie przez trzy zimy przylatywał dzięcioł i nawet zaglądał do karmnika. Niestety już ostatniej zimy go nie widziałam, szkoda...
Adresy do moich wątków
_fox_

Post »

Ja muszę swoje karmniki odkurzyć i chyba już powiesić ;:108 jakoś ta ciepła jesień człowieka rozleniwia ;:223
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku, musisz, już musisz odkurzyć karmniki... :heja
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym roku zauważyłam, że po wywieszeniu karmników (na lato demontuję) + tłuszczowych kul, ruch przy nich jak nigdy wcześniej. Na kule tłuszczowe okoliczne ptaki spoglądały z pogardą, dopóki temperatura nie spadała grubo poniżej zera. W tym roku kule oblegane przez sikorki, a do karmników ile bym nie nasypała, tyle w ciągu kilku godzin wyjedzą. Głównie sikorki, rzadziej sójki i kosy. Pomyślałam sobie, że może przez łagodną zeszłą zimę populacja mocno się zwiększyła albo ptaki potrzebowały aż 2 zim by się w 100% przekonać do moich karmników... ;:24
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

Karmników jeszcze nie wystawiam, wysokie temperatury i brak śniegu powoduje, że pokarm jest ogólnie dostępny: owady latają, wkoło pełno nasion, nawet owoce na krzewach niezjedzone jeszcze wiszą :D.
_fox_

Post »

To zanim się zacznie zimowe szaleństwo ;:180 krótki filmik ze stycznia 2014

Film został usunięty z hostingu.
bab...
Awatar użytkownika
karlos
100p
100p
Od: 19 wrz 2013, o 08:59

Post »

Neko pisze:Karmników jeszcze nie wystawiam, wysokie temperatury i brak śniegu powoduje, że pokarm jest ogólnie dostępny: owady latają, wkoło pełno nasion, nawet owoce na krzewach niezjedzone jeszcze wiszą :D.

Dokładnie, u nas jest nadal tak ciepło, że wszelkiego robactwa ciągle dużo. Ptaszki świetnie sobie radzą, a nie ma co je rozleniwiać. Co prawda dziś sprawdziłem stan techniczny swojego karmika oraz zapasy, ale nadal wstrzymuje się z dokarmianiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”