Ogród ?po 30-tce?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród ?po 30-tce?

Post »

Aniu,

podpowiem Ci tylko, że przed wysiewem nasion trawy dobrze jest całą powierzchnie wzbogacić o dobra ziemię, można użyć kompostu bądź gotowego podłoża - trawa szybko wzejdzie i będzie ładnie rosła. Później nie żałuj nawozu, efekt będzie tym lepszy. Kosi się bardzo dobrze - po pewnym czasie będzie wyglądało, jak naturalny trawnik.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu :wit
Po przeprowadzonych rewolucjach wnoszę, że dawno mnie u Ciebie nie było ;:131 , ale już nadrobiłam zaległości :)
Jak ja Cię doskonale rozumiem, jeśli chodzi o "ruchome /niekoniecznie/ piaski" i brak stabilizacji pod nogami, zupełnie się nie dziwię, że postanowiłaś zainwestować w tą kostkę, jak słusznie zauważyłam Monika, trawką zarośnie i po betonie niemalże nie będzie śladu ;:173
Ja mieszkam na końcu ulicy /granica miasta i gminy/, do pewnego momentu jest asfalt, ale sama droga dojazdowa do mojej posesji /ok. 100m/ ,to glebiane klepisko, dopóki nie wysypaliśmy tutaj dwóch potężnych wywrotek tłucznia kolejowego, brodziliśmy w błocku po uszy ;:161
Już widzę oczami wyobraźni różaną rabatę ;:109 , chyba nie chcesz mi powiedzieć, że psiury na kolczaste też się zasadzają? ;:129
Jaka cudna paproć! ;:oj
Podpowiesz mi, jaki to gatunek?
Rozpoczęłam jesienią tworzenie rabaty umownie zwanej leśną, muszę jej wiosną zapewnić mieszkańców :wink:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aniu, dzień doberek :D
Widzę, że masz już nawierzchnię. To zupełnie inna jakość życia prawda? Pewnie dopieo teaz zadajesz sobie pytanie, jak ja mogłam żyć bez tego? Teaz wyglada to wszystko szaro i smutno, lecz z wiosną będzie zupełnie inaczej i radośniej.
U mnie dzisiaj wielki dzień, bo rozpocząło się układanie kostki, a więc kolejna inwestycja w ogród. Chyba nie będąc na FO, nawet nie odkryłabym w sobie takiej potrzeby. Miłego dzionka Ci życzę :D
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu -dziękuję za podpowiedź; na pewno skorzystam z rady ;:168 . Teraz ziemia jeszcze 'wsiąka' w dziury kratki... i dobrze. Do wiosny się ubije, a to co dosypię, pójdzie w trawę.

Kasiu - paproć, to paprotnik kolczysty (łac. Polystichum aculeatum).
U mnie droga dojazdowa, a właściwie ulica, do tej pory też wyglądała, jak Twoja. Dopiero w tym roku eM się uparł i wydzwaniał do urzędu przez 3 miesiące, co dało efekt wysypania kilku wywrotek kamyków, ale bez ubijania, tylko rozsypane. I tak jest lepiej, jak było, ale dołki zaczęły się już robić.
Ja jestem bardzo zadowolona z tej inwestycji - chodzi o płyty Eco, chociaż zdrenowała mocno moją kieszeń. Okazało się bowiem, że mam dość duże podwórko ;:oj ;:224 .
Mamy przejść w zimie na salceson - słowa eM-a, ale on nie robi zakupów i nie wie, że dobry salceson (np. ozorkowy) jest droższy od szynki ;:306 . Dla mnie może być, bo ma dużo kolagenu, a mnie skrzypią kolana :wink: .
A ta leśna rabata , to z czego sie będzie składać?

Wandziu - trzymam kciuki za Twoją kostkę, bo to wcale nie takie łatwe przedsięwzięcie ;:168 . Będzie ślicznie ;:138 .
Fakt, teraz jest luksusowo chodzić i jakoś podwórko się powiększyło. I oczywiście mniej się kurzy.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Paprotnik kolczysty też zakupiłam w tym roku ;:65 . A ta paproć na 1 zdjęciu :?: . W ogóle paprocie są super. U mnie koło mojego ROD w tym roku wyasfaltowali uliczkę, na podbitce z tłucznia. Od razu inny komfort przejazdu, bo do tej pory jak popadało, to robiły się coraz większe dziury i kałuże. A którejś zimy (a raczej zimowej odwilży) jak w takiej kałuży utknął samochód, to go ciągnikiem wyciągali ;:oj ;:306 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Fajnie wyglądają te paprocie! Taka zieleń?
pewnie to ich cecha, bo pióropuszniki już zardzewiały i się położyły.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu - nie wiem, czy jest przy tej paproci etykieta, ale to zobaczę jutro, bo teraz ciemno ;:65 .Ja mieszkam ponad 40 lat w jednym miejscu i ulicę mam taką samą ;:145 .
Już się przyzwyczaiłam, tylko kiedyś wysłałam do urzędu zdjęcie, gdzie stoję po kostki w wodzie, ale się chyba nie przejęli ;:306 .

Miłka - Miłeczko jakoś mi nie pasuje, wybacz :oops: , ta paproć cały rok wygląda, jak sztuczna. Jest twarda, kolczasta i taka ciemna. Rośnie wolno, ale rośnie. Mam jeszcze inne paprotniki i wyglądają podobnie, ale są jaśniejsze. Kiedyś chodowałam w domu paprocie, bywały ogromne, ale wolę w ogrodzie. Tu listki mogą się sypać :lol: .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Aniu, sprawy remontów dróg najlepiej załatwiać przed wyborami (czyli teraz to dopiero za 4 lata). Porobić trochę zdjęć i wysłać z odpowiednim komentarzem. Moi rodzice tak kiedyś zrobili, bo w ich osiedlowej uliczce pojawiły się dziury w kostce. Ojciec napisał, że tędy ludzie będą na wybory podążać i co sobie pomyślą ;:306. Dość szybko naprawili ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Toteż pewnie dlatego doczekaliśmy się wysypania naszej polnej ulicy kamykami. Zawsze to mniej się kurzy i lepiej przejechać, niż przez błoto. A uliczka ma 4 m szerokości i tak już zostanie ;:223 .
Pozdrawiam Ania
kryzysowa
---

Post »

Aniu, dziękuję, wpisałam paprotnika na listę chciejstw ;:108
Z przerażeniem obserwuję ;:218 , w jakim tempie zapełnia się zeszyt, w którym w/w się znajduje, coś czuje że do wiosny zrobi się menisk wypukły, będę doklejać karteczki itd, chyba najwyższa pora zacząć poszukiwania sponsora.. ;:224 :;230
Na mojej ulicy asfalt jest jakieś +/- 15 lat, wcześniej była nawierzchnia z żużlu, którego ubytki wraz z sąsiadami uzupełnialiśmy czynem społecznym kilka razy w roku, o chodniku mogliśmy tylko pomarzyć w tamtym czasie. Najpierw pokrywana nawierzchnią asfaltową była ulica, której nasza jest przecznicą, przy tej okazji układane były również chodniki z kostki bauma, a zrywane stare, betonowe płyty chodnikowe. Nasze społeczeństwo osiedlowe bardzo przedsiębiorcze, wieczorową porą udaliśmy się dużą grupą na ulicę sąsiednią i niczym "mrówki" na granicy kursowaliśmy znosząc "do nas" te stare płyty-radość była nieoceniona, gdy udało nam się z w/w sklecić prowizoryczny chodnik! :heja Wyglądał co prawda mało estetycznie, ale grunt, że dało się przejść suchą nogą ;:215
Kilka lat później doczekaliśmy się asfaltu, i eleganckich chodników, pozostał tylko ten nieszczęsny kawałek drogi dojazdowej do mojej posesji.. ;:222
Na tym właśnie odcinku lat temu X, podczas roztopów, na kilka ładnych dni utknął mój tata swoim służbowym autem marki Polonez ;:306 Walczyliśmy, żeby go wyciągnąć z błocka kilka godzin, zapadł się w brei po samo nadwozie, aż w końcu Papa rzekł:..pip, cenzura....;:150 , niech sobie tu stoi, aż ziemia obeschnie i tak też było ;:65
Jakiś czas później wysypaliśmy tłuczeń i teraz nawierzchnia jest twarda, jak nie przymierzając.. ;:109
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu -pięknie, może jednak weźmiesz większy zeszyt, bo pogubisz kartki :;230 . Dla mnie, to najbardziej emocjonujące chwile, takie wypisywanie chciejstw. Potem jedne idą dalej, inne skreślamy itd. Super zabawa ;:63 . Ja na dzisiaj, mogę sobie wpisać tylko kilka róż, bo pozostałe rośliny są w ogrodzie, a miejsca niet. No tak, zapomniałam o trawach :wink: . Ale te, zawsze gdzieś się zmieszczą :tan .
Podobało mi się podejście Twojego Taty, bo Polonez to był jak czołg.
U mnie poprzedniej zimy psy wykopały doły, śnieg zasypał i kuzyn wjechał audi, zanim krzyknęłam ;stop'. Trzeba było go wyciągać ciężarówką.
aha, paprotniki tego typu, są w tym ogrodniczym, ktory mi pokazałaś i gdzie robisz zakupy - hehehe ;:306 .
Pozdrawiam Ania
kryzysowa
---

Post »

Obawiam się Aniu, że jeśli jeszcze trochę wolnych od pracy zawodowej dni, stanie się moim udziałem, a w tym czasie zwiedzać będę forumowiczów ogrody, to do wiosny lista moich chciejstw wzrośnie do 4375095883 pozycji ;:306
Co do paprotników, to w tym sezonie zupełnie nie zwracałam na nie uwagi, dopiero na dniach wpadłam na pomysł, że jednak mam gdzie stworzyć leśną, cienistą rabatę ;:108
Do tej pory nie brałam pod uwagę, że mój ekhm..ogród :roll: rozpełznie się po tak dużej przestrzeni, a jednak ;:142
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze, że ma gdzie pełzać, a Wy macie sporo sił i jeszcze zobaczycie efekty swojej pracy. Tylko, że to pochłania jednak sporo kasy, jak by na to nie patrzeć. A pomysłów będzie coraz więcej i więcej ;:oj . Mnie tam się takie hobby i tak podoba :tan . Wolę kupić roślinki, niż np. torbę czy buty :;230 .
Pozdrawiam Ania
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, ładna ta paprotka. Ja nie mam żadnej, ani w ogrodzie, ani w domu. Posadziłam kiedyś paproć w ogrodzie między świerkami, ale przepadła. Nie chciała u mnie rosnąć.
Jak trawka urośnie, to będzie ładnie. Nie masz pojęcia jaką ja mam drogę dojazdową gruntówkę do domu. Niecały kilometr błota i dziur. I bez szans na poprawę nawierzchni.
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Paprotka ładna i chyba bym się na nią skusiła o ile nie potrzebuje cienia :lol:
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”