Ogród w dolinie cz. 12 - Jesienne impresje

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w dolinie cz. 12 - Jesienne impresje

Post »

I znowu zniknęłam do dobrych kilka dni :oops:
Pogoda sprzyja jednak pracom w ogrodzie, więc korzystam z tego. Towarzyszy mi oczywiście Okami, który uwielbia biegać po ogrodzie, a potem wylegiwać się na tarasie... Tym samym udało mi się nieco posprzątać, w tym powycinać suszki. Jest przy tym tak ciepło, że niektóre rośliny ani myślą zrobić sobie wegetacyjną przerwę. A niektóre kwitną w jakimś dziwnym terminie ;:oj

Dziś znalazłam kwitnącą kalinę

Obrazek

A przy ostatnich porządkach - pąki na jeżówkach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na trawniku kwitną stokrotki

Obrazek

Obrazek

Dalej przy tym kwitną chryzantemy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczynają także ciemierniki, w tym korsykański

Obrazek

Ewo (ewka36jj)! Faktycznie u mnie jeszcze sporo róż kwitnie, a i ma sporo pąków. Zważywszy, że nadal jest na prawdę ciepło ani myślą iść spać. A seria Cover jest na prawdę niezawodna. Avalon pod koniec sezonu niekiedy łapie czarna plamistość, ale poza tym nie ma do niej żadnych zastrzeżeń. Jak tylko będę miała chwilę czasu, poszukam kilku zdjęć. Co do wody w ciurkadełku musiałam ją wypompować, by woda po zamarznięciu nie uszkodziła przewodów pompy, no i samego pojemnika na wodę. Wolę być ostrożna...

Dla Ciebie ostatni kwiat Avalon - już ścięty

Obrazek

Małgosiu (Pepsi)! Faktycznie, gdy byliny marzną, czy zasuszają się mamy jeszcze różyczki ;:138 Z Pashminy jestem w tym roku bardziej zadowolona, bo w zeszłym zanim zdążyła rozwinąć pąki to te zagniwały. A z ciurkadełkiem (i nie tylko nim) musiałam sobie poradzić, bo nie mam wyboru. Innych chętnych brak.

Baronesse. Teraz jak jest nieco zimniej ma niesamowity kolor kwiatów

Obrazek

Marysiu (Maska)! Oszczędzam moje oczka jak mogę. Na szczęście widzę poprawę. A chochoły? Jak na razie się nie szykuje... Jest cieplej niż w zeszłym roku ;:oj

Planten un Blomen

Obrazek

Sławku (slanka-flora)! Jest lepiej. A że pogoda zwariowała, to i w ogrodzie nadal się dzieje ;:oj

White Cover mogę Ci z czystym sumieniem polecić

Obrazek

Grażynko (kogra)! faktycznie wiatr szalał, że robienie czegokolwiek w ogrodzie nie miało sensu. Nawet nie zamiatałam przed drzwiami, bo co to zrobiłam, to znowu w ganku było mnóstwo liści. Poza tym wiele osób narzekało na samopoczucie. teraz jest bardzo przyjemnie, ale chyba wolałabym zwyczajną zimę. A różom nie obcinałam pąków. Jest tak ciepło... Wolałam ich dodatkowo nie pobudzić cięciem.

Munstead Wood

Obrazek

Iwonko (majowa)! Wolałam wypompować wodę, bo już było tak zimno. Teraz co prawda jest bardzo ciepło, ale nie wiadomo, kiedy znowu temperatura spadnie poniżej zera. A że na razie jest ciepło, a nawet bardzo ciepło, to w ogrodzie jest zielono. A lobelia jest z mojego siewu. Nieco późniejsza, bo początkowo sianie słabo mi szło ;:224

Mariatheresia

Obrazek

Gosiu (Margo2)! Być może to, że moje roślinki miały aż za dobre podlewanie, teraz jak zrobiło się ciepło, to tak kwitną mimo, że mamy listopad. Ty w tym roku miałaś mnóstwo pracy z Twoim trawnikiem, więc nie dziwię się, że na wiele innych prac nie miałaś czasu. W przyszłym sezonie zamierzam zaopiekować się tymi roślinami, które mam. Jesienią dosłownie nic nie posadziłam ;:oj Jak nigdy dotąd ;:oj

Monika

Obrazek

Dorotko (dorotka350)! Jest cieplej i wreszcie tak nie pada. Choć te deszcze wbrew pozorom dobrze zrobiło różom :D

Pashmina

Obrazek

Sabinko (nifredil)! Zwłoki ;:224 :;230 Jakoś przywykłam do tego widoku... I chyba dobrze, bo śniegu ani widu ani słuchu... Z wybranych róż wolę ... Cubanę. Jest niezawodna i nadal kwitnie.

You're beautiful

Obrazek

Alexio! Dziękuję. Uprzedziłaś mnie :D

Dla Ciebie Pomponella

Obrazek

Krysiu (Ignis05)! Pashmina faktycznie jest nadal zielona i absolutnie zdrowa. Zresztą w zeszłym roku było podobnie. W tym roku jestem z niej bardziej zadowolona. Znacznie urosła. No i lepiej kwitła. Co do oczu niestety świetlik nie pomoże... Mam punktową zaćmę. No i w prawym oku duże ogniska zmętnienia ciała szklistego. Ślepaczek ze mnie :(

Gartnerfreude

Obrazek

Jagódko (Jagodka)! Co do oszczędzania wzroku masz 100% rację. Niestety w pracy używam komputera niemal bez przerwy. A i w domu często zdarza mi się pracować... Naparstnica i jarzmianka rośnie w zacisznym miejscu, więc ... nadal kwitnie. I Tobie życzę zdrówka ;:196

I dla Ciebie Planten un Blomen

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Róże cuudne :!: ;:138 wszędzie coś się dzieje z pogodą :shock:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

W Ameryce zaspy i śnieg a u nas podobno ma być powtórka z zeszłej zimy.
Niby fajnie bo sporo oszczędzi się na ogrzewaniu, ale za to szkodniki i choróbska poszaleją.
Ale i tak nie mamy na nic wpływu, więc trzeba się cieszyć tym co jest. :uszy
Moje różyczki uśpiłam, lepiej wiosną wystartują i może zrobią jeszcze więcej kwiatów. ;:24
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Aniu jak zwykle piekne zdjęcia róża Munstead Wood zapiera dech w piersi . ;:180
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateuszu! Fajnie, że Ci się podoba :D

Mariatheresia w pąku

Obrazek

Grażynko (kogra)! I ja słyszałam o takich prognozach. Mimo, że nie jestem fanką wysokich rachunków za gaz, wolałabym zwykłą zimę. A potem ładna wiosnę i prawdziwe lato. A nie tak jak w tym roku :( Co do róż, po prostu nic z nimi nie robię. A Margo Koster od Ciebie niemal bez przerwy kwitnie. Chyba dobrze jej u mnie...

A przed domem w donicy kwitnie You're beautiful

Obrazek

Geniu! I ja uwielbiam ta róże. Nie dość, że ma cudny kolor, to jeszcze obłędnie pachnie. Ma zapach starych róż... No i jest zdrowiutka. Nic tylko ... kupować :D

New dawn

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

U ciebie nawet to coś ;:219 New Dawn jest piękne ;:303
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Aksamitny róż New Dawn już od dawna mnie intryguje. Słyszałam opinię, że strasznie śmieci. Ale słyszałam też, ze nie bardziej od innych róż :wink: Więc pewnie grzechu warta! ;:173
Może kiedyś los przyniesie mi ją do ogrodu. Świadomie na pewno nie zamówię, bo już nie będę zamawiać ;:223
I jeszcze kilka Twoich róż mam na oku, ale co z tego, jak miejsca już naprawdę nie mam ;:145
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu to bardzo się cieszę :heja , że nie dała mi plamy i że się nie zmarnowała.
U mnie ogród od północnej strony położony, więc pewno u Ciebie ma lepiej i więcej słonka.
Oby tak dalej to obie będziemy się cieszyły. ;:196
Kusisz tą You re Beautiful, ale u mnie już koniec z zakupami. ;:222
Też wolałabym zimę ale nie za długą, jednak mogłoby przymrozić, bo jak widzę chorobom ta pogoda wybitnie sprzyja. :?
Miłego odpoczynku. ;:168 :wit
Grażyna.
kogro-linki
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Grażynko skuś się na You're Beautiful ona rzeczywiście jest śliczna i wytrzymała, moja przesadzona w październiku ciągle kwitnie ;:215

Aniu czytam, że porządkujesz ogród, to podobnie jak ja, już kolejny dzień koszenia liści łącznie z trawą mam za sobą, grabienie liści z placu syn dzisiaj odbębnił spychaczem bo aż tyle tego było ;:202
A rośliny rzeczywiście same nie wiedzą co mają począć z takim jesiennym upałem ;:218 stokrotki skosiłam kosiarką a jeżówki powoli kończą kwitnienie, za to zaczęły kwitnąć niziutkie dzwonki ;:oj
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu Twój ogród to jeden z niewielu gdzie jeszcze tyle kwitnących róż można podziwiać. U Ciebie zdecydowanie cieplej i pewnie przymrozków nie było :)
Za fotkę Pashminy ;:196
Oj, kusisz mnie tą różyczką,... a jak tak kusisz, to napisz jak u niej ze zdrowotnością. I jak duża jest u Ciebie? Ja teraz mogę zapraszać raczej mniejsze róże, zaczyna brakować mi miejsca :( .
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Aniu, masz wspaniałe róże ;:138 jestem wielką ich fanką ;:180 No ale pączek u jeżówki mnie zaskoczył ;:oj to niesamowite o tej porze roku ;:oj
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateuszu! New Dawn ze swoimi porcelanowymi kwiatami to czysta klasyka...

Dla miłej odmiany rozchodnik okazały. One o każdej porze roku wyglądają świetnie

Obrazek

Miłko (takasobie)! Faktycznie nieco śmieci, szczególnie w okresie gdy jest w pełni kwitnienia. Ale u mnie oba egzemplarze rosną przy ogrodzeniu, lekko w głębi rabaty, więc mi to nie przeszkadza. Można przywyknąć, choć śmieci bardziej niż inne róże. Nie wiem, skąd to się bierze. Ale zapewniam Cię w czasem przy innych zaletach już nie zwraca się na to uwagi. Na prawdę warto ja mieć, bo kwitnie bez przerwy, jeszcze teraz, a jej porcelanowe kwiaty są na prawdę śliczne. Co0 do miejsca... I ja go nie mam, ale w związku z mocnym postanowieniem, by nie tworzyć nowych rabat. O te, które są trzeba zadbać. A na prawdę jak przyjdzie pora sprzątania, czy plewienia na prawdę mam co robić ;:209

Gailardia tez ma pąki

Obrazek

Grażynko (kogra)! Nie zmarnowała się i nie dała plamy. To, ze posadziłaś ją do pojemnika dobrze jej zrobiło i przeniesienie nie było tak bolesne. Świetnie dała sobie radę i nie przerwała nawet kwitnienia. Faktycznie u mnie dostała miejscówkę w słonku, bo cały mój ogród położony jest na południowym stoku. Obiecuję dbać o Twoją - moją Margo Koster ;:108 You're beautiful okazała się być jeszcze piękniejsza niż na zdjęciach wiec nie żałuję, że ją kupiłam. Kwiaty ma obłędne i pięknie zdobi wyjście na taras. A zima? Oby była, bo przecież też jest potrzebna. Choć oszczędności na rachunkach za ogrzewanie są kuszące, a perspektywa odśnieżania nie porywa.

Owocki Lykkefund

Obrazek

Majeczko (edukot)! Moje krzaczki You're beautiful to tegoroczny zakup, a już jestem z nich bardzo zadowolona. U mnie rosną w donicach i mimo połowy listopada wyglądają świetnie. Dopiero teraz zaczynają im żółknąć liście, ale jeszcze mają pąki. Mam nadzieję, że ładnie przetrwają zimę. Jesienne porządkowanie właściwie zakończyłam, bo u nas halny skutecznie porządził liśćmi :wink: A rabat nie oczyszczam zbyt dokładnie tak, by liście i resztki roślin stanowiły zabezpieczenie na zimę. Mimo to mój kompostownik jest pełniutki ;:oj Temperatury w dzień bywają wręcz letnie, więc nie ma się co dziwić, że rośliny nieco zwariowały. Tym bardziej, że u nas wrzesień był bardzo zimny... Cóż, nie mamy na to żadnego wpływu :(

Języczka pomarańczowa prześlicznie zawiązała nasiona.

Obrazek

Dorotko (dorotka350)! Ależ przymrozki u mnie były i to całkiem spore, ale różom nawet minus 7 nie jest w stanie zaszkodzić. Zamarzły, odmarzły i ... kwitną w najlepsze. To jest zaleta róż. Zmartwię Cię (a może nie :lol: ), bo Pashmina jest mała różą. Osiąga w porywach 40 cm. Do tego jest zdrowa. Ma co prawda skłonność do zagniwania pąków w czasie deszczowych okresów, ale posadzona w zacisznym miejscu - pokaże na co ją stać. U mnie okrywa je (bo mam 2 krzaczki) budleja. Ma na prawdę wiele uroku :D

Poza różami ogród obecnie zdobią także trawy

Obrazek

Teresko (tesia39)! Co najmniej 2 jeżówki są zapączkowane, w tym Virgin kwitnie na całego. tez się zdziwiłam, ale skoro jest tak ciepło... A róże? Może nie są tak piękne jak latem, ale nadal dodają kolorów ogrodowi. Listopadowo to nie wygląda.

Stokrotka afrykańska tez kwitnie w najlepsze w donicy przed domem

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, wiedziałam, że trafia w dobre ręce, więc nie mam obaw co do jej przyszłości. ;:196
Niech cieszy twoje oczy przez wiele lat. ;:167
U mnie rozkwitła forsycja, jaśmin nagokwiatowy i jak u Majki kwitną dzwonki.
Kilka róż znowu kwitnie, jakoś nie chcą się podporządkować i pójść spać, ale to nic dziwnego przy takiej pogodzie.
Ale mrożnej zimy wg zapowiedzi to chyba nie doczekamy - http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... zo-podobne

Majeczko :wit skoro polecasz to się zastanowię.
W końcu to nieduża róża więc może gdzieś jeszcze upchnę. ;:306
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, jak się tak naoglądam Twoich zdjęć, zwłaszcza różanych, to mi się gęba cieszy i mam ogromną ochotę założyć zeszyt pt. "chciejstwa" :) I co jak co, ale przed założeniem różanki Twoje wątki przejrzę baaaardzo dokładnie!
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ANNO,tyle jeszcze masz do pokazania ;:108
U mnie - zdecydowanie mniej :!:
Szkoda tylko,ze takie duże przerwy robisz ...
Pozdrówki,
Slawek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”