Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Anusiu :wit przecudne zdjęcia ;:138 ;:167 takie bajkowe romantyczne i tajemnicze ;:167
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

mati1999 ;:3 jak róże, to bardzo romantycznie się zrobiło ;:172 Z moimi dzieciakami szybko znalazł byś wspólny język ;:102 Czytając Twoje posty, Masz bardzo podobny charakter do mojej córki ;:306

Obrazek

Obrazek

I coś romantycznego, takie widoczki można oglądać z ogrodu :wit

Obrazek

Początek Sierpnia, coroczne zawody balonowe w Nałęczowie...startują rano i wieczorem, przez kilka dni ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Wjemm że ze mnie romantyk ;:170 podobno to dobrze :oops: . Oczko takie takie no trudno to określić :D . I jak tu nie być romantycznym ;:167 Takie zdjęcia ;:167 . A właśnie w tym roku byłem w nałęczowie :D , niby tydzień ale było super ;:215 mieszkałem naprzeciwko parku w ulicy Armatnia Góra w willi Borowianka czy jak tam jej :lol: , strasznie mi się tam podobało szczególnie wąwóz lessowy za Energetykiem ;:108 :) A to prawda bo na mapie było że jest taka wiosna obok Moszna :wink: ?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawidłowy kierunek wybrałeś ;:3 W wąwozie jakoś do tej pory nie byłam, jakoś tak zeszło :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, że też ja dopiero do Ciebie dotarłam.
Ależ u Ciebie jest pięknie, rośliny rozrośnięte, pięknie kwitną ;:oj (sasanki, orliki , skalniaki i inne.) takie wielkie kępy chyba długo u Ciebie goszczą)- czym karmisz swoje rośliny :?: . Oczko, kamienie, trawa wszystko idealnie wpasowane, koty- nie wiem czy kilka czy to takie zdjęcie- urocze, piesio fajniutki. Muszę przejść do wcześniejszych wątków, cały Twój ogród spokojnie zwiedzić.
A zapomniałam zdjęcie liliowca z wkładką pięknie wyszło.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

I jeszcze fajny był park :D bo za palmiarnie się płaci ;:173 nie stety
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Wszystkim roślinkom będziesz wić gniazdka na zimę ? Mnie bardzo podoba się droga z Kazimierza do Nałęczowa.Kiedyś zawsze skręcałem w Puławach i przez Nałęczów
dojeżdżałem do Lublina.Wąskotorówka pewnie już nie kursuje ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DTJ_1 :wit witaj ;:3 zapraszam do oglądania...rośliny rzeczywiście bardzo się rozrosły, niektóre były nie dzielone od bardzo długiego czasu...np.funkie, niektóre mają średnicę 1 m. Na skalniaku skalnice były podzielone i posadzone po dwie trzy w różnych miejscach, przez sezon zapełniły prawie cały skalniak. Wcześniejsze wątki to ;:14 ale od czegoś trzeba zacząć ;:108 nie było internetu, wiadomości tylko z prasy ogrodniczej...rośliny też nabywane na okolicznych bazarkach...dużo wysiewów z nasion, sadzonki od znajomych...teraz jest inaczej. Co do zasilania to głownie idzie przekompostowany obornik bydlęcy...co roku na jesieni jakiś kawałeczek rabaty jest zasilany...głownie w miejscach gdzie rosną rośliny cebulkowe. Przy okazji są wykopywane i przesadzane na nowe stanowiska...zaprawiane w środkach grzybobójczych. Prowizoryczny kompostownik też posiadam, trawa, resztki roślinne po rozłożeniu przewożone są pod rośliny. Dochodzi jeszcze podlewanie gnojówką z pokrzyw i skrzypu. Kwasoluby, rododendrony podlewane są dwa razy w sezonie rozrobionym w wodzie torfem, co roku dookoła krzaków w obrębie korony dosypywana jest ziemia torfowa, na wierzch idzie kora sosnowa...jakoś to wszystko funkconuje ;:333 Skalniaczki nie są zasilane, nie potrzebują tego :D

Mati :wit w parku wiadomo, atrakcją jest staw...rodzina łabędzi, kaczki. Stary drzewostan, rzeźby...spacerujące starsze osoby. Młodzież widać tylko w roku szkolnym, w wakacje jakoś pusto się robi :(
Najfajniejsze chyba są bardzo ozdobne drewniane wille i czyste powietrze, cisza i spokój...nie ma takiej bieganiny jak w miastach ;:3
Janku ;:167 teraz chyba będziesz mijał te strony, autostradą będzie wygodniej dojechać do Lublina...pochwaliłam się w końcu jest autostrada ;:306 Kolejka z tego co się orientuję to kursuje tylko w określonym czasie...mieszkam z drugiej strony Nałęczowa, nie jestem na bieżąco ;:222 Trasę fajną wybierałeś, okolice są piękne ;:108 no i mija się budynki z wkomponowanym piaskowcem :;230
Rośliny od Danusi dostały takie gniazdka, lepiej się przyjmą :roll:

Obrazek

Obrazek

Znalazł się podczas porządków na stryszku, dzieci kiedyś na ocenę do szkoły robiły...wyrób teścia ;:173

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Klemek Mazury.
Obrazek
Berberys.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ten ostatni berberys to zdaje się Admiration. Bardzo mi się spodobała ta odmiana i w tym roku sobie wreszcie kupiłam, ale maleńkie. Strzyżesz go troszkę Aniu czy rośnie, jak chce?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu ;:167 nie trzeba go strzyc, zachowuje ładny pokrój i niewielkie rozmiary...w tym roku z jednej strony podsychał, chyba go gryzonie podjadły w korzeniach...prawdopodobnie trzeba będzie go przesadzić w inne miejsce. Jest jeszcze mini odmiana z seledynowymi listkami, w szkółkach jakoś do tej pory nie udało się upolować...trzeba chyba przez internet zamówić, ale wolę dotknąć jak kupować w ciemno ;:108

Leszczyna turecka, jest za ciepło...pączki zaczynają nabrzmiewać, większy mróz i wykończy drzewko.

Obrazek

Róża NN po przycięciu, zaczyna kwitnienie na ok 1 m wysokości, kończy na 2 m...pędy łatwo się wyłamują, trzeba było ją wzmacniać podporą i związać cały krzak.
Obrazek
Jeszcze coś dla miłośników skalniaków, zakup z Biedronki...rojniki podzielone, posadzone kępkami w kilku miejscach...przez sezon rozrosły się błyskawicznie...wielkością dorównują 1 gr....pomiędzy nimi zadomowił się mech, widelec doskonale się sprawdził przy zruszeniu ziemi i oczyszczeniu mchu.
Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ten powojnik boski jest. I muszę Ci powiedzieć, że widelca też używam jako jedne z podstawowych narzędzi ogrodniczych. :D
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obejrzałam ogród ,można w nim przebywać i podziwiać
ale nic nie przebije minki Agresora -zakochałam za jego urocze spojrze
pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Moja leszczyna,wprawdzie nie turecka,też ma takie coś.To żle ? Oczar,dereń jadalny ma też masę paków ale to normalne.Jeszcze wrócę do autostrady.Jadąc od
Radomia to gdzie jej szukać ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI ;:167 powojnik w tym roku słabo kwitł, przypuszczam że ma za ciemno...kwiaty są bardzo duże w niebiesko-zielonym odcieniu. Najważniejsze że liście są zdrowe, nie choruje na choroby grzybowe...uszkodzeń po robalach też nie zauważyłam ;:333 Widelcem usuwam też koniczynki, mchy i muchotrzew...na skalniaku widelec jest niezastąpiony ;:65

Sasanka18 ;:196 też uwielbiam Agresora, ;:7 ;:7 ostatnio kradnie jaka z kurnika...albo zdążę zabrać abo nie...prędzej nie, piesio jest szybszy :;230 Zostają zakupy w markecie ;:124 Kotom też nie odpuszcza, w drzwiach nieraz robi się ciasno ;:306

Janku ;:3 nabrzmiałe pączki to oznaka że soki w drzewie normalnie krążą, o tej porze krzewy powinny już wypoczywać...jak wyskoczy duży mróz drzewka mogą przemarznąć. Pączki powinny nabrzmiewać dopiero na wiosnę, czarno to widzę. Piwonia drzewiasta też wypuszcza nowe liście na górnych pędach. Czosnki wypuszczają szczypiorki, czy to normalne :?:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Smutno :(
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”