MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
fire28
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 kwie 2014, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III

Post »

Witam.
W jaki sposób czyścicie kokony?
Podobno są 2 sposoby: piaskiem lub słabym roztworem wybielacza. Opiszcie proszę swoje sposoby.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W żaden sposób :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

A Ja za pomocą piasku i sitka...zresztą wystarczy że poszukasz w necie w Google Osima rufa i tam są filmiki pokazane dokładnie jak to robić, niestety nie w j. polskim.
- leff - tylko weź pod uwagę że to plastik...kokony nie gniją?
:)
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

Witam wszystkich.

Można już wyjmować kokony z rurek.

I jeszcze pytanie czy te styropianowe płytki ktoś sprawdził, jakie wymiary otworów są ?

Bo u mnie jest problem z grubą trzciną :(
pasjonat
100p
100p
Od: 13 mar 2009, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uważam, że kokony można już wyjmować.
Pamiętajcie, że po wyjęciu powinny być umieszczone w odpowiedniej temperaturze i miejscu (+ 4 st, w lodówce)
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

kidaa21 pisze:- leff - tylko weź pod uwagę że to plastik...kokony nie gniją?
Nie gniją (mam je 3 sezon), jedyny problem to to że zasiedlają je jako ostatni materiał na gniazda.
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

pasjonat pisze:Uważam, że kokony można już wyjmować.
Ja swoich w cale nie wyjmuję, same wyłażą z rurek. ;:oj
leff pisze: że zasiedlają je jako ostatni materiał na gniazda.
Z braku laku to i kit dobry. U mnie po zasiedleniu wszystkich rurek, moje pszczoły potrafią zasiedlić wszystkie szpary pomiędzy rurkami.
pasjonat pisze: że po wyjęciu powinny być umieszczone w odpowiedniej temperaturze i miejscu (+ 4 st, w lodówce)
He he wyobrażam sobie moje co najmniej 35000 kokonów w lodówce i reakcję mojej pani na widok wiaderka nie apetycznych i obrzydliwych kokonów. :shock: ;:306 Moje grzecznie zimują na wolnym powietrzu, w tym roku z przyczyn zdrowotnych zapełniłem tylko nie całą połowę mojego ula a wchodzi do niego ponad 7000 rurek :!: . Obrazek
Pozdrawiam Józef
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Jak to jest?

Dałam do "ula " nowe trzciny, nie wyłuskałam kokonów z poprzedniego roku i...

Murarki wychodzą z rurek w rożnym czasie. Niektóre z rurek z ubiegłego roku są puste, niektóre zasiedlone w części.
Wyłożyłam nowe rurki - jak mam zmusić murarki do zasiedlenia tych nowych i zabronić im zasiedlać tych ubiegłorocznych, które są puste, częściowo zasiedlone. Chcę przecież spalić stare, bo z nich mogą być szkodniki.

*Jak łuskałam kokony w ubiegłym roku to spaliłam bardzo wiele szkodników - gdybym ich nie spaliła, wszystkie atakowałyby moje nowe pszczółki i ich potomstwo.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

ostatnia szansa pisze:Dałam do "ula " nowe trzciny, nie wyłuskałam kokonów z poprzedniego roku i...
Ja nigdy nie dodaję nowych rurek do starych. :wink: Mam plastykowy kosz po balonie do wina, pod koniec zimy wyjmuję wszystkie zasiedlone rurki i umieszczam je pionowo w tym koszu a reszta idzie do wiader po emulsji. Kładę to wszystko (tak żeby rurki leżały poziomo) obok ula i przykrywam to wszystko blachą żeby mi nie mokły na deszczu. Później puste rurki wywalam do pustego kompostownika i po 2 latach no ma śladu po nich.
ostatnia szansa pisze:Jak łuskałam kokony w ubiegłym roku to spaliłam bardzo wiele szkodników
Ja mając kiedyś 200-300 rurek też łuskałem a resztki paliłem jak Ty, ale mając 5-6 tyś. to już jest wyzwanie. W tym roku mam zasiedlonych tylko ok.3000 to być może wyłuskam,bo już jako emeryt nie muszę się liczyć z czasem. ;:173
Pozdrawiam Józef
pasjonat
100p
100p

Post »

Joze1802
To, że napisałem
pasjonat pisze:Uważam, że kokony można już wyjmować.
Pamiętajcie, że po wyjęciu powinny być umieszczone w odpowiedniej temperaturze i miejscu (+ 4 st, w lodówce)
wcale nie oznacza, że tak robię była to odpowiedz na pytanie.
Ze swoimi pszczołami postępuje tak samo jak Ty - Joze1802 i to z tych samych powodów.
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

Dzisiaj otworzyłem trochę rurek i bardzo dużo mam robali ;:110

Obrazek

Obrazek

Mam pytanie po ile zdrowych kokonów macie w rurkach ?

Ok 50 rurek otworzyłem i tak po 2-4 kokony tylko zdrowe.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

U mnie w zeszłym roku było bardzo mało pasożytów i martwych larw murarek, jednak na początku jak rozwijałem swoją hodowlę ich udział w całej populacji był znaczny. Jeszcze nie otwierałem tegorocznych rurek, ale widzę że powstało dużo otworów w glinianych zatyczkach, co świadczy o występowaniu larw pasożytniczych :|

Widocznie u Ciebie występuje dużo pasożytów, nic na to się nie poradzi. Trzeba systematycznie niszczyć tych "pasażerów na gapę", dzięki czemu będzie ich mniej za rok.
Pozdrawiam, Maciek.
pasjonat
100p
100p

Post »

Odnośnie przechowywania kokonów

Dotychczas uważano, że najlepszym miejscem do przechowywania kokonów murarki przez zimę jest lodówka, w której temperatura zwykle oscyluję ok. 4° C. Przechowywanie kokonów w lodówce ma jednak poważna wadę. Otóż, lodówki są zwykle ustawiane w ogrzewanych pomieszczeniach i, przy niewielkiej hodowli murarek, wykorzystywane są również do innych celów, np. przechowywania żywności. Takie lodówki są dość często otwierane i zamykane. Po otwarciu drzwi temperatura wewnątrz urządzenia wzrasta do kilkunastu stopni. Po zamknięciu drzwi agregat po kilku godzinach pracy obniża temperaturę do 3-4° C. Ponowne otwarcie lodówki powoduje powtórny wzrost temperatury wewnątrz. I tak wielokrotnie. Takie wahania temperatury są dla murarek (zwłaszcza samców) sygnałem, że rozpoczyna się wiosna, bo właśnie wiosną obserwujemy skoki temperatury do kilkunastu stopni w dzień i nocne ochłodzenia, nawet poniżej zera.
W związku z wahaniami temperatury, podczas przechowywania kokonów murarek w lodówkach, często obserwowaliśmy wygryzanie się samców nawet w styczniu. Ostatnie obserwacje poczynione podczas zimowania dużych partii kokonów dowodzą, że temperatura do 10° C podczas zimowli nie pogarsza przeżywalności pszczół oraz nie powoduje ich przedwczesnego wygryzania się. Spadki temperatury w pomieszczeniu z przechowywanymi kokonami poniżej zera nie mają negatywnego wpływu na przeżywalność owadów, bo przecież naturalne kolonie murarek tolerują spadki temperatury nawet poniżej minus 20° C. W związku z powyższym, wydobyte z gniazd kokony, umieszczone w tekturowych pudełkach mogą być przechowywane np. w nieogrzewanych budynkach izolowanych styropianem. Styropian zabezpiecza pomieszczenie z kokonami przed drastycznymi spadkami temperatury zimą oraz przed nagłym wzrostem temperatury wiosną. Dobrymi miejscami są też chłodne, np. ziemne piwnice oraz przechowalnie owoców. Wyłączając oczywiście przechowalnie z kontrolowaną atmosferą. W każdym przypadku należy zwrócić szczególną uwagę na zabezpieczenie oprzędów przed gryzoniami. Poza tym warstwa kokonów w jednym pudełku nie powinna przekraczać kilku centymetrów. Gruba warstwa kokonów może powodować wzrost temperatur wewnątrz pudełka i wpływać na przedwczesne wygryzanie się owadów. Również przygotowując kokony do wysyłki należy pamiętać o tym, aby warstwa kokonów nie była zbyt gruba.
Kokony przechowane przez zimę w wyżej opisanych warunkach wystawiamy na plantacje, wraz z odpowiednia ilością materiału gniazdowego (700 trzcinowych rurek na 1000 kokonów), w pierwszej połowie kwietnia. Jednak nie później niż na 2 tygodnie przed przewidywanym początkiem kwitnienia roślin.
fire28
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 kwie 2014, o 11:44

Post »

Czyje to może być?
Znalazłem w trzcinie.
Chodzi o górną trzcinkę.
Obrazek
ksysju