Wszystko o rodzaju Paeonia cz. I

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Post »

Ten wątek coraz gorzej się czyta, czy ktoś mógłby zrobić z tymi zdjęciami i umieścić je tak, żeby nic się nie rozjeżdżało?
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Peonio, ładny trzcinnik :lol:
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Peonia piękna ta piwonia drzewiasta.
Ile ma lat?
Czy masz może inne zdięcie kwiatu tej piwoni?
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

xipe pisze:A jak jak wyglądały w tym sezonie liście? Czy były normalnie wykształcone jak na innych kępach w Twoim ogrodzie?
Jeżeli masz zdjęcie ulistnienia to pokaż.
wiosna-
Obrazek

na I planie chce pokazać wyrastający, staśmiony pęd ,
Obrazek

liście

Obrazek

Obrazek

czy to zawirusowany kwiat?

Obrazek

Obrazek
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Peonio ze zdjęć powyżej zamieszczonych nie wynika aby Twoja roślina była zawirusowana. Wygląd liści mieści się w normie. Powodem takiej zmienności kwiatów może być już wiek samej rośliny, jest to klon, czyli ma już ponad 100 lat i genotyp się już zestarzał. Roślina podlega degeneracji, jest to ten sam proces co wprzypadku owieczki Dolly.
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

xipe pisze:Peonio ze zdjęć powyżej zamieszczonych nie wynika aby Twoja roślina była zawirusowana. Wygląd liści mieści się w normie. Powodem takiej zmienności kwiatów może być już wiek samej rośliny, jest to klon, czyli ma już ponad 100 lat i genotyp się już zestarzał. Roślina podlega degeneracji, jest to ten sam proces co wprzypadku owieczki Dolly.
Czy grozi tej karpie- nieoczekiwane zamarcie którejs wiosny? Czy podział karpy jest ratunkiem dla przedłużenia tej odmiany ?

Obrazek
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Beatko mam wielką prośbę.
Po wczytaniu swoich zdjęć oddzielaj je Enterem tak, żeby zdjęcia były jedno pod drugim, a nie obok siebie.
Przy mniejszych monitorach następuje "rozjechanie" strony, strona wychodzi poza ekran.
Kilka zdjęć poprawiłam, ale po co mam ingerować w Twoje posty skoro sama możesz to zrobić. Lila.
:D :D :D
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

peonia pisze:
xipe pisze:Peonio ze zdjęć powyżej zamieszczonych nie wynika aby Twoja roślina była zawirusowana. Wygląd liści mieści się w normie. Powodem takiej zmienności kwiatów może być już wiek samej rośliny, jest to klon, czyli ma już ponad 100 lat i genotyp się już zestarzał. Roślina podlega degeneracji, jest to ten sam proces co wprzypadku owieczki Dolly.
Czy grozi tej karpie- nieoczekiwane zamarcie którejs wiosny? Czy podział karpy jest ratunkiem dla przedłużenia tej odmiany ?
Odpowiedź na to pytanie może wydać Ci się wymijająca. Kiedyś pewnie karpa zamrze, ale kiedy trudno mi jest powiedzieć. Jeżeli z roku na rok będzie wydawać mniej pędów i mimo przesadzania i dzielenia będzie to następować, koniec rośliny jest prędki. Odmiany senilne (stracze) można poddać juwenalizacji (odmłodzeniu) – ale zabieg kosztowny (kultury in vitro) i krótkotrwały.
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mariusz_Surowinski pisze:Peonio, ładny trzcinnik :lol:

Witaj Mariusz :) ,miło Cię czytać:)

Tak, to jeden z piękniejszych zakątków w ogrodzie dzięki jej posturze i urodzie :D . :wink:
Pozdrawiam ciepło,
Mark Twain
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Peonio zrób sadzonkę korzeniową swojej odmiany i zobacz, czy ma dość wigoru do wydania pędu z samego korzenia - trwa to dwa lata ale jest miernikiem żywotności odmiany.
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

peonio- jeśli pokusisz się na odmłodzenie tej karpy peonii cz mogę liczyć na maleńką sadzonkę? :?
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Porównałam jeszcze tak,
moją z z mateczną karpą u znajomych-piwonia ma tylko wysokośc 60cm , ciemnozielone liście , a słupki prawidłowo wykształcone ze znamionami mówią, ze to piwonia typy półpełna.

To całe zamieszanie chyba ma wreszcie koniec we właściwej nazwie.
Mam kupioną dwa lata temu piwonię o takiej nazwie -ale jest bardzo wysoka i bardzo wczesna i ta sytuacja cośsie nie zgadzała z opisami. Uważam ze tamtą - pełną, wys.90cm - mam po prostu sprzedaną pod złą nazwą, aż wreszcie znalazłam i piwonię
która ma prawo nazywać się tak , czyli
Lady Alexandra Duff (Kelway 1891),delikatny kremowy róz ,rumieniec -różowy, z karminowymi plamami na niektórych centralnych płatkach.
Bardzo duże szeroko rozstawione płatki i kwiaty podnoszone są w ramach klastrów. Kwiaty pojedyncze do pół-pełnych , wyrażny spodek z pręcikowych płatków ( barwa-złote).

słupki i aż dwie warstwy-klastry ich,( u mnie i u drugiej)

Obrazek Obrazek

kwiaty-z obu karp
Obrazek Obrazek

Kwiaty z obu karp jeszcze raz
Obrazek Obrazek

Nie łatwo odnależć sie w tym zamieszniu z nazwami odmianowymi, pozdrawiam.
Mark Twain
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Niektóre odmiany mogą przyjmować postać jako różna forma z jednego roku na drugi.
Zdarza się tak z piwonią, w odpowiedzi na warunki atmosferyczne lub poziomów substancji odżywczych.
Chcę pokazać nam tą samą odmianę anemony w na przełomie dwu sezonów _( ubiegły rok -mniejsze opady deszczu)) i lekkie różnice w przypadku dwu karp;
do znanych odmian w tym typie należą-' Philomele', "Laura Dessert", "Primvere", i najbardziej znana "Bowle of Beauty".

Tu odmiana o nieustalonej nazwie własnej.

1.kilkuletnia karpa- jeden, dwa słupki przetwarzają się w płatki
Obrazek

2.2-letnia karpa- widoczne słupki
Obrazek Obrazek
Obrazek

rok 2008 -starsza karpa- w środku kwiata- słupki zamieniły się w szerokie płatki
(ślad jeszcze czerwonawego znamienia na płatkach))

Obrazek Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam,
Mark Twain
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Witam. Ja również kocham piwonie. Najbardziej te niepełne t.j. anemonowe, japońskie i, półpełne i pojedyncze.Pozdrawiam.Ania

Nie wiem, czy uda mi się zamieścić zdjęcia bo jeszcze nigdy tego nie robiłam. :?

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

andowan pisze:Witam. Ja również kocham piwonie. Najbardziej te niepełne t.j. anemonowe, japońskie i, półpełne i pojedyncze.Pozdrawiam.Ania

Nie wiem, czy uda mi się zamieścić zdjęcia bo jeszcze nigdy tego nie robiłam. :?
(Zdjęcia wycięłam, są w poście powyżej, nie ma potrzeby powtarzać. Nalewka)[/URL]
Aniu! Witaj w gronie zakręconych piwoniami,z twej strony świetne piwonie, jeszcze nie często widywane .
Udało się ;:333 i chętnie obejrzymy następne, proszę :wit :wit

( może się uda Ci wstawić pełny rozmiar na forum- to w Pobierz pozostałe kody
:wink: :)
Mark Twain
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”