Wszystko o rodzaju Paeonia cz. I
- izabella1004
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
wiosna-xipe pisze:A jak jak wyglądały w tym sezonie liście? Czy były normalnie wykształcone jak na innych kępach w Twoim ogrodzie?
Jeżeli masz zdjęcie ulistnienia to pokaż.

na I planie chce pokazać wyrastający, staśmiony pęd ,

liście

czy to zawirusowany kwiat?

Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Peonio ze zdjęć powyżej zamieszczonych nie wynika aby Twoja roślina była zawirusowana. Wygląd liści mieści się w normie. Powodem takiej zmienności kwiatów może być już wiek samej rośliny, jest to klon, czyli ma już ponad 100 lat i genotyp się już zestarzał. Roślina podlega degeneracji, jest to ten sam proces co wprzypadku owieczki Dolly.
- peonia
- Kontakt:
Czy grozi tej karpie- nieoczekiwane zamarcie którejs wiosny? Czy podział karpy jest ratunkiem dla przedłużenia tej odmiany ?xipe pisze:Peonio ze zdjęć powyżej zamieszczonych nie wynika aby Twoja roślina była zawirusowana. Wygląd liści mieści się w normie. Powodem takiej zmienności kwiatów może być już wiek samej rośliny, jest to klon, czyli ma już ponad 100 lat i genotyp się już zestarzał. Roślina podlega degeneracji, jest to ten sam proces co wprzypadku owieczki Dolly.

Mark Twain
Mark Twain
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Beatko mam wielką prośbę.
Po wczytaniu swoich zdjęć oddzielaj je Enterem tak, żeby zdjęcia były jedno pod drugim, a nie obok siebie.
Przy mniejszych monitorach następuje "rozjechanie" strony, strona wychodzi poza ekran.
Kilka zdjęć poprawiłam, ale po co mam ingerować w Twoje posty skoro sama możesz to zrobić. Lila.

Po wczytaniu swoich zdjęć oddzielaj je Enterem tak, żeby zdjęcia były jedno pod drugim, a nie obok siebie.
Przy mniejszych monitorach następuje "rozjechanie" strony, strona wychodzi poza ekran.
Kilka zdjęć poprawiłam, ale po co mam ingerować w Twoje posty skoro sama możesz to zrobić. Lila.

- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Odpowiedź na to pytanie może wydać Ci się wymijająca. Kiedyś pewnie karpa zamrze, ale kiedy trudno mi jest powiedzieć. Jeżeli z roku na rok będzie wydawać mniej pędów i mimo przesadzania i dzielenia będzie to następować, koniec rośliny jest prędki. Odmiany senilne (stracze) można poddać juwenalizacji (odmłodzeniu) – ale zabieg kosztowny (kultury in vitro) i krótkotrwały.peonia pisze:Czy grozi tej karpie- nieoczekiwane zamarcie którejs wiosny? Czy podział karpy jest ratunkiem dla przedłużenia tej odmiany ?xipe pisze:Peonio ze zdjęć powyżej zamieszczonych nie wynika aby Twoja roślina była zawirusowana. Wygląd liści mieści się w normie. Powodem takiej zmienności kwiatów może być już wiek samej rośliny, jest to klon, czyli ma już ponad 100 lat i genotyp się już zestarzał. Roślina podlega degeneracji, jest to ten sam proces co wprzypadku owieczki Dolly.
- peonia
- Kontakt:
Mariusz_Surowinski pisze:Peonio, ładny trzcinnik
Witaj Mariusz

Tak, to jeden z piękniejszych zakątków w ogrodzie dzięki jej posturze i urodzie

Pozdrawiam ciepło,
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Porównałam jeszcze tak,
moją z z mateczną karpą u znajomych-piwonia ma tylko wysokośc 60cm , ciemnozielone liście , a słupki prawidłowo wykształcone ze znamionami mówią, ze to piwonia typy półpełna.
To całe zamieszanie chyba ma wreszcie koniec we właściwej nazwie.
Mam kupioną dwa lata temu piwonię o takiej nazwie -ale jest bardzo wysoka i bardzo wczesna i ta sytuacja cośsie nie zgadzała z opisami. Uważam ze tamtą - pełną, wys.90cm - mam po prostu sprzedaną pod złą nazwą, aż wreszcie znalazłam i piwonię
która ma prawo nazywać się tak , czyli
Lady Alexandra Duff (Kelway 1891),delikatny kremowy róz ,rumieniec -różowy, z karminowymi plamami na niektórych centralnych płatkach.
Bardzo duże szeroko rozstawione płatki i kwiaty podnoszone są w ramach klastrów. Kwiaty pojedyncze do pół-pełnych , wyrażny spodek z pręcikowych płatków ( barwa-złote).
słupki i aż dwie warstwy-klastry ich,( u mnie i u drugiej)

kwiaty-z obu karp
Kwiaty z obu karp jeszcze raz

Nie łatwo odnależć sie w tym zamieszniu z nazwami odmianowymi, pozdrawiam.
moją z z mateczną karpą u znajomych-piwonia ma tylko wysokośc 60cm , ciemnozielone liście , a słupki prawidłowo wykształcone ze znamionami mówią, ze to piwonia typy półpełna.
To całe zamieszanie chyba ma wreszcie koniec we właściwej nazwie.
Mam kupioną dwa lata temu piwonię o takiej nazwie -ale jest bardzo wysoka i bardzo wczesna i ta sytuacja cośsie nie zgadzała z opisami. Uważam ze tamtą - pełną, wys.90cm - mam po prostu sprzedaną pod złą nazwą, aż wreszcie znalazłam i piwonię
która ma prawo nazywać się tak , czyli
Lady Alexandra Duff (Kelway 1891),delikatny kremowy róz ,rumieniec -różowy, z karminowymi plamami na niektórych centralnych płatkach.
Bardzo duże szeroko rozstawione płatki i kwiaty podnoszone są w ramach klastrów. Kwiaty pojedyncze do pół-pełnych , wyrażny spodek z pręcikowych płatków ( barwa-złote).
słupki i aż dwie warstwy-klastry ich,( u mnie i u drugiej)

kwiaty-z obu karp

Kwiaty z obu karp jeszcze raz

Nie łatwo odnależć sie w tym zamieszniu z nazwami odmianowymi, pozdrawiam.
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Niektóre odmiany mogą przyjmować postać jako różna forma z jednego roku na drugi.
Zdarza się tak z piwonią, w odpowiedzi na warunki atmosferyczne lub poziomów substancji odżywczych.
Chcę pokazać nam tą samą odmianę anemony w na przełomie dwu sezonów _( ubiegły rok -mniejsze opady deszczu)) i lekkie różnice w przypadku dwu karp;
do znanych odmian w tym typie należą-' Philomele', "Laura Dessert", "Primvere", i najbardziej znana "Bowle of Beauty".
Tu odmiana o nieustalonej nazwie własnej.
1.kilkuletnia karpa- jeden, dwa słupki przetwarzają się w płatki

2.2-letnia karpa- widoczne słupki

rok 2008 -starsza karpa- w środku kwiata- słupki zamieniły się w szerokie płatki
(ślad jeszcze czerwonawego znamienia na płatkach))

Pozdrawiam,
Zdarza się tak z piwonią, w odpowiedzi na warunki atmosferyczne lub poziomów substancji odżywczych.
Chcę pokazać nam tą samą odmianę anemony w na przełomie dwu sezonów _( ubiegły rok -mniejsze opady deszczu)) i lekkie różnice w przypadku dwu karp;
do znanych odmian w tym typie należą-' Philomele', "Laura Dessert", "Primvere", i najbardziej znana "Bowle of Beauty".
Tu odmiana o nieustalonej nazwie własnej.
1.kilkuletnia karpa- jeden, dwa słupki przetwarzają się w płatki

2.2-letnia karpa- widoczne słupki

rok 2008 -starsza karpa- w środku kwiata- słupki zamieniły się w szerokie płatki
(ślad jeszcze czerwonawego znamienia na płatkach))

Pozdrawiam,
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Aniu! Witaj w gronie zakręconych piwoniami,z twej strony świetne piwonie, jeszcze nie często widywane .andowan pisze:Witam. Ja również kocham piwonie. Najbardziej te niepełne t.j. anemonowe, japońskie i, półpełne i pojedyncze.Pozdrawiam.Ania
Nie wiem, czy uda mi się zamieścić zdjęcia bo jeszcze nigdy tego nie robiłam.![]()
(Zdjęcia wycięłam, są w poście powyżej, nie ma potrzeby powtarzać. Nalewka)[/URL]
Udało się

( może się uda Ci wstawić pełny rozmiar na forum- to w Pobierz pozostałe kody

Mark Twain
Mark Twain