Żywopłot z grabu

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grab na żywopłot

Post »

Graby można sadzić i przycinać do mrozów.
A Bieszczadach to rosną głównie buki, podobne do grabów ale to jednak inne rośliny.
Arnika
100p
100p
Od: 22 paź 2012, o 08:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Część sadzonek już w nowym miejscu, nie przycinałam, poczekam do wiosny. Oby było jak piszecie - czyli bezproblemowo niezależnie od miejsca :)
Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Post »

Zgadza się pomidormen. Przeważa buk. Grab występuje licznie na Pogórzu Bieszczadzkim.
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Post »

Do junkersica
Odpowiem na zadane pytania w/g mojej skromnej wiedzy i doświadczeń z własnego podwórka
1. Nie warto dla grabu czynić takich zabiegów, ale ......... Kora tak
2. Korę
3. Po wypieleniu żaden środek chemiczny nie zadziała, bo niby na co?
Na jednoliścienne - trawy i perz, zadziała jeżeli rosną. Grab nie ucierpi
Na dwuliścienne zadziała jeżeli rosną i przy okazji zaszkodzą grabowi. Trawy i perz pozostawi.
Niszczący wszystko Roun-p spali wszystko co rośnie w tym grab.
4. Od małej sadzonki należy formować kształt żywopłotu. Jeżeli sadzonka posiada jeden pęd (myślę tu o prostych 2-letnich sadzonkach ze szkółek lasów państwowych) to należy bez żalu przyciąć go
w połowie. Wraz ze wzrostem formujemy później boki.
5. Zasilanie nawozami wiosną pod sadzonkę. Rodzaj nawozu dowolny i tak urośnie nawet bez nawozów.
6. Można zasilać, ciąć i pić piwo jednocześnie.
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
cez_92
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 sty 2015, o 20:08

Re: Grab pospolity na żywopłot.

Post »

Witam :D
Zamierzam posadzic żywopłot własnie z grabu ale znajdowałby się w odległości około 3 metrów od orzecha wloskiego i tu moje pytanie czy będzie chciał rosnąć w jego pobliżu??

Pozdrawiam :wink:
Pozdrawiam

Zapraszam do mnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=84078" onclick="window.open(this.href);return false; :D
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z 54 posadzonych sadzonek na żywopłot, tylko 4 nie wypuściły liści w zeszłym roku. Mieliście racje grab to twardziel :D
ELWIRA
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 17:10

Post »

Grab na żywopłot jest rewalacyjny,w sezonie mam zielono-bordowo ścianę,a w zimie piękną zasłonę z suchych liści.
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

Niestety im są starsze, tym mniej liści pozostaje na zimę. Ale to jedyny minus. Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p
Od: 15 wrz 2006, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie wiekowy, sporych już rozmiarów orzech, jest dosłownie wbudowany w żywopłot z grabu i w ogóle sobie wzajemnie nie przeszkadzają.
cez_92 pisze:Witam :D
Zamierzam posadzic żywopłot własnie z grabu ale znajdowałby się w odległości około 3 metrów od orzecha wloskiego i tu moje pytanie czy będzie chciał rosnąć w jego pobliżu??

Pozdrawiam :wink:
Mój ogród.
Pauzalka
vGreg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lip 2015, o 15:41

Post »

Witam,
W zeszłym roku posadziłem grab i buk. Długość około 60m, sadzony w dwóch rzędach.
W rzędzie od strony sąsiada posadziłem grab. Drugi rząd od strony działki do buk "zielony" :) i buk purpurowy.
Przed wzrostem chwastów zastosowałem tekturę przykrytą trawą (tzw. permakultura).
evik_evkasz
50p
50p
Od: 16 lip 2015, o 12:26

Post »

wiem ile razy przyszło mi czytać ten wątek przed rozpoczęciem projektu "zielonej ściany z grabu" więc podzielę się swoimi niekoniecznie słusznymi informacjami.

termin nasadzenia: jesień? wiosna? ja preferuję jesień zarówno dla grabu jak i dla ligustru. o ile ligustr przyjmuje się prawie w 100% to mój żywopłot nasadzony zeszłej jesieni w ilości ok. 270 sztuk, nie przyjął się w ilości ok. 50 więc całkiem sporo,więc może wiosna ma się lepiej dla grabu i jego inicjacji ogrodowej ;) uzupełnienia braków w maju zredukowały ilość 'wykluczonych' do 16 :) i tutaj rodzi się pytanie, czy tego typu graby, zbrązowiałe i bez oznak życia od razu należy spisać na straty? czy istnieje szansa że w jakiś magiczny sposób pobudzi się do życia?

nasadzanie: jeden rząd i 4 na metr. wiele jest na ten temat opinii,ale wydaje mi się że jak się grab rozkręci to jeden rząd w zupełności wystarczy na zbudowanie szczelnej ściany. a jeśli do tego dojdzie zaplatanie grabu... no właśnie czy jest ktoś w stanie wyjaśnić na czym to ma polegać? bardzo mało informacji o tym w necie, rzekłbym kompletny brak, a chciałbym co nieco zgłębić tematykę bo jak grab'ik podrośnie chciałbym to uskutecznić ;)

przycinanie: serce się krajało bo graby z jesiennych nasadzeń były stosunkowo duże, więc radykalne ścięci ich do 25 cm łatwo mi nie przyszło. Przerabiając jednak ten sam scenariusz przy żywopłocie z ligustru i widząc jak wygląda ten którego radykalnie nie przycinałem a ten który przeszedł radykalne cięcie, to różnica w zagęszczenie jest kolosalna, a więc zamknąć oczy i ciąć ;) termin jak wszyscy radzą nie wcześniej niż czerwiec.

nawożenie: tutaj zastosowałem się do rad z internetu i pierwszy rok sobie odpuszczam. Jedyne co robię to dbam o podlewanie, bo akurat lato tego roku dosyć słoneczne jest ;) dużo roboty z tym,ale nikt nie powiedział ze będzie łatwo ;) poniżej fociszcze grabów po zabiegu strzyżenia ;) w miarę upływu czasu będę informował jak się mają postępy i ewentualne kłody rzucane przez naturę pod nogi, bo nie ukrywam, że warto postawić na naturalne ogrodzenie, a grab ma się do tego najlepiej. a jeśli nie najlepiej to przynajmniej dobrze :P

Obrazek Obrazek
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Jestem załamana strasznie, że nawet nie chciało mi się mówić ani pisać o tym.
Najęłam człowieka, żeby mi odchwaścił i przekopał taki kawałek, z którego jednej strony był żywopłot z grabów na 15m. Piękny, gęściutki od dołu. Spuściłam pana z oczu, bo musiałam do sklepu podjechać, a on ;:oj ;:124 ;:124 ;:223 obsmyczył wszystkie dolne gałęzie do metra wysokości ;:145 . Bo "po co to ma tak brzydko wyglądać". Myślałam , że go zabiję. Może odrosną gałązki, ale trzeba będzie pewnie kilka lat poczekać.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
qvilu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2015, o 14:25

Post »

@Emilia
Dla pocieszenia, u mnie najęcie człowieka do koszenia, skończyło się wymianą kilku 2-3 letnich klonów, z uwagi na zniszczone pnie kosiarką (mimo rocznej kuracji, maści itd rany były zbyt głębokie). Do tego dodam ciachnięcie "chwastów" w postaci sadzonek borówek...
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12

Post »

Interesują mnie sadzonki grabu ok 1m wysokie. Gdzie mogę takie kupić i w jakiej cenie? Potrzebuję na żywopłot.
evik_evkasz
50p
50p
Od: 16 lip 2015, o 12:26

Post »

Rzuć okiem na allegro ja tam dokupywałem tej jesieni. Sadzonki do metra, bodaj 60-80cm większe to już wydaje mi się niepotrzebny koszt bo i tak je trzeba będzie później radykalnie przyciąć (przynajmniej ja tak uważam)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”