Hacjenda Anego cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hacjenda Anego cz.2

Post »

tak Jadziu - to akebia, właśnie edytowałem wpis - zauważyłem tę roślinę u sąsiada - na wyciągnięcie ręki :wink:

Kasiu - owoce wyglądają interesująco, wręcz bajkowo wiszące wielkie fioletowo-sine "fasole" giganty (12 cm długie i ok 6cm szerokie) w stadium dojrzałym otwarte jak muszle małż i kapiące oślizgłymi nasionami
cyt. "Owoce akebii dojrzewają jesienią, w październiku. Mają barwę purpurowo-fioletową i są pokryte woskowatym nalotem. Ich miąższ w smaku przypomina melona. Jednak żeby pnącze miało owoce, w ogrodzie powinny rosnąć przynajmniej dwa egzemplarze tej rośliny."
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAKUCH pisze:Andrzeju zawsze coś ciekawe spostrzeżesz w swoich wędrówkach
wzrok mój przyciągnęła karafka w środkowej skrzynce na górze (pośrodku) z nalewką z derenia :;230 :;230
dopiero później "ogarnąłem" całość :wink:
a derenia na nalewkę, już w tym roku chyba nie zdobędę :( moja roślinka dopiero drugi rok rośnie - ponoć 6 lat czekać muszę na owoce :( ale dobra wiadomość to to, że zostały tylko cztery :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Brat w tym roku też robił dereniówkę, a także robił z owoców Mahonii .Ciekawe muszę ją pokosztować jak tam zajadę do niego.Co to 6 lat minie jak z bica strzelił :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21

Post »

Andrzejku, to ciekawe co piszesz, bo wyczytałam gdzieś, że akebia ma zarówno męskie, jak i żeńskie kwiaty, więc po co jej partner do owocowania? ;:204
No cóż, mus jest mus, trza kupić drugą ;:209
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu - mahoniówka też mnie kusi, kiedyś zrobię :wink:
w tym roku uciekła mi tarniówka :( u nas tarnina owoców nie zawiązała, a będąc na Pomorzu mnie miałem czasu nazrywać, a na owoce derenia w końcu trafię (z Elizabetką musiałbym pogadać, jaki miała urodzaj :wink: )

Kasiu - cytat o owocach akebii był z internetu, ja nie mam żadnych wiadomości, ani doświadczenia w tej sprawie - musisz doczytać
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21

Post »

Andrzejku, doczytałam :)
Posadzimy drugą sztukę, jestem żądna fioletowej parówki! ;:108
Widzę, że mocno "trunkowo" jest w Waszym wątku, a gdzie o % mowa, tam i ja jestem :wit
Nie żebym nadużywała :oops: , ale degustacji nigdy nie odmawiam ;:224 , szczególnie jeśli w grę wchodzą swojskie wyroby! ;:152 ;:304
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju gdzie sie znów podziewasz czyżby grzyby ,albo prace ogrodowe Cię pochłonęły
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Na pewno w góry się wybrał, może coś z Janosikiem :?: ;:224
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam jesiennie!

W górach tak Irenko, ale bez "Janosikowania" - raczej tam mnie od dutków uwolnili :wink:

więcej za to w lesie i na ogrodzie, jak Jadzia podejrzewała ;:333
zapas grzybów zrobiony, a jeszcze w sobotę widziałem wyrastające młodziutkie podgrzybki - w listopadzie też się wybiorę
a przy okazji - najpóźniej zbierałem grzyby 15 XII kilka maślaków i dwa prawdziwki,
dużo maślaków zebrałem 8 XII
a dwa lata temu podczas rowerowej wycieczki 2 stycznia widziałem w lesie opieńki i inne kolorowe "psie" grzyby

prace ogrodowe ukończone - kaktusy już w domu, a dzisiaj zabiorę datury, kany i dalie,
wspominałem że rabatę różaną zrobię później (bo patyczki muszą się ukorzenić) ale ... nie wytrzymałem i już jeden trawnik zniknął :;230
wiosną będzie planowanie nasadzeń

wczoraj zauważyłem, że wylazły żonkile - zrobiłem obchód i ... widziałem kiełki przebiśniegów, krokusów, sasanki wystawiają nowe pędy, tak jak i liliowce, wrzośce otworzyły kwiaty, maliny mają dużo nowych pędów ... można dalej wymieniać
ja chcę już mrozów! niech to się zatrzyma!

ale jeszcze nie jutro - bo jutro mam wędzenie, porobiłem kiełbasy i dwa kurczaki też zapeklowane :D
pozdrawiam serdecznie miłych gości :wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Achhhh Ty pracusiu wiedziałam ,że 5 minut nie wytrzymasz bez pracy .W ubiegłym roku też tak na jesień wszystko u Ciebie zaczęło szaleć .U mnie cisza w cebulowych, a daturki już spoczywają .muszę tylko wyciągnąć jeszcze Acidanthery
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No niestety Andrzeju nie miałam owoców derenia bo trzeba mi dokupić jeszcze jednego coby się zapylał. W zeszłym roku urodziły się dwa owocki a w tym roku ani jeden....Fakt, przycięłam go żeby do róż słonko dochodziło ale to po zewnętrzu a nie w środku.
...czytam, że jeden trawniczek wyparował....no, no jesienne porządki przynoszą wiele niespodzianek. :lol:
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ha! Jadziu! - pracuś :oops: po prostu nie jestem nauczony bezczynności :wink:
jesień dalej ciepła i coraz więcej wiosennych kwiatów wychodzi :(

Eluś! - w piątek rano zajrzałem na FO i ... pędem pobiegłem do Castoramy bo widziałem tam derenie po 2 zł - niestety sprzątnięto już regał, poszły sadzonki do wyrzucenia, ale że ja uparty (bo potrzebuję drugiego derenia) to ... pani zaprosiła mnie do magazynu :wink:
niestety derenia już nie było, ale wziąłem cytryńca chińskiego - po co? bo ciekawy, ale gdzie go posadzić?
wyciąłem jeden winogron - niech się cytryniec pnie :)
dzisiaj udało mi się znaleźć derenia i ... gdzie go posadzić? Mirka mówi - tylko nie wykopuj agrestu (tam najlepiej pasowałby) OK - mówię, wykopię czarną porzeczkę (blef z mojej strony) udało się - mówi mi ... to lepiej wykop agrest i .... dereń rośnie tam gdzie chciałem :;230
nie wiedziałem wcześniej, że muszą być dwie sadzonki dla krzyżowego zapylania - jak dobrze być na FO ;:138

trawniczek wyparował ;:306 będzie różanka Betino! nie żal mi kosiarki i tak szwankowała - sprzęgło się zacinało i jak już załapała to cały czas trzymałem, aż skosiłem - inaczej musiałem kombinować z ponownym uruchomieniem
kiedyś miałem świnkę morską - ta ładnie kosiła trawniczek, a że teraz już mało trawy zostało to zamiast kozy czy królików pewnie znowu świnkę kupię ;:306
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:306 zabawny jesteś wiesz jak osiągnąć swój zamierzony cel .Ciekawe czy Mirka była świadoma ,ze ją podpuszczasz .Agrestu szkoda ;:174 ,ale jeśli wolisz derenia na dereniówkę no cóż kocha sie dalej :wink: Ciekawe czy wiosną będziesz obcinać nożyczkami resztki trawnika ;:306
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Oj to ja też muszę kupić drugiego derenia. Tylko gdzie jago posadzę, będę główkować . ;:7
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości :)

Jadziu! nie będę musiał strzyc trawy nożyczkami - zostanie tylko na ścieżkach między klombami i ... się udepcze :;230
i dziękuję za docenienie - no cóż ... jak mam swoją wizję to wszystkie chwyty dozwolone by dojść do celu :wink:

Irenko! dasz radę - czytałem u Ciebie, że też po cichu ubierasz warzywnika i trawnika :)

ja mam porobione ;:333
bulwiaste i datury przeniesione do piwnicy, kaktusy już mieszkają w domu, fotele, stół i krzesła już pochowane, warzywnik i trawnik :wink: przekopane,
drewno do kominka naszykowane i kilka butelek wina na grzańca też :)
sztanga i ławeczka do ćwiczeń już w altanie (używana!)
czekam na zimę
zostanie tylko obsypać róże

a póki co ... byłem dzisiaj w lesie - na spacerze i przy okazji nazbierałem grzybów ;:138 rosną jeszcze podgrzybki, znalazłem kanie i pojawiły się młode opieńki (starych jest sporo)
ale trudno się szuka - bardzo dużo kolorowych liści w słońcu przeszkadza w szukaniu :(
i mocno się zagrzałem - wychodząc z domu było +20 w cieniu, a było słonecznie i bezwietrznie - nic dziwnego, ze chodziłem w samej koszuli i jeszcze zapociły mi się plecki :)
po niedzieli znowu pójdę na grzybki - dla sportu :;230
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”