Minibotanik Jacka cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.9

Post »

Grażynko, aster nowobelgijski, którego dosałaś, szybko utworzy dużą kępę. Ja mojego co roku podcinam, bo by zagłuszył wszystkiego :twisted:
Jak tylko będzie możliwość - 'Schneetane' zarezerwuję. Dla Ciebie najświeższe zdjęcie tego pięknego astra. Jeden pęd, a takie cudo!
Obrazek

Danusiu, aster turbinellus jest zjawiskowy. Zwłaszcza jeśli chodzi o długie, nagie pędy ale i kolor zacny 8-)
Dziś astry - mieszańce czyli krzyżówki. Na początek bardzo późny:
Obrazek

Delospermo, niektóre astry są pastelowe ale niektóre bardzo jaskrawe. Ale wszystkie piękne :uszy
Ten uwielbiany przez pszczoły:
Obrazek

Loki, szczęściarz z Ciebie (a propos dalii) więc korzystaj z życia ;:333
Tak, teraz astry zastąpiły dalie i nadal jest pięknie :heja
Kolejny aster niestety nie znam nazwy ale ma bogatą historię i wiem, że pochodzi z kolekcji Hozerów (najsłynniejszych ogrodników Warszawy od XIXw.)
Obrazek

Janku, dobry wybór! Choć jestem bezkrytyczny wobec astrów i wszystkie mi sie podobają ;:223
Nie mogę zapomnieć o innym przedstawicielu astrowatych:
Obrazek

Beatko, nie przeceniaj siebie :wink: Muszę tylko pozbierać myśli przed kolejną wizytą u Ciebie :lol:
Ale masz w nagrodę widoczek ogólny na jedną z astrowych rabat:
Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękny ten zakątek z marcinkami też taki tworzę ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie jest dokładnie odwrotnie ? astry już dawno przekwitły, za to dalie szaleją. :-) No ale fakt, że astrów mam dość skromny wybór u siebie. Jedynie dumosus i novi-belgiae, przy czym ten drugi wysiany w tym roku, więc zakwitnie dopiero za rok...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Jacku, systematycznie odwiedzam Twój wątek, choć rzadko zostawiam po sobie ślad. Bo cóż tu można mądrego oprócz ochów i achów powiedzieć, skoro pokazujesz takie cuda, które w zachwycie mnie cały czas trzymają. No choćby ten cudny aster 'Schneetane', będę o nim śnić po nocach ;:173
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janko, wolę nazwę ASTRY 8-)
Na kilku rabatkach dominują astry i dopiero teraz jest na nich ładnie
Z gatunkuw jeszcze ASTRY LATERIFLORUS nie były pokazywane:
Obrazek

Loki, astry kwitną od czerwca do teraz w zależności od odmiany i gatunku. Przy małej ich liczbie może tego nie widać ale u mnie 100 odmian więc kwitną bez końca i tak do zimy
Ten lateriflorus podobny do wcześniejszego ale dużo niższy:
Obrazek

Tesiu, dobrze, że choć od czasu do czasu się wpiszesz. Jak są wpisy - są nowe zdjęcia, bo wiem, że ktoś tu zagląda ;:204
'Schneetane' już nie będę powtarzał, to dla Ciebie aster nowobelgijski z "wkładką" :wink:
Obrazek

Beatko, duże ładne ale jak ogród się zapełni (a i u Ciebie to nastąpi), to szukamy małych roślin i zwracamy uwagę na detale. W astrach to ważne ;:173
Ot chociażby ta kalina wonna, która ma maleńkie kwiatki ale o tej porze roku bardzo cenne i pięknie pachnące więc też się trzeba przybliżyć by poczuć 8-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku, aż mi dech zaparło od mnogości i urody Twoich astrów ! To niewątpliwie najpiękniejsze kwiaty późnej jesieni ;:138
Zastanawiałam się którego jeszcze mogłabym u siebie zmieścić, ale wybór jest niezwykle trudny... wszystkie cudownie zdobią ogród !
Marzę by móc zobaczyć Twoją kolekcję w realu... tylko teraz bardzo mi ciężko wyrwać się z domu... ale może kiedyś ;:218
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku a ja bym chciała żebyś mi odhodował te "anemiczne" białe, tylko nie mogę się zdecydować które ;:223 , wszystkie mi się podobają, już tyle razy przeglądałam............
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Jacku zaglądają, zaglądają i oczy z orbit wychodzą nie wiedziałam, że jest tyle odmian astrów - pewnie wiosną trzeba będzie sępić. ASTRY LATERIFLORUS wyjątkowej urody i chowasz je???!!!!
;:138
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Jesteś niezaprzeczalnym królem astrów ;:138 Niezliczona ilość gatunków i odmian robi wrażenie. Wszystkie są pełne uroku.
Chociaż na działce mam coraz mniej miejsca to kilka niższych odmian chętnie bym jeszcze zaprosiła do siebie. Po kilku latach "działkowania" nie wyobrażam sobie jesieni bez nich.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, ja też oddaję jesienią palmę pierwszeństwa astrom :uszy Przede wszystkim różnorodność gatunkowa - bardzo duża!
Zapraszam w przyszłym roku na ich oglądanie; najlepszy okres to pierwsza połowa października. Ale nadal kwitnie wiele odmian i gatunków.
Wracam do astrów NOWOBELGIJSKICH, bo zaledwie napocząłem ich prezentację wcześniej.
Ten od Kogry w mocnym fiolecie. Jestem o krok od znalezienia nazwy dla niego ;:65 :
Obrazek

Dorotko, zaglądaj do wątku sprzedażowego wiosną. Tam pojawi się sporo astrów więc może coś znajdziesz dla siebie :uszy

Ten już był pokazywany ale teraz zrobiłem mu lepsze zdjęcie:
Obrazek

Aniu cieszę się, że mogę wzbudzić zainteresowanie astrami, które są niedoceniane lub wkładane do jednego worka (już nie będę powtarzał, pod jaką etykietą :evil: ).
Astry lateriflorus zimują w gruncie.
Ten nowobelgijski jest kompletnym zaskoczeniem w tej grupie! Łodygi wyginają się łukowato jak u astrów laevis i nie rozłazi się! Podejrzewam, że jednak ma w sobie trochę genów astra laevis ale producent milczy na ten temat więc pozostaje tylko się cieszyć z niego ;:204
Obrazek

Izo, bardzo miło mi czytać Twoje opinie ;:173 Astry zasługują na większą uwagę i popularyzację więc rozszerzam moje "królestwo astrowe" z zacięciem maniaka ;:223
Ten aster trafił do mnie z ogrodu, gdzie pracowałem i był w ogromnych ilościach. W moim ogródku trafił na dobre warunki (astry nowobelgijskie lubią wilgoć), bo wytworzył wielkie kwiaty (śednica 4cm).
Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Jacku rzeczywiście astry /raczej potocznie u nas się mówi marcinki/ są niedoceniane i traktowane nawet jako chwast, a przecież to takie piękne kolorowe słoneczka. Jednego roku posadziłam niskie fioletowe pamiętam widok obłędny to był szpaler, ale rozrastały się w mgnieniu oka, podobnie jak bodziszek himalajski. Mam astry wysokie róż, czerwone i niskie białe, fioletowe w ograniczonym zakresie - pozwolę im chyba nieco pobaraszkować w ogrodzie jesienią są bardzo dekoracyjne.
Ustawiam się w kolejce do Twoich i po co mi to było włazić - kusisz ;:196

klikamy, klikamy, zapraszamy do klikania ;:180
https://todlamniewazne.pl/inicjatywa,75 ... iecka.html
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No aż mnie wbiło w fotel na widok tego astra.......cudo..... ;:oj .....aż nie chce się wierzyć, że to tylko jedna gałązka. ;:224
Ale Herbstmorgen też cudny.
Nawet drobny Lady in Black jest urzekający z tymi pomponikami w środku.
Faktycznie jesteś królem astrów. ;:63
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, u mnie określenie "marcinki" nie było znane i nie używam go. Też dlatego, że jest zbyt płytkie dla tej dużej i bogatej rodziny roślin.
Tak, z niskich astrów dumosus można tworzyć piękne szpalery i obwódki. Trzeba tylko pilnować, by się nie rozlazły.
Ale chcę jeszcze "pomęczyć" astrami nowobelgijskimi 8-)
Zwarty i niski przedstawiciel tego gatunku:
Obrazek

Beatko, szalej, szalej - to dobre szaleństwo :twisted:
Kolejny niski aster nowobelgijski o bardzo wyrazistym kolorze:
Obrazek

Grażynko, upodobałem sobie astry, a one mnie i nasza zażyłość wzrasta 8-) Każdy ma jakiś szczegół, godny uwagi ale niektóre to tak jak piszesz - wbijają w fotel! A w zestawieniach wyglądają jeszcze piękniej! Zestawień jednak nie będzie, bo chciałbym zdążyć pokazać możliwie całą kolekcję ;:170
Obok jaskrawego 'Nerona' kwitnie w delikatnym błękicie inny aster. Świetnie się komponują:
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Mnie starego ''astrowicza'' powaliły Twoje niezliczone odmiany ;:oj
Najbardziej podobają mi się odmiany o dużych kwiatostanach w odcieniach fioletu i niebieskiego. :D
Chyba macie lepsze szkółki koło Wa - wy ;:224
Będę Cię męczyć na wiosnę o odsprzedanie białego astra, tego, którego kochają pszczoły :twisted:
Czy dobrze rozszyfrowałam wyraz ''Pell'' w nazwie różowego marcinka :;230 ;:306 ''Angela Pell'' :?:
U mnie większość tych pięknych kwiatów przekwitła, ostały się jedynie najwyższe 2 - 3 gatunki.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Astry nowobelgijskie bardzo lubię, a mam dopiero dwa i teraz na celowniku znalazł się różowy 'Angela Pell'.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”