Grubosz (Crasula)
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grubosz - Crassula cz.3
Ja już zabrałam, choć myślałam, że spokojnie do połowy listopada utrzyma się tak wysoka temperatura. A tu nagle -1 

- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też zawsze trzymam na zewnątrz tak długo jak można, ale już schowałam.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
To chyba moje tez do domu zabiore. Tylko najpierw muszę im miejsce na parapecie zrobić ;)
Ewa
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Ja zabrałam w ostatniej chwili moje gruboszki, jedna doniczka z żyworódką, która została nadaje się już tylko do wyrzucenia, bo roślinki pomarzły tak, że aż woda z nich wypływa a stały na 2 piętrze na balkonie przy temperaturze -1 

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- marlenka
- 500p
Ociepliło się i znowu wstawiłam. Ale to już ostanie dnie. Pewnie w przyszłym tygodniu wylądują na strychu.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
To jeszcze jedna mała sugestia: miesiące zimowe, to nie jest najlepszy czas na tego typu zabiegi. Zima jest do odpoczywania, wiosna i lato do działaniaDajana1200 pisze:Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi i dobre słowa (przeczytam mu na dobranoc to będzie lepiej rósł) zastosuję się do wskazówek i zobaczymy co z niego wyrośnie

witam wszystkich !
jestem swiezynka
dopiero co sie zapisalam na to forum , ktore uwazam za interesujace
Chcialabym sie zapytac ,ktory z gruboszy jest latwiejszy w formaowaniu na drzewko , Crassula Ovata czy Crassula Gollum?
Mam zamiar kupic na dniach jeden, ale nie moge sie zdecydowac na ktory ?
Przepraszam z gory za bledy, ale nie mam polskiej klawiatury.
jestem swiezynka

Chcialabym sie zapytac ,ktory z gruboszy jest latwiejszy w formaowaniu na drzewko , Crassula Ovata czy Crassula Gollum?
Mam zamiar kupic na dniach jeden, ale nie moge sie zdecydowac na ktory ?
Przepraszam z gory za bledy, ale nie mam polskiej klawiatury.
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj
Z tych dwóch, które wymieniłaś, moim zdaniem...obydwa
Ale moim zdaniem bardziej popularne w kwestii takiego prowadzenia jest C. ovata

Ale moim zdaniem bardziej popularne w kwestii takiego prowadzenia jest C. ovata

Do piasek pustyni
Ja juz po zakupach no i .? kupilam dwa
Crassula Minor i wzielam Golluma , tak mi sie przynajmiej wydaje , w sklepach jednak zle pisza nazwy zwlaszcza dla poczatkujacych jest trudno rozroznic 

Ja juz po zakupach no i .? kupilam dwa

- piasek pustyni
Wrzuć zdjęcia i zobaczymy, co masz. W przypadku "Gollum" ważne jest, byś pokazała jak najwięcej, w miarę możliwości całą roślinę. Nawet jeden listek decyduje o tym, że może to "Gollum" nie być 

a wiec daje zdjecia 
Crassula minor
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6b1 ... 07a94.html
crassula"gollum" , "hobbit"?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c12 ... 9965d.html
reszta zdobyczy wczorajszych
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ded ... f13eb.html
i kaktusik , ale ma jakies robaczki
i nie zauwazylam tego w sklepie , na razie ma kwarantanne
a robale potraktowalam spirytusem , na waciku troszke i je sciagam co jakis czas jak to cholerstwo sie panoszy za bardzo
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9aa ... fe3ed.html

Crassula minor
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6b1 ... 07a94.html
crassula"gollum" , "hobbit"?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c12 ... 9965d.html
reszta zdobyczy wczorajszych

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ded ... f13eb.html
i kaktusik , ale ma jakies robaczki

a robale potraktowalam spirytusem , na waciku troszke i je sciagam co jakis czas jak to cholerstwo sie panoszy za bardzo
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9aa ... fe3ed.html
- piasek pustyni
Na moje oko to "Hobbit" - ma jednak kilka "rurek", w przypadku tej odmiany wystarczy nawet jedna. "Gollum" ma tylko same przyssawki lub wykształcone już "uszy". Żeby ten żargon zrozumieć, musisz poszperać w tym wątku. Niemniej roślinka ładna, pozostałe również niczego sobie
Co do kaktusika, pokaż nam zdjęcie tych "robaczków", bo najbardziej popularnym robactwem jest wełnowiec, a tego bez chemii strasznie ciężko zwalczyć.

Co do kaktusika, pokaż nam zdjęcie tych "robaczków", bo najbardziej popularnym robactwem jest wełnowiec, a tego bez chemii strasznie ciężko zwalczyć.
- marlenka
- 500p
RównieŻ stawiam na 'hobbit'.
Moje dzisiaj oficjalnie wylądowały na strychu przy okienku południowym by miały chociaż trochę światła. Za kilka tygodni i ja zamieszkam w nowym domu. Rośliny mnie wyprzedziły
Natomiast w tym roku Hummel's się nie wybarwił w ogóle. Nie doczekałam się. Za to ładnie operuje swoimi barwami Tricolor. Raz jest bardziej czerwony, a innym razem pojawia się żółć czy zieleń. Zmienny jest bardzo. Ale najbardziej jaskrawe kolory miał we wrześniu.
Moje dzisiaj oficjalnie wylądowały na strychu przy okienku południowym by miały chociaż trochę światła. Za kilka tygodni i ja zamieszkam w nowym domu. Rośliny mnie wyprzedziły

Natomiast w tym roku Hummel's się nie wybarwił w ogóle. Nie doczekałam się. Za to ładnie operuje swoimi barwami Tricolor. Raz jest bardziej czerwony, a innym razem pojawia się żółć czy zieleń. Zmienny jest bardzo. Ale najbardziej jaskrawe kolory miał we wrześniu.
WITAM to ponownie ja
te robaczki sa bardzo malutkie!! mam nadzieje ze zauwazycie
a moze byc i hobbit
zeby dobrze rosl
moje niestety nie beda zimowane nie mam warunkow do tego ,a w mieszkaniu tez dosyc cieplo , ale sa na parapecie , ja jest slonko maja bardzo jasno
jeszcze mam jedno pytanie , powiedzcie mi prosze co to jest za roznica pomiedzy crassula ovata , a crassula minima ???

te robaczki sa bardzo malutkie!! mam nadzieje ze zauwazycie

a moze byc i hobbit

jeszcze mam jedno pytanie , powiedzcie mi prosze co to jest za roznica pomiedzy crassula ovata , a crassula minima ???
- piasek pustyni
Minima jest mniejsza, ma mniejsze listki, a jedna z moich potrafi zabarwić się na bordowo latem.
Co do tych robaczków - nie wiem co to jest na 100 procent, ale czy to wełnowiec czy nie, wszelkie robactwo nie jest wskazane. Odseparuj tego kaktusa od innych, by to nie rozlazło się na inne rośliny. I musisz spryskać chemią - ja używam Bi58 Nowy. Nie ta pora, nie ten czas, ale roślinę trzeba wyleczyć. Albo wyrzucić, bo pozaraża innych.
Co do tych robaczków - nie wiem co to jest na 100 procent, ale czy to wełnowiec czy nie, wszelkie robactwo nie jest wskazane. Odseparuj tego kaktusa od innych, by to nie rozlazło się na inne rośliny. I musisz spryskać chemią - ja używam Bi58 Nowy. Nie ta pora, nie ten czas, ale roślinę trzeba wyleczyć. Albo wyrzucić, bo pozaraża innych.