Garden of my dreams :)
Re: Garden of my dreams :) KOSTKA by Koleszko :D
Po co helikopter,jak mapy google są 

- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jej ale ty działasz
Tylko czy różom nie będzie za wietrznie
? a i ta wierzba z lewej trochę za blisko i może różom podbierać wodę i papu
a one lubią mieć wszystko na wyłączność 

- Koleszko
- 500p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Mateusz ale nie da się tak powiększyć mojego podwórka na google , żeby zaznaczyć rabaty np.
mati Teoretycznie troszkę może być za wietrznie ... ale wszystko tam się nieźle trzyma .
Tą wierzbę to uformuję - zrobię stelaż i nie będzie już na boki szła tylko w górę .Wszystkie roślinki będę podlewał i nawoził , także damy radę .
Czy dobrym pomysłem jest właśnie porobienie takich sporych kilku rabat na środku? Plusy są takie , że mam dojście z każdej strony z taczką np. albo z czymś tam.Poza tym ławeczkę koło tej tujki na środku postawię i będe pił sobie kawę .

mati Teoretycznie troszkę może być za wietrznie ... ale wszystko tam się nieźle trzyma .

Czy dobrym pomysłem jest właśnie porobienie takich sporych kilku rabat na środku? Plusy są takie , że mam dojście z każdej strony z taczką np. albo z czymś tam.Poza tym ławeczkę koło tej tujki na środku postawię i będe pił sobie kawę .

- mati1999
- 1000p
Świetny pomysł i każdy ogródek oddzielić ścieżkami
. Ja przecież mam dość podobnie tylko kamieniami podzielone 

- Koleszko
- 500p
No tak .
Tak będzie dobrze .
Ja chcę już wiosnę . 

- mati1999
- 1000p
Ma być nadzwyczaj lagodna przynajmniej w Krakowie 

- Koleszko
- 500p
U mnie chyba też , jak pamiętam to zawsze jesień była deszczowa i wgl ... a teraz ? sucho .Cieszę się bardzo bo nie lubię śmigać po wodzie i błocie .
Ja tą thuje na środku obcinam na spiralę na wiosnę .
Ciekawe co mi z tego wyjdzie , tak czy siak ładny wygląd będzie miała za kilka lat dopiero , jak się zagęści . 

Ja tą thuje na środku obcinam na spiralę na wiosnę .

Pawle iglaki no way! Mam cisa jagodowego i świerka srebrnego (chyba ;) ) Kilka brabantów ale na samą myśl o nich..
wystarczy 

Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Rabata różano-berberysowa jest za duża.
No, chyba że posadzisz tam coś jeszcze.
Uprzedzam że to wszystko jest strasznie kłujące, więc wszelkie prace związane z pielęgnacją i przycinaniem będą wielkim wyzwaniem.
To że akurat jest wietrznie to różom posłuży, mniej będą łapały plamistość.
No, chyba że posadzisz tam coś jeszcze.
Uprzedzam że to wszystko jest strasznie kłujące, więc wszelkie prace związane z pielęgnacją i przycinaniem będą wielkim wyzwaniem.
To że akurat jest wietrznie to różom posłuży, mniej będą łapały plamistość.
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uff, cześć Koleszko, wszystko przeczytałam od pierwszej strony, naoglądałam się i powiem Ci, że masz co robić. Terenu zazdroszczę ogromnie, okolica bajeczna, no i wieku jeszcze ci zazdroszczę, bo sama mam o 20 więcej, więc w sumie najbardziej wieku
. Z Twoja werwą i zapałem do zakupów i planów ogrodowych szybko wyjdziesz na prowadzenie, będę Twoim stałym gościem, pozdrawiam serdecznie. Czemu dołujesz te zakupione rośliny zamiast sadzić? nie wymyśliłeś jeszcze dla nich miejsca? Ale masz teren
cudny 

Pozdrawiam, Iwona.
- Koleszko
- 500p
Milenko czyli coś tam masz .
Ale zobaczysz jak rozwinę skrzydła too się zarazisz .
Sa takie piękne odmiany świerków i jodeł co np. mają różowe i niebieskie szyszki .
Comcia nie wiem jak masz na imię .
Będę sadził tam kupę wszystkiego .Obrzeża tak porobię a potem mogę dosadzać .
Trafna uwaga ... Ograniczę liczbę berberysów na niej , na innej też dam berberysy a resztą się podzielę z innymi chyba .
I berberysy posadzę chyba na krawędziach i z dala od róży , żebym miał dostęp do wszystkiego .
Dziękuję bardzo za rady , wpadnę do Ciebie w długi week .
Iwonko Oj mam ... dziękuję za odwiedziny .
Cieszę się i bardzo mi miło .
20 więcej to prawie tyle co ja .
Miejsca wymyśliłem , ale najpierw dam obrzeża z kostki , potem one wlecą na rabaty .W przyszłym roku to się stanie oczywiście .Nie sadzę ich teraz bo na wiosnę bym nie mógł trawy wykosić przy nich .
A co do planów i zakupów to nie wyjdę na prowadzenie ponieważ w lato uaktywnia się moja zamrożona pasja - nowe drugie autko .Ale powoli będę działał i będę dążył do tego co Ty masz w swoim pięknym ogrodzie . 

Comcia nie wiem jak masz na imię .

Iwonko Oj mam ... dziękuję za odwiedziny .

-
- 50p
- Od: 8 paź 2013, o 13:47
WitamKoleszko pisze:Aniu jak dla mnie agro +kora lub kamyczki to bajka , lecz do tego trzeba mieć obrzeża żeby kosiarką nie łapać .Pięknie to wygląda .Tak więc nie będzie kory , będzie goła ziemia na rabacie z różami .
Dziękuje za doradzenie mi .
![]()
EdytkoTo prawda .Nieraz trzeba podobno i chore liście obrywać .Liście z róży są małe i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie ich wybierać z kory . Będzie goła ziemia .Pielenia troszkę będzie, ale coś za coś .
![]()
Agro jest dobra, ale jak każdy materiał ma swoje plusy i minusy .Ja agro będę dawał na niektórych rabatach .A co do żwiru too nie będę z nim praktykował .
Jakoś mi się nie podoba takie połączenie .
O każdą rabatę trzeba dbać i tyle .
Zrobię sobie chyba folder na kompie ze wszystkimi moimi drzewkami/krzewami i ich nazwami .Roślinek zawsze będzie przybywało i pewnie pozapominam niektóre nazwy ich z czasem, a tak to będę je miał podpisane .Poza tym policzę wszystkie roślinki .
Gratuluję terenu i zapału. Co do nazw roślin, polecam schematycznie ułożyć w excelu. Sam tak zrobiłem z owocowymi.
------------------------------------------
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
Co 50cm to będzie gęsty żywopłot. Ja mam iglaki co 2 metry. Ale jak już pisał Mati, tuje bezpieczniejsze pod względem zdrowotności
.

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- mati1999
- 1000p
Za gęsto też nie może być nawet u tuj one łapią grzyby szybko łysieją od dołu
a chyba nie o to chodzi by nas same pnie zasłaniały 

- Koleszko
- 500p
vaster Witam witam .
Dziękuję .Dziękuję bardzo za pomysł .
Moim ulubionym programem jest Word , ale pobawię się w Excelu .
Podzielę roślinki na ogród , podwórko i poza podwórkiem .I przy każdej roślince w następnej komórce liczba sztuk .
Edytko To co ile sadzić je mam ? 80 cm ?
Teoretycznie tak , ale jakbyśmy myśleli tak o chorobach to wiesz .
Thuje rosną szybko u mnie i są bardzo wysokie - zabierają światło a ja tego nie chcę w nowych nasadzeniach z racji takiej że koło nich będę robił rabaty .
mati tuj nie będzie , nie wiem co będzie .
A może macie jakieś ciekawe propozycje roślin na żywopłot ? Najlepiej iglaki , które wolno rosną , są ładne i w miarę tanie .
Może cyprysik ivonne ? byłby idealny z racji , że bardziej rośnie w szerz .Tylko nie wiem czy nie będzie za niski .

Edytko To co ile sadzić je mam ? 80 cm ?

mati tuj nie będzie , nie wiem co będzie .

A może macie jakieś ciekawe propozycje roślin na żywopłot ? Najlepiej iglaki , które wolno rosną , są ładne i w miarę tanie .