Parapetowa kaktusiarnia DAK

Zablokowany
TomekTe
100p
100p
Od: 23 lip 2014, o 23:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Parapetowa kaktusiarnia DAK

Post »

No i co opowiadają te górale, że zima idzie? :) U Ciebie Danuta sezon w pełni :)
Pięknie. Faktycznie żal je zabierać z zaokiennej miejscówki bo widać, że ta pogoda im odpowiada!
Ciekawe czy Mammillaria w tle po lewej stronie jeszcze się rozłoży
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ona cały czas ma tylko pączki, dla jej kwiatków to pewnie trochę za zimno, ale jak wstawię za 2 (a może i więcej) tygogodnie do domu, to będą kwitły jeszcze inne, bo Mammillaria spinosissima v. monospina cała w wianuszku z waty a w nich przebijają już zaczątki pąków. W ubiegłym roku też kwitła dopiero na zimowisku na przełomie listopada i grudnia.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Twoje kaktusy nie czują zimy... ;:138
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

To aktualne fotki? Wyglądają na wiosenne... :)

Pięknie i kwitnąco wciąż u Ciebie, aż miło popatrzeć na takie widoki. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Dzisiejsze!!! :shock: Super ;:333

a co do zaokiennych - jeżeli mieszkasz na trzecim piętrze, a jeszcze może nie narażona na hulający mroźny wiatr, to nie ma paniki - różnica między przygruntem, a Twoja wysokościa jest na pewno wyraźna
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś też było pięknie ;:3 i kwitnąco, a do tego M. gracilis, o którą pytał Tomek zaczęła rozwijać różowe pączuszki.
Różnica przy gruncie i na moich parapetach jest nocą ok. 3 do 4 stopni. Codziennie sprawdzam minima po każdej nocy. Wiatr to u mnie nie hula, bo z czterech stron są budynki i drzewa, a poza tym wiatr za osłony z poliwęglanu nie wniknie, a i same osłony też trochę odgradzają od zimna. W weekend gdy wyjechałam pewnie przy gruncie musiało być ok. -5 stopni skoro u mnie minimum wskazywało 1,8 na minusie. Teraz zapamiętane minima termometr wskazuje od 2,5 do 4 stopni. Ale od jutra coraz cieplej choć mniej słonecznie. A więc zapowiada się, że do połowy listopada będą za oknami - to swoisty rekord. W ubiegłym roku zabrałam 28 października.
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Strasznie mi się podobają Twoje mammillarie ;:215
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

Do kompletu polecam
Mammillaria mammillaris ta kwitnie jak leci nie wie kiedy przestać do tego puszcza owoce. Kwiaty jednak ma małe.
Mammillaria camptotricha marnier-lapostollei być może już masz albo to bardzo podoba n zdjęciu..... bo ta to już idzie na całego. Wnosiłem niedawno cały majdan a tu nie dość że główny kujak kwitnie to jeszcze odrost co ma z 1 cm też. Ona jest taka że zima luty pomarszczona a kwiat musi być. Kwitnie pojedynczo ale ciągle przez cały rok...
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tymi mammillariami to jest tak, że jak już miałam podejmować decyzję raczej o rezygnacji z nich, to w tym roku ruszyły z kopyta i pokazały na co je stać, bym z powrotem je polubiła. I dopięły swego ;:131 , więc w Chrudimiu dokupiłam im 3 koleżanki M. herrerae v. albiflora , M. longimama i M. duwei.
Do tego dobrze zniosły ostatnie niskie temperatury (nie zabrałam ich do domu, a było nawet -2 stopnie). Tym bardziej zasługują na uznanie.

Do domu zabrałam tylko te, które były na balkonie sąsiadki, ale to dlatego, że w razie deszczu mogłyby dostać niepotrzebnej wody.
Te dwie już spore kulki (nie wiem jak się nazywają) kwitły na różowo wiosną i wczesnym latem. Ale teraz widać na powiększeniu, że ta z lewej strony pokazuje nowe pączuszki:
Obrazek Obrazek

Także zabrana do domu M. celsiana choć kwitła latem, to teraz jeszcze chętniej pokazuje na co ją stać:
Obrazek Obrazek

Ale tym co zostały za oknami nie straszne są chłody.
Ta kulka nie wiem jak się nazywa, ale ona co roku zaczyna kwitnienia we wrześniu:
Obrazek

A tak przygotowuje się do kwitnienia na chłodzie Mammillaria spinosissima v. monospina:
Obrazek Obrazek
Latem miała jak i w poprzednim roku tylko kilka pojedynczych kwiatków, a wianuszek to ona produkuje na przełomie listopada i grudnia. Na razie stoi w chłodzie i mam nadzieję, że te małe pączuszki się nie przeziębią. A tak w ogóle to w ostatnim roku bardzo wypiękniała - kupiłam ją jako 2cm kuleczkę 6 lat temu, a teraz to ma 18cm wzrostu i 9cm średnicy, no i przepiękne białe ciernie.

Ale najbardziej ten sezon posłużył urodzie M. gracilis cv 'Arizona Snowcap' - pięknie podrosła, jest śnieżnobiała i dorodna. Może wreszcie w tym roku doczekam jej kwitnienia.
Obrazek
Mam ją od lipca 2008 roku i było wiele takich sezonów, gdy nie przyrosła ani o mm, a do tego marniała, szarzała, a teraz jest pewnie "w kwiecie wieku", no może nie wieku, ale na pewno urody. :D

Więc jak w takim stanie kwitnień i pąków można spakować takie bractwo do ciemnych pudełek? ;:oj
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo urodziwe mammillarie, nie dziwię się jakoś, że Ci się tak podobają. ;:173

Jesienią kwitną mammillarie z grupy M. rhodantha, to ona lub któraś z jej podobnych.
Natomiast ta roślina na 1szym zdjęciu od lewej (z odrostem) przypomina mi M. dixanthocentron, formy normalnej czyli z mniejszymi cierniami - ale tu pewności nie mam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Także zabrana do domu M. celsiana choć kwitła latem, to teraz jeszcze chętniej pokazuje na co ją stać:
- czyli to jest taki typowy "domator", woli "oglądać" cztery ściany, czuje się w nich "bezpieczniej", a "dach nad głową" stymuluje ją do kwitnienia ;:138 . Ślicznie wyglądają te małe kwiatuszki na "siwych główkach" ;:215 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37

Post »

Zachwycona jestem Arizonką ;:167 ;:167 ;:167
Możesz kiedyś zrobić jej indywidualną sesję???
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Henryku za przybliżenie pochodzenia przodków moich dwóch panienek. Jak są "ochrzczone" to mi łatwiej zapamiętać i opisywać która jest która.

Tak jest jak piszesz Mieciu - ona to widać domatorka, bo inne to nabyły pączuszków nawet na dworze, a ta czekała na dach nad głową ;:306

Dobry pomysł Magdo z tą sesją - właśnie zakupiłam trzy kolory kartonów na ekrany do sesji fotograficznych, to ta śnieżka będzie dobra do testowania ;:215

Dopiero teraz zauważyłam, że do kompletu jesiennych kwitnień mammillariowych zapomniałam wstawić M. gracilis, która dopiero w tym roku ruszyła ze wzrostem i zaczyna pierwsze kwitnienia, choć jest u mnie od 5 lat i przez większość stała jak zaklęta.
Jednym słowem u mnie ten sezon był najbardziej łaskawy dla moich mammillarii.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta mammillaria, chociaż oczywiście mniej okazała jest również warta pokazania. Jej małe główki z kwiatuszkami są urocze. :)
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

Moje są za to dziwne.... i też generalnie są na wylocie jako tako ale co jest to jest....

Mammillaria celesiana kwitnąć mi coś nie chce

Mammillaria camptotricha marnier-lapostollei nie wie co pory roku

Mammillaria mammillaris też się nie chce uspokoić

Mammillaria spinosissima "rubrispina" koniec wiosny to u niej pewne kwitnienie

Mammillaria prolifera ostro potargana przez słońce wolno rośnie i pokazała 1 kwiat choć wiem ze potrafi więcej ale jeszcze młoda to dopiero zaczyna

Do tego moje 2 letnie siewki z których już 1 kwitła....
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”