Ja posadziłem 18 października. Może mi ktoś doradżidz czy nie zrobiłem tego za wcześnie korzonki są już takie na 3 cm. Moze przysypac to troche ziemią jeszcze???
Do posadzenia :90 zębów Ornaka,80 "ruskiego",30 słoniowego,15 cebulek przybyszowych słoniowego.W porównaniu do ub.roku zmniejszenie nasadzenia o 50proc.z nastawieniem na wielkość główek.
Sadzenie po 2.11.
Temp.gleby na gł.10 cm-7.9C,śr.3 pomiarów.
Haku-korzonki ,czy szczypior.W korzonki to dobrze, w szczypior może być pózniej różnie,zależy od temperatur.
Słowianka 75D
no korzonki mają 3 cm , szczypioru jeszcze nie widać ale posadziłem go w takich dołeczkach. Mam to zasypać ziemią , bo czubki tego czosnku wystają
Czosnek będę sadzić po niedzieli jest jeszcze ciepło to myślę ze pora odpowiednia haku
Czosnek się sadzi na głębokość przynajmniej 10 cm i dobrze przysypać , tak sadziłam i zbiory miałam zadowalające
Pozdrawiam Teresa Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
haku, jak popruszysz obornikiem na powierzchni, to większość azotu ulotni się w powietrze. A jeżeli masz lekką glebę, to jego resztka plus potas spłynie wraz z deszczem i śniegiem przez zimę do Bałtyku.