Złodzieje ,wandale krzewów,kradzieże sprzętu w ogrodach

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
jaJacek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 paź 2005, o 07:52

Post »

Dzisiejsza Gazeta Wyborcza podaje:
"Ukraina walczy ze złodziejami choinek
IAR:
Władze Kijowa znalazły sposób na walkę z przedświąteczną plagą, jaką są kradzieże choinek. W niektórych rejonach ukraińskiej stolicy drzewa iglaste polewa się śmierdzącą i trującą substancją"

:)
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

to wyobrażam sobie jaki w tej okolicy musi być "zajzajer"
Jakub . . . . .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

jaJacek pisze:... polewa się śmierdzącą i trującą substancją"
Ciekawe co to za substancja?
Pozdrawiam Andrzej.
Dociekliwy

Post »

Erazm pisze: Ciekawe co to za substancja?
Po co Ci ta nazwa ? Chyba nie chcesz u siebie zastosować tego smrodu . A jeżeli zastosujesz , to na działkę będziesz wchodził z maską p. gazową na twarzy . ;:1 . A jeżeli będzie mocny zapaszek to jeszcze okoliczni sąsiedzi będą musieli wkładać te maski i będziesz miał skargę za skargą do zarządu . :cry:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale śmierdzącą substancję można umieścić w szczelnym naczyniu, które otworzy się w razie cięcia swierka ( jego ruchu) i zleje złodzieja swoim zapaszkiem. ;:112
Pozdrawiam Andrzej.
lila59
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lis 2005, o 11:19

Post »

ciach
czosnek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 sty 2006, o 19:13

Post »

Substancje z powodzeniem stosuje sie u nas na plantacjach choinkowych i w lasach -jest na bazie jakichś wosków czy żywicy i śmierdzi tylko w temp. pokojowej
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czosnek pisze:Substancje z powodzeniem stosuje sie u nas na plantacjach choinkowych i w lasach -jest na bazie jakichś wosków czy żywicy i śmierdzi tylko w temp. pokojowej
Czyli złodziej w razie polania mu ubrania w zimie odczuje to dopiero w domu. ;:111
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak pisałem został mi tylko jeden świerk srebrzysty – ten na zdjęciu ( słaba jakość zdjęcia bo z telefonu komórkowego). Ten ucięty przez złodziei wykopałem. Ma on ponad 20 lat, a jest wysokości około 3,5 - 4 m. Co roku przycinam przyrosty nożycami elektrycznymi.
Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Dociekliwy

Post »

Piękny jest i niesamowicie gęsty . Szkoda że tamtego wykopałeś . na pewno by szybko ruszył , ponieważ miał bardo dobrze rozwinięty system korzeniowy i ten dawałby bardo dużo pokarmu .
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

Dociekliwy pisze:Piękny jest i niesamowicie gęsty . Szkoda że tamtego wykopałeś . na pewno by szybko ruszył , ponieważ miał bardo dobrze rozwinięty system korzeniowy i ten dawałby bardo dużo pokarmu .
żeby drzewo odbiło to musiałoby pozostać choć jedno piętro i jedną z gałęzi przygiąć do pionu

Janusz
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pogotowie ogrodnicze pisze: żeby drzewo odbiło to musiałoby pozostać choć jedno piętro i jedną z gałęzi przygiąć do pionu Janusz
Zostało od dołu około 1 – 1,5 m, ale wyglądał fatalnie. Boczne gałęzie częściowo miał połamane. Jeden świerk wystarczy. W miejsce tamtego posadzę coś innego.
Pozdrawiam Andrzej.
Dociekliwy

Post »

Dół drzewka pozostał , to też zakładałem że zostało conajmniej jedno piętro gałęzi . A co do przyginania to wydaje mi się że nie trzeba takiego zabiegu robić , gdyż drzewko ( świerk ) tak jak i przykładowo jabłonka po ścięciu przewodnika ( czubka wzrostu ) wypuści z boku nowego przewodnika , który nieco odstawiony od zasadniczego pieńka , ale jednak rośnie dalej .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

Dociekliwy pisze:Dół drzewka pozostał , to też zakładałem że zostało conajmniej jedno piętro gałęzi . A co do przyginania to wydaje mi się że nie trzeba takiego zabiegu robić , gdyż drzewko ( świerk ) tak jak i przykładowo jabłonka po ścięciu przewodnika ( czubka wzrostu ) wypuści z boku nowego przewodnika , który nieco odstawiony od zasadniczego pieńka , ale jednak rośnie dalej .
niestety nie masz racji
świerk to nie jabłonka i nie posiada pąków śpiących
role przewodnika musi przejąć jeden z pędów bocznych

Janusz
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pogotowie ogrodnicze pisze: niestety nie masz racji
świerk to nie jabłonka i nie posiada pąków śpiących
role przewodnika musi przejąć jeden z pędów bocznych
Janusz
A ponieważ pędu nie wyprostuje się idealnie, to cały świerk byłby trochę zniekształcony. Dobrze zrobiłem usuwając go.
Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”