Ogród jol_ki 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2014

Post »

Ooo, kolejne 2 kg narcyzów ;:306 A jaka odmiana? To u Ciebie też wiosną będzie narcyzowo, z każda coraz bardziej. Moje narcyzy mimo suszy już ładnie kiełkują (widziałam w glebie, bo przypadkiem dokopałam się do cebul).

Jolu niestety nie wybieram się, bo najbliższe Multikino mam w Olsztynie, a niestety środek tygodnia, późno się skończy koncert, a trzeba jakoś wrócić do domu (1,5 h drogi). Ubolewam baaaaardzo, bo zawsze to jakaś namiastka koncertu.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Cześć dziewczyny :wit

Pracowity dzień za mną :D Posadziłam kilkanaście róż, wykopałam wszystkie dalie i mieczyki :D
Na jutro zostały mi 3 róże i prawie 5kg narcyzów :roll:
Kuzyn jak zwykle dołożył "kilka" od siebie :wink:

Dorotko tym razem policzyłam narcyzy :D i będę sadzić:
Bridal Crown 2,8kg = 87 sztuk
Ice Follies 0,8kg = 25 sztuk
Minnow 1,14kg = 47 sztuk

Skoro nalegasz :;230 , to wymienię popełnione przeze mnie różane szaleństwa :D Dwie dostawy już są (prawie posadzone), na dwie jeszcze czekam.

Pierwsze przyjechały róże z Rosarium:
Obrazek

te w donicach to:
Sir John Betjeman (ten z kwiatem) - kolor przepiękny, Dorotko cieszę się, że odgapiłam go od Ciebie, jest cudowny ;:196
Eglantyne
James Galway

z nagim korzeniem:
Charles de Mills
Crown Princess Margareta
Heritage
Lions - Rose
Abraham Darby
Leonardo da Vinci

Dzień później dotarła paczka od p. Ewy (Gloriadei)
sadzonki wypasione, większe od tych z R. (musicie uwierzyć na słowo, zapomniałam położyć obok róż miarki dla porównania :roll: )
Obrazek

Pashmina 2szt ;:167
Mme Boll
Mme Hardy
Mme Plantier
Souvenir du dr. Jamain
Bobbie James
Giardina
Artemis
w gratisie dostałam Mme Louis Levegue (bardzo dziękuję ;:196 )

czekam teraz na przesyłkę z Floribundy, zamówiłam:
A Shropshire Lad
Jude the Obscure
Queen of Sweden
Spirirt of Freedom
Mariatheresia
Clair Renaissance

a w listopadzie przyjadą róże od naszej forumowej Gosi (Deirde):
Wedding Piano 2szt
Olivia Rose
Lady of the Lake
Albrighton Rambler 2szt

:D :D :D

Aluś ja z tego samego powodu do Olsztyna się nie wybiorę ;:145 szkoda, że ta premiera nie ma miejsca w weekend, choćby w piątkowy wieczór - na pewno bym pojechała! No ale przynajmniej w tym roku problemu z prezentem gwiazdkowym (dla siebie of course :;230 ) mieć nie będę ;:167
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

OMG ;:oj ;:oj ;:oj jakie wielkie zakupy ;:138 a pashminą mogłabyś się podzielić ;:180 i artemisem :lol:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mogę, ale zaszalałaś! Fantastyczne zamówienie, te odmiany, razem z Tobą będę czekać na ich rozrost i kwitnienie.
Fajnego kuzyna masz :wink: Wykorzystaj go jeszcze w kwestii DM, wiesz u naszych zachodnich sąsiadów pod tym względem zawsze było lepiej, no i ten ogrom płyt na rynku (zwłaszcza te perełki sprzed lat :wink: ). Też jestem zła na termin premiery i projekcji koncertu, w piątek byłaby zupełnie inna bajka...

Był u Ciebie mróz? U mnie z czwartku na piątek nieźle przymroziło, nawet na balkonie na I piętrze pelargonie załapały się na uszkodzenia mrozowe. A dalie niestety wszystkie były czarne.
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Ale zakupy . ;:215 To chyba największe zakupy różowe na FO . ;:215
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Re: Ogród jol_ki 2014je

Post »

Jolu - ale będzie się działo! Róż to chyba faktycznie nikt od razu tyle nie zamawiał ;:oj Zamówiłaś cudeńka, gratulację! Już czekam na zdjęcia. Niektóre z różyczek mam, inne dopiero będę miała :;230 , ale o tym sza... Póki co, wiosną będę bardzo częstym gościem w Twoim ogrodzie.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś to poszalałaś na całego :;230
Sadzonki wszystkie piękne, wypasione aż miło popatrzeć ;:138
Teraz byle do wiosny. Oj będzie się u Ciebie działo :) Już nie mogę się doczekać na te Twoje panienki jak zakwitną.
Możesz zrobić zdjęcie w powiększeniu Sir John Betjeman?
Mój przyjechał w pąku i tak trwa do dzisiaj...chyba już się nie rozwinie :roll: A tak chciałabym zobaczyć jego kwiat.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Przepraszam, że tak długo się nie odzywałam, coś leń mnie dopadł forumowy :oops:
Późna jesień za oknem i tak jakoś nic się nie chce :;230 Dobrze, że większość róż mam już posadzonych, zostało mi jeszcze ostatnich 6 od Gośki, które planuję posadzić jutro :D

Mati, jak szaleć to szaleć :;230 nie mogę się doczekać przyszłego sezonu, mam nadzieję, że wszystkie róże ładnie przezimują i będzie co pokazywać. Artemisa pokochałam całym ;:167 i nie odddam :wink:

Aluś
no poszalałam, ale co tam, raz się żyje a te moje rabaty jakieś takie puste były :wink: Kuzyn jest z Bydgoszczy, tam zawsze uda się dostać coś ciekawego w promocji :D U nas nie ma na to szans. Sadzonki pomidorów od niego zakupione na lokalnym ryneczku też pobiły na głowę to, co dostałam u nas.
Co do DM to planuję kupić ten koncert na DVD, choć to dużo kasy ale co tam... Ostatnio dostałam CD z koncertem w Londynie, rewelacja, słucham na okrągło :heja U nas płyta nie do kupienia, kuzynka mi przywiozła z Londynu, w ramach prezentu urodzinowego ;:196 takie prezenty to ja lubię dostawać :D

Mróz u nas dopiero w ubiegłym tygodniu się pokazał, na razie nie jest źle.

Koleszko może i największe, a może po prostu nikt inny się nie przyznaje do takiego grzechu :wink:

Ewka no mam nadzieję, że będzie co oglądać, jeśli nie w przyszłym sezonie to w kolejnym :D Muszę zajrzeć do Ciebie z rewizytą :D

Dorotko sadzonki z F też były wypasione, ale nie zdążyłam im zrobić fotki. Posadzone, mam nadzieję, że się wszystkie przyjmą i ładnie będą rosły.
Zdjęcie Sir Johna Betjemana zrobiłam, ale nie wiem, czy odda wiernie kolorki - według mnie to takie połączenie burgundowych płatków zewnętrznych z różowym (pięknie wybarwionym!!) środkiem. Ja jestem nim zachwycona, gdyby tak kwitł standardowo to byłoby bosko. Fotkę wstawię później, mam ją na innym kompie.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nareszcie jesteś ;:138 Początkowo myślałam, że to tylko mnie dopadła jesienna depresja, ale poczytuję, że i nasza różaną Dorotę, teraz jeszcze Ty się przyznajesz, no dziewczyny musimy wspólnie temu zaradzić :wink:

Akurat z 6-ką róż dobrze trafiłaś, u nas dzisiaj ładna pogoda w sam raz na sadzenie roślin.
Jak wszystkie jesienne nasadzenie urosną i zaczną kwitnąc, to pustek już nie zauważysz na swoich rabatach :wink: A kuzyna zazdroszczę ;) Co prawda ja też kuzynostwo mam ;:306 , ale nie jest zakręcone na zielono, szkoda (a może i lepiej).
A jak długo sadziłaś narcyzy? :tan
Jaki Londyn dostałaś, z ostatniej trasy? A ja początkowo jakoś bez emocji podchodziłam do płyty berlińskiej, ale jak zobaczyłam zapowiedź... to wpadłam totalnie po raz kolejny, od razu wróciłam na koncerty Obrazek
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Tak, Londyn mam z ostatniej trasy - 2nd night in London :D
Uwielbiam tę płytę :-)

Narcyzy wbrew pozorom szybko posadziłam, nie mogę się już doczekać wiosny :D

Ja dziś w ramach walki z przygnębieniem popijam martini ze spritem :;230

Dorotko, oto obiecane zdjęcia, ale w rzeczywistości ten kolor jest inny, mój aparat nie potrafi tego oddać. :evil:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooo, to trzeba youtube przeszukać i posłuchać :wink:

A ja w celu przezwyciężenia tego dołka, "pogzułam" dzisiaj na działkę poszaleć ;:306 nawet udało mi się spalić resztki po wyschniętych astrach.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś kwiat Sir John Betjeman ;:167 już mnie zachwyca i ten kolorek. Wiem, że aparaty mają często problemy z uchwyceniem tej barwy, ale już mam pogląd jak wyglądają jego kwiaty ;:108 Teraz tym bardziej nie mogę się doczekać jego kwitnienia. A jak duże ma kwiaty...tak mniej więcej?

Udało Ci się dzisiaj posadzić wszystkie róże?
Ja wczoraj skończyłam sypać kopce...uff co to była za robota :roll: Natomiast mam inny kłopot. Kilka kretów ryje i to na rabatach z różami :( . Już wczoraj to się popłakałam z żalu, że mi wszystko zniszczą ;:145 . Wszystko zryte i nic nie pomaga ;:222 Dzisiaj kupiłam jakieś odstraszacze, ale nie wiem czy to coś da.... Jedna z dziewczyn radziła wykopać dół pod korytarzem i wkopać trzy litrowy słój. Tylko gdzie mam wykopać ten dół jak te cwaniaki kopią między różami i pod nimi. Nie ma jak tego zrobić. Żeby tak chciały wyleźć na trawnik, to bym zrobiła taką pułapkę.
Może masz jakiś pomysł jak się pozbyć tej g.....ny :evil:
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, widzę, że jesienią dokonałaś mega-zakupów ;:oj Gratulacje! Piękne odmiany róż ;:108 A jak zakwitną Twoje cebulowe to będzie dopiero widok :D
Chciałam Cię spytać o ten wiąz:
Obrazek
Wiesz może jaka to odmiana?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiosna idzie,przyszłam spytać jak przezimowały nowe różane nabytki?

Pozdrawiam :wit
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Witajcie wiosennie :D
Słoneczko w końcu się przebiło zza chmur i od razu jest cieplej na duszy :D Nie mogę się już doczekać wyjścia do ogrodu i ogarnięcia pozimowego bałaganu. A jest co robić. Mam chyba z 40 kretowisk na trawniku :evil: Jak na razie nie zaczęłam jeszcze walki z kretem na dobre, te kopce to pozostałości po jego aktywności zimowej :evil: Słyszałam, że pomagają różne metody, ja wcześniej stosowałam karbid z dobrym skutkiem, kreta długo nie było u mnie.. aż do tej zimy.. Dorotka poradziłaś sobie z tym buszującym u Ciebie kretem?

Elwi przepraszam - nie pamiętam, czy Ci odpisywałam na temat tego wiązu. Przekopałam wszystkie możliwe zdjęcia, etykiety i zapiski i niestety nie znalazłam co to za jeden.

Annes 77 różyczki wszystkie super przezimowały, mrozów większych u mnie nie było, jeszcze nie rozgarniałam kopców ale widać, że już oczka są nabrzmiałe i gotowe do startu :D

Jutro muszę opryskać brzoskwinię, mam nadzieję, że nie będzie za późno, pąki już są mocno nabrzmiałe.
A Wy jakie macie plany na najbliższe ogrodowe zajęcia?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”