Ogród Ignis05 część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 6

Post »

ale u Ciebie drzewostan ! pięknie ! a jakie ciągle róże kwitną ! piękne, zresztą Ty jesteś znawczynią róż to masz wybrane , super gatunki. Ja kupuję oczami :? pozdrawiam karolina pogodę też miałaś super ;:3
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu u mnie już dwie noce z rzędu mróz :( Po tych nocnych spadkach temperatury część kwiatów ścięta.
Dzisiaj posadziłam tylko 5 szt. Resztę czasu spędziliśmy na podlewaliniu z M. U nas z tą suszą to jest masakra. Nie można kopać łopatą. Trzeba rąbać siekierą, albo użyć kilofa :wink: Nie było takiej suszy od kilku lat :( Jutro posadzimy resztę róż. Jest tak zimno, że nie chce się nawet wyjść na ogród. Dobrze, że więcej nie zamówiłam, bo sadzenie w taką pogodę wcale nie jest przyjemne.

Twoje dziewczynki ślicznie kwitną ;:224
Abraham i Mme Isaac Pereire ;:167 i oczywiście Leonardo.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mimo ostatnich chłodów trzeba przyznać, że październik nas rozpieszczał. Pogoda tak cudna, że róże kwitną w najlepsze. Jesienne kwiaty w pełnej krasie. Aż miło popatrzeć. No i te drzewa wystrojone w kolory jesieni...Niewątpliwą ozdobą Twego ogrodu jest też Misia. Taka dostojna i zdystansowana.
U mnie jesienne zakupy ograniczają się do cebulek i chryzantem.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Pani robi, co może, żeby zawładnąć jak największą przestrzenią dla siebie :wink:
Lubię Honorine de Brabant, bo kwiaty pojawiają się na niej w zasadzie przez cały sezon. Teraz też jeszcze pojedyncze sztuki się rozwijają. Jednak to Mary Rose jest stanowczo królową ogrodu-trzecie kwitnienie nieco mniej obfite niż poprzednie, ale widać ją z daleka :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Krysiu, ja też jakiś czas temu zastosowałam w tym roku nawóz jesienny do róż. Po raz pierwszy zresztą. Nie wiem, czy to coś da.
U mnie naprawdę nastąpił koniec sezonu. Nic nie mam już do sadzenia, po raz pierwszy od wiosny. No i całe szczęście, bo zimno jak diabli. Teraz tylko spokojnie grabię liście. Przepiękne masz brzozy, moje ulubione drzewa. Z chęcią bym zamieniła moje dęby właśnie na ażurowe brzózki.
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

Przepiękne masz róże.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Cudny, kolorowy ogród, ale moim ulubieńcem jest klon palmowy. Ile lat rośnie u Ciebie?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Krysiu - jestem ciekawa czy zaglądałaś do Obi? Ja byłam dzisiaj ( walczymy z reklamacją Junkersa) i po cebulkach śladu już nie było...
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam ;:7
Dzisiaj z rana powitała mnie pobielona trawa. Na termometrze było już zero ale przy ziemi było chyba poniżej zera.
Begonie na ganku jeszcze zipią ale już ledwo, ledwo.
W piątek już zrobię porządek z roślinami z tarasu.
Tylko róże mają w nosie te spadki temperatur i taka Rhapsody kwitnie a kolor kwiatków ma w głębokim, pięknym fiolecie.
Szkoda tylko, że gdy już znajdę czas to jest za późno , by zrobić zdjęcia.
I znowu wszystko odkładam na piątek. ` :lol:

Grażko ;:196 Czytałam podsumowanie sezonu w Twoim wątku i uważam, ze wcale tak źle nie było. To prawda, że deszcze dokuczały Ci od początku sierpnia , ale wcześniej było cudnie.
Miałaś wczesną i piękną wiosnę i połowę lata. A róże i powojniki nawet do tej pory jeszcze sprawiają miłe niespodzianki.
Wprawdzie już ogród ułożyłaś do snu , a Ty sama będziesz odpoczywała, ale masz szansę na to, że szybko znów wiosna do Ciebie zawita. A my tu na północy będziemy podziwiać i cichutko zazdrościć, bo nam wiosna zawsze każe na siebie długo czekać.
Karolinko ;:196 Ten drzewostan to nie tylko zasługa mojego ogrodu ale też ogrodów sąsiedzkich i okolicznego lasu.
Mam trochę różnych róż ale nie uważam, żebym się o nich wszystko wiedziała. Moja wiedza jest szczątkowa i raczej wśród znawców nie zabieram głosu.
Dorotko ;:196 bardzo Ci współczuję, że przyszło Ci sadzić róże w tak trudnych warunkach.
Może trzeba było gdzieś zadołować te róże hurtem i poczekać na bardziej sprzyjającą aurę. To jeszcze nie koniec sezonu i chyba jeszcze temperatura pójdzie trochę w górę. Kiedyś dostałam przesyłkę z różami na początku grudnia, ziemia była całkiem już zamarznięta , musiałam posadzić je w donicach i całą zimę spędziły na parapecie w garażu.
Iza tu.ja ;:196 aż dziw, że jeszcze mamy taką złotą polską jesień. Chyba po raz pierwszy zdążyły mi zakwitnąć moje astry. Do tej pory zawiązywały pąki i na tym koniec. Czasami pokazały dwa kwiatki i to wszystko. Tym razem nareszcie kwitły całe krzaczki. A gdzie teraz kupujesz chryzantemy? Czy te drobnokwiatowe sprzedawane w centrach i przy cmentarzach przetrwają na przyszły sezon ?
Ewcia ;:196 podejrzewam, że remont skutecznie ograniczył Ci dodatkową przestrzeń. ;:306
Moja Mary chyba nie ma tak dobrych warunków. Owszem, też kwitła, ale nie było to takie widowiskowe.
Do tego, jak większość angielek Austina szybko pozbywa się płatków.
Wandziu ;:168 przyznaję, że też wolę grabić listki brzozy. Na cmentarzu grabiłam wielkie liście klonu i przekonałam się, że brzózki są wdzięczniejsze pod tym względem. Łatwiej się zbiera ich liście. Do tego chyba liście dębu nie bardzo nadają się do kompostowania, podobnie jak liście buka czy orzecha.
Haniu :lol: miło mi, ze odwiedziłaś mój wątek i dziękuję za miłe słowa.
Madziu ;:196 Dziękuję. Niestety , aż tak wiele kolorów w ogrodzie nie mam, ale nad tym pracuję. Jednak możliwości mam ograniczone, bo ogród nie jest za wielki. Ten klon japoński rośnie w ogrodzie gdzieś tak od około 10-u lat.
Marysiu ;:196 , niestety , nie zdążyłam zajrzeć do OBI. Jakoś zawsze było coś pilniejszego do zrobienia.
Byłam w Auchan i tam obniżka polega na dopisaniu jakiejś części ceny na kartę skarbonka.
Ale takich obniżek, jak w OBI nie widziałam. Pewnie dlatego tak szybko te cebulki zniknęły.
To musicie walczyć z tą reklamacją ? Współczuję. ;:168
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Październikowe widoczki z ogrodu. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Fakt , wiosna była cudna, ale potem masakra.
Czy w przyszłym roku wiosna też przyjdzie szybko to zobaczymy.
Na razie zapowiada się szybka zima, gawrony lecą stadami na południe i u mnie ich już mnóstwo.
Sikory zaglądają do paśników, wróble też zbierają się w grupki, to nie wróży długiej pięknej jesieni. ;:185
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażko ;:196 , jak tylko trochę zimniej to sikorki też siadają na pobliskim świerku i przylatują na parapet okienny, jakby chciały mnie powiadomić, że już są. :lol:
Czy już wykładasz im karmę ? Ja jeszcze czekam, bo tak myślę, że niech jeszcze sobie same coś znajdą a przy okazji może oczyszczą mi ogród z jakiś szkodników ?
Jakieś wronowate też już przyleciały, ale widać je w pobliżu śmietników i na polach.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Krysiu-pokaż proszę Rapsody in Blue ;:180 ;:196 :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Krysiu jeszcze też nie wykładam im karmy.
Chociaż i u mnie stukają dziobkami po oknach, pewno coś wydziobują spod parapetów i szczelin okiennych.
Kosy dosłownie ryja w ziemi i rozgrzebują wszystko dookoła.
Ale też myślę, że trochę za wcześnie i niech sobie trochę poszukają jeszcze szkodników.
Zacznę dokarmiać jak spadnie pierwszy śnieg. ;:168 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ;:7

Liście z klonu japońskiego już całkiem opadły. :roll: Teraz przebarwiły się już liście na wiśni Kanzan i coraz więcej ich ląduje na trawniku. Na brzozach też niewiele zostało.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Tylko róże wciąż pokazują nowe kwiatki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dojrzewają też truskawki.
Obrazek

Asiu ;:196 specjalnie dla Ciebie moja Rhapsody in Blue.
Niestety ostatnio pogoda nie pozwalała na zrobienie zdjęcia w dobrym świetle.

Obrazek Obrazek

Grażko ;:196 wprawdzie ostatnio jest raczej pochmurno i mgliście, ale wciąż dość ciepło.
Jednak róże nie dają za wygraną i chcą kwitnąć.

Obrazek Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”