Winorośle i winogrona cz. 4

Drzewa owocowe
Zablokowany
piero53
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 wrz 2013, o 23:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 4

Post »

Pod koniec sierpnia na targu spotkałem handlarza drzew owocowych miał również sadzonki winorośli
2 i 3 letnich w 5 litrowych doniczkach, jedna z sadzonek miała nawet dwa grona. :shock:
Widocznie niektórzy sprzedają.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Piotrze :)
Nie do końca się z Tobą zgodzę ;:173
Taki starszy krzew zaowocuje szybciej. Dostałam ok 7-8 letni krzew Agata D. i już po roku miał owoce. Był zupełnie wypatroszony, a mimo to szybko się zregenerował i jestem bardzo zadowolona, że go przygarnęłam, bo miał iść na ognisko.

https://picasaweb.google.com/aguskac/20 ... 8752628386

Zatem warto kupić starsze sadzonki jeśli trafi się okazja, a komuś zależy by szybciej mieć owoce.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Duży krzew to duże korzenie. Jeżeli nie ma ich w ziemi to jest masakrycznie narażony na przeciążenia, nawet latoroslami. Jeżeli rośnie od początku w dużej donicy to może być o rok do przodu a jak jest wykopany to start niemal od zera przy mocnym ograniczeniu latorośli w pierwszym roku.

Lepiej i dużo taniej posadzić ładną sadzonke gołokorzeniową, zapewnić dobre warunki o strony nasłonecznienia, glebowe (właściwe pH i MG,P,K oraz posadzenie w misie aby strefa korzeni miała ciepło).
Wtedy w drugim roku najczęściej mamy gronko kontrolne.
Krzew winorośli to nie tylko to co nad ziemią ale i ogromny system korzeniowy więc nijak tego nie wykopiemy.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Jak tam u was swensson red dojrzał już, bo mnie coś ;:222 oponie mu to idzie.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Mocno ograniczony przez wiosenne przymrozki, bardzo słabo obciążony, już dawno zapomniany.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,kanclerzu nie przejmuj się u mnie też jeszcze nie dojrzał,na razie sobie wisi piotr
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Czy w zasadzonych winoroślach pąki mogą być przykryte ziemią? Czy na wiosnę przebijają się przez 1-2 cm ziemi.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Każda sadzonka po posadzeniu powinna być okryta na zimę ziemią..i to nie na 1-2 cm ale jak najgubiej. Są szkoły, które nie zalecają odkrywania, a czekanie aż latorośle przerosną kopczyk. Na glebach ciężkich z tendencja do brylenia i zaskorupiania, takie postępowanie może się źle skończyć. Jestem zwolennikiem odkrywania sadzonek wiosną. Nie wiem po co chcesz zostawiać pąki pod ziemią ale jeśli w ochronie przed przymrozkami wiosennymi, to ma to sens pod warunkiem umiejętnego postępowania.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słuchaj ja zrobiłem tak :
Obrazek
ponieważ czytałem że miejsce wyrastania młodszego przyrostu ze starszego pieńka powinno znajdować się 5 cm pod ziemią, co po przycięciu go ( młodszego przyrostu ) na 2-3 pąki daje efekt całkowitego umieszczenia go pod ziemią a nie nie chodziło mi jeszcze o okrycie sadzonki.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie wiem gdzie tak przeczytałeś, ale tak nie powinno być. Po posadzeniu powinno być tak jak obrazuje czerwona linia, a przed nadejściem silnych mrozów należy zakopcować (czarna linia). Wiosną należy ponownie odkryć do czerwonej.

Obrazek
Piotr
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ci kapitan. Widzę że jednak lepiej jest wcześniej zapytać :D . Tak zrobię jak zalecasz. A ziemia do okrywania to może być rodzima ( glina ) czy lepiej jednak torf odkwaszony?
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Może być rodzima. Należy tylko uważać na przyrost, żeby go nie wyłamać, szczególnie przy odkrywaniu. Dobrze jest dać patyczek w miejscu przyrostu (jak się da przywiązać) i po tym patyczku wiosną odkrywać.
Piotr
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

pawelp1320 pisze:Słuchaj ja zrobiłem tak

Foto.
W skrócie można powiedzieć, że nie wolo tak robić gdyż w przypadku sadzonki szczepionej jest to bardzo poważny błąd. W takim przypadku ewentualne miejsce szczepienia znajdzie się pod ziemią i będzie się ukorzeniało/usamodzielniało tworząc płytki system korzeniowy marznący zimą. Węzeł krzewienia ma być nad ziemią.

Wyjątkiem są krótkie sadzonki typu doniczka-market które trzeba posadzić głębiej i wyprowadzać - wydłużać trzon korzeniowy, czyli to co docelowo pod ziemią.
Kiedy tak trzeba robić? ano wtedy gdy jak posadzimy sadzonke to węzeł krzewienia jest poniżej poziomu gruntu przy dolnej części sadzonki (miejsce gdzie wyrastają korzenie) znajdującym się na zalecanej głębokości 25-30cm (aby nie podmarzała w zimie) .

Reszta zabiegów jak kopczyk na zimie i rozgarnianie go wiosną dokładnie jak podał Piotr.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
AlicjaP
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 08:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na winogronie od dołu do wysokości 1 m w górę pień okrył się mchem. Czy mam go zlikwidować i jak ? Czy zostawić?
Alicja
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

AlicjaP pisze:Na winogronie od dołu do wysokości 1 m w górę pień okrył się mchem. Czy mam go zlikwidować i jak ? Czy zostawić?
Alicja
Problem jest chyba w odczynie gleby? Skoro jest mech, to znacz, że gleba jest zakwaszona. Samo mechaniczne usunięcie mchu raczej nie rozwiąże problemu. Proponuję zrobić wapnowanie gleby, bo winorośl jednak woli zasadowy odczyn podłoża.
Piotr
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”