Wszystko o rodzaju Paeonia cz. I

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

xipe pisze:Mam P. lactiflora ‘Sarah Bernardt’, zdjęcie poniżej, kupioną u wiarygodnego producenta, który ma materiał mateczny pochodzący z ISiK w Skierniewicach. Moja wygląda tak jak prezentowana w literaturze - Wielka Encyklopedia Roślin Ch. Brickla.

Obrazek

Różni się dość wyraźnie od zaprezentowanej na wcześniejszych zdjęciach.
Oto kilka fotek drugiego pędu w/w odmiany?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

peonia pisze:
Oto kilka fotek drugiego pędu w/w odmiany?
Beatko czy ten pytajnik oznacza, że nie wiesz czy na Twoich zdjęciach jest ‘Sarah Bernardt’?
Bo nie rozumiem :(

Moja wygląda tak jak na zdjęciach Pawła. Nie mam jej wprawdzie z jakiegoś super źródła, tylko z osiedlowego sklepu ogrodniczego kupioną za kilka zł.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marto,uważam ,ze posiadamy tą samą odmiana piwonii.
Znak zapytania odnosi się do xipe, by pomógł nam jako fachowiec -praktyk bylin odpowiedzieć na zjawisko pojawiania się pewnych różnic odnośnie kwiatów w obrębie odmiany, z zaznaczeniem, ze odmiany były doskonale 'dokarmiane' i prowadzone.
Pozdrawiam serdecznie,
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Uważam, że roślina prezentowana przez peonię nie jest stabilna. Jeżeli, jak sama peonia napisała, w obrębie jednej karpy są różne kwiaty znaczy to, że roślina może być zainfekowana wektorem zmieniającym genotyp (wirus, wiroid). Piwonia peonii nie powinna być stawiana jako wzorcowa, gdyż bardzo mocno odbiega od wzorca odmiany, co może wprowadzać innych w błąd.
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

xipe pisze:Uważam, że roślina prezentowana przez peonię nie jest stabilna. Jeżeli, jak sama peonia napisała, w obrębie jednej karpy są różne kwiaty znaczy to, że roślina może być zainfekowana wektorem zmieniającym genotyp (wirus, wiroid). Piwonia peonii nie powinna być stawiana jako wzorcowa, gdyż bardzo mocno odbiega od wzorca odmiany, co może wprowadzać innych w błąd.
Tych hodowlanych piwonii zarejestrowano w Europie ok.1500 odmian do roku 1920. W obiegu znajdują się te najpiękniejsze, sprawdzone odmiany.
I jeśli pomylono nazwy własne odmiany zakupionej to albo zdobylismy posiadaną albo nową,
nieoczekiwaną acz być może interesującą, to raczej na 100% jest możliwym, ze po pewnych obserwacjach uda się nam rozpoznać i typować trafnie nazwę odmianową.

Przyznaję xipe,ze poprosiłam Cię o zabranie głosu na temat tej odmiany piwonii, chcąc utwierdzić się co do zdania o niej.Zaskoczyłeś mnie bardzo. Skąd pomysł użycia i stosowania - paskudnego określenia-wzorzec, paskudztwo :evil:

Nie potrafię się lekko zgodzić z twą opinią . Trzeba robić foto w kilku etapach kwitnienia i zdjęcia powinny oddawać jak najrzetelniej barwę i kształt kwiatu odmiany. Sama początkująca popełniłam takie błędy. 'Sarah Bernhardt' jest z tych "starych" cennych piwonii ,to przytoczę trochę wiadomości o niej.
-
Paeonia 'Sarah Bernhardt' {Lemoine 1906} - piwonia 'Sarah Bernhardt'
Jedna ze starszych, wysokich (95 cm) odmian piwonii, bardzo popularna, szeroko rozpowszechniona w uprawie. Kwiaty duże, pełne, o barwie różowej, zbliżonej do odcieni różu kwitnących jabłoni.

Płatki wypełniające środek ciemniejsze, niektóre z nich zaznaczone delikatnie czerwienią. Barwa kwiatów
trwała, tylko, przy bardzo dużym nasłonecznieniu płowiejąca do prawie białej. Kwiaty pachnące. Roślina bardzo często uprawiana też na kwiat cięty. Odmiana powstała w bardzo znanych i wielce zasłużonych w ogrodnictwie szkółkach rodziny Lemoine znajdujących się w Nancy we Francji. W 1950 r. na wystawie National Show w Sarcoxie w USA została uznana "Popularity Queen".

inne żródło:
Opis z książki Jamesa Kalwey'a-. tłumaczenie-....'Sarah Bernhardt (Lemoine 1906), .... intensywne
jabłkowo-różowy kwiat. Płatek każdego wyrzucenia srebra. Bardzo duże kwiaty, przystojny-wyprostowany, przyjemny zapach z kwiatu."
xipe pisze:
piku pisze:......niestety bezimienne
Obrazek
Prawdopodobnie 'Sarah Bernhardt'
xipe pisze:Mam P. lactiflora ‘Sarah Bernhardt’,
Obrazek
.
izabella1004 pisze: A to następne bez nazwy
Obrazek
raistand pisze: ...... oto zdjęcia również z ubiegłego roku. Miesiąc po posadzeniu!

Obrazek
- kwiat z mojej trzyletniej sadzonki

ObrazekObrazek

Pozdrawiam serdecznie :)
Mark Twain
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

peonia pisze: Przyznaję xipe,ze celowo poprosiłam Cię o zabranie głosu na temat tej odmiany piwonii, chcąc utwierdzić się co do zdania o niej.Zaskoczyłeś mnie bardzo negatywnie. Skąd pomysł użycia i stosowania - paskudnego określenia-wzorzec, paskudztwo :evil:
...bo co?.... moje i twoje zdjęcie odbiega od typowego, przyjętego obrazu tej odmiany i wprowadzi w błąd!!!

Gdyby nie było z góry ustalonych wzorców to po co nazwy odmian? Wtedy praktycznie każdą piwonię można by nazwać 'Sarah Bernhardt'.
peonia pisze: Płatek każdego wyrzucenia srebra. Bardzo duże przystojny typu wzrosła przyjemny zapach z kwiatu."
Mogę prosić o wyjaśnienie tych dwóch zdań?
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

MartaG pisze:
Gdyby nie było z góry ustalonych wzorców to po co nazwy odmian? Wtedy praktycznie każdą piwonię można by nazwać 'Sarah Bernhardt'.
Właśnie,rzecz ciekawa ,ze działałoby- działa? taka sytuacja w odwrotną stronę - zdjęcie pokazane przez xipe, mogłoby być bardziej czytelne-a robione w pełnym słońcu,przypomina wiele odmian typu pełna, różowawa.
Mark Twain
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

peonia jak dużo masz odmian piwoni i czy mogła byś pokazać ?
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Beata nie mam zbyt dużego doświadczenia w tej grupie roślin ale parę lat temu zakupiłem bardzo podobną peonię do 'Sarah Bernhardt nazwę odszukam w notatkach / chyba że ją znasz ? / moim zdanie identyczną różni się tym, że jest bezwonna lub woń jest bardzo słaba.

jarek
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chce napisać kilka słów wyjaśnienia.

Piwonia chińska jest ogromnie zmienna( stąd tyle uzyskanych odmian).
Jest też ta zmienność wielka wadą,bo zależnie od wieku karpy kwiaty mogą bardzo znacznie zmienić wielkość, kształt,odcień, a zwłaszcza barwę.Powoduje to duże trudności w opisywaniu i oznaczaniu odmian.Stąd tak wiele nieporozumień.
Ze względu na zróżnicowane nasze doświadczenia, to 'pokazujemy' problem i szukamy wyjaśnienia.
Od siebie -założyłam sobie, ze zażarcie przetrę szlaki i ustalę ile się da nazw odmian piwonii ,które są w moim, waszym posiadaniu!Z góry przepraszam za zbyt duże, niepotrzebne emocje :? .:wink:
MartaG pisze:
peonia pisze: Płatek każdego wyrzucenia srebra.
Mogę prosić o wyjaśnienie ...
Wybielanie się -"wyrzut srebra płatku" -określenie stosowane do jasnego przebarwienia brzegu płatka kwiatu i ogólnie odcienia srebrzystości na płatkach

-"Jadwiga"- półpełna
Obrazek
Obrazek

- "Alexandre Dumas"-pełna

Obrazek
Obrazek

U 'Angel Cheeks'

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie
Mark Twain
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

peonia pisze:
Inna, piękna piwonia otrzymana w prezencie, sadzonka była bardzo mała i na kwiat trzeba było czekać 5 lat.
Próbowałam ustalić nazwę odmiany na podstawie jednego pierwszego kwiatu- co nie było łatwym,nieznana
mi odmiana, kwiat może się formować długo po cięciu karpy i właściwa forma odroczyć się może na dwa lata albo i więcej.
Po wielu pomyłkach, ustaliłam dzięki wskazówkom xipe ,ze jest to
prawdopodobnie cenna, "stara" odmiana p.lactiflora 'La Lorraine"(Lemoine,1901r.)
Duży kwiat w kolorze -biały krem z pudrowym rózem i śladowymi 'naciekami' na płatkach.
Kwiat podnosi się warstwami,pomiędzy warstwami widoczny wianek złotych płatków pręcikowych.
W fachowej literaturze wspomina się,w przypadku tej piwonii, o odroczeniu kwitnienia po podziale karpy.

Pierwsze kwitnienie i kwiat tej odmiany.Widoczne przebarwienia pochodzą raczej od żółtawych płatków pręcikowych u nasady płatków.
Obrazek
Obrazek
(-)
Mark Twain
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

"La Lorraine" wysokość 70cm, - bo to o nią chodzi ,odkryłam dzięki podanej sugesti przez Pawła,jako nietypowy okaz innej odmiany.

Tak więc zdjęcia poniżej zamieszczone pokazują piwonię pana Lemoine z 1901r. a nie jak wcześniej pisałam-'Sarah Bernhardt'.

Xipe,mam tez wielką nadzieję ,ze mój okaz jest zdrowy, czyli ma ok. genotyp.

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Jeszcze raz przepraszam za burzliwy przebieg dyskusji :idea:
Mark Twain
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

wesoly pisze:Beata nie mam zbyt dużego doświadczenia w tej grupie roślin ale parę lat temu zakupiłem bardzo podobną peonię do 'Sarah Bernhardt nazwę odszukam w notatkach / chyba że ją znasz ? / moim zdanie identyczną różni się tym, że jest bezwonna lub woń jest bardzo słaba.

jarek
Bardzo proszę Cię o podanie tej nazwy, może byc bardzo pomocna.
Pozdrawiam :)
Mark Twain
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

A jak jak wyglądały w tym sezonie liście? Czy były normalnie wykształcone jak na innych kępach w Twoim ogrodzie?
Jeżeli masz zdjęcie ulistnienia to pokaż.
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

izabella1004 pisze:peonia jak dużo masz odmian piwoni i czy mogła byś pokazać ?
Izo,to kilka ciekawszych piwonii w moim ogródku

4 ujęcia to piwonia lekarska-formy botaniczne,
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Stram sie je mieszać z trawam i niskimi krzewami
Obrazek
Obrazek

Japonka i drzewista rockii w odmianie
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie,
Mark Twain
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”