xipe pisze:Uważam, że roślina prezentowana przez peonię nie jest stabilna. Jeżeli, jak sama peonia napisała, w obrębie jednej karpy są różne kwiaty znaczy to, że roślina może być zainfekowana wektorem zmieniającym genotyp (wirus, wiroid). Piwonia peonii nie powinna być stawiana jako wzorcowa, gdyż bardzo mocno odbiega od wzorca odmiany, co może wprowadzać innych w błąd.
Tych hodowlanych piwonii zarejestrowano w Europie ok.1500 odmian do roku 1920. W obiegu znajdują się te najpiękniejsze, sprawdzone odmiany.
I jeśli pomylono
nazwy własne odmiany zakupionej to albo zdobylismy posiadaną albo nową,
nieoczekiwaną acz być może interesującą, to raczej na 100% jest możliwym, ze po pewnych obserwacjach uda się nam rozpoznać i typować trafnie nazwę odmianową.
Przyznaję
xipe,ze poprosiłam Cię o zabranie głosu na temat tej odmiany piwonii, chcąc utwierdzić się co do zdania o niej.Zaskoczyłeś mnie bardzo. Skąd pomysł użycia i stosowania - paskudnego określenia-wzorzec, paskudztwo
Nie potrafię się lekko zgodzić z twą opinią . Trzeba robić foto w kilku etapach kwitnienia i zdjęcia powinny oddawać jak najrzetelniej barwę i kształt kwiatu odmiany. Sama początkująca popełniłam takie błędy. 'Sarah Bernhardt' jest z tych "starych" cennych piwonii ,to przytoczę trochę wiadomości o niej.
-
Paeonia 'Sarah Bernhardt' {Lemoine 1906} -
piwonia 'Sarah Bernhardt'
Jedna ze starszych, wysokich (95 cm) odmian piwonii, bardzo popularna, szeroko rozpowszechniona w uprawie. Kwiaty duże, pełne, o barwie różowej, zbliżonej do odcieni różu kwitnących jabłoni.
Płatki wypełniające środek ciemniejsze, niektóre z nich zaznaczone delikatnie czerwienią. Barwa kwiatów
trwała, tylko, przy bardzo dużym nasłonecznieniu płowiejąca do prawie białej. Kwiaty pachnące. Roślina bardzo często uprawiana też na kwiat cięty. Odmiana powstała w bardzo znanych i wielce zasłużonych w ogrodnictwie szkółkach rodziny Lemoine znajdujących się w Nancy we Francji. W 1950 r. na wystawie National Show w Sarcoxie w USA została uznana "Popularity Queen".
inne żródło:
Opis z książki Jamesa Kalwey'a-.
tłumaczenie-....
'Sarah Bernhardt (Lemoine 1906), .... intensywne
jabłkowo-różowy kwiat. Płatek każdego wyrzucenia srebra. Bardzo duże kwiaty, przystojny-wyprostowany, przyjemny zapach z kwiatu."
xipe pisze:
piku pisze:......niestety bezimienne

Prawdopodobnie 'Sarah Bernhardt'
xipe pisze:Mam P. lactiflora ‘Sarah Bernhardt’,

.
izabella1004 pisze:
A to następne bez nazwy
raistand pisze:
...... oto zdjęcia również z ubiegłego roku. Miesiąc po posadzeniu!

- kwiat z mojej trzyletniej sadzonki

Pozdrawiam serdecznie