Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Alu ;:138 piękne kompozycje kwiatowe. Niebieskie wyglądają jak chabry, natomiast zdjęcie z dzwonkami za małe, żeby stwierdzić, ale fiolecik widać :)
Brokuły mniam... uwielbiam brokuły, kalafiory, mogłabym je jeść na okrągło ;:108
Też się łudzę, że wreszcie porządnie popada, zwłaszcza, że jutro mają przyjść róże z F :tan
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Alu u mnie od wczoraj pada i wieje...zimno brr jesień na całego ;:224
Pokazujesz cudowne klimaty,mieszkasz w cudownych rejonach,uwielbiam takie klimaty,choć nigdy na Mazurach nie byłam,kiedyś na pewno tam pojedziemy ;:333
Dalie już wykopałaś? Ja muszę koniecznie w tym tygodniu je zabrać do piwnicy ;:224 I trawę Rubrum wykopię i przezimuję na balkonie osłoniętą.Pojadę do Ciastoramy po styropian i powojniki też dostaną pierzynkę :uszy

Miłego dnia :wink:
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Alanko, zdjęcia z jeziorem tak piękne, że przypomniały mi o moim marzeniu 'mieszkać nad jeziorem'...Samo myślenie o tym jest takie przyjemne :D
Wyczytałam, że wstępnie wybierasz róże. Jestem bardzo ciekawa, które według Ciebie najładniejsze?
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Dzisiaj w ciągu dnia zrobiło się chłodniej, bo zaczął mocniej wiać. Trzeba po woli nastawić się na wykopywanie dalii, pewnie w najbliższych na dniach zmarzną. Przygotowałam już nawet etykietki z nazwami odmian, kolorów, pocięłam plastikowe butelki i na tych kawałkach markerami nakreśliłam opisy. Nie wiem czy taka metoda się sprawdzi, ale bynajmniej nie rozlecą się takowe etykietki (jak kartonowe).

Dorotko (DTJ_1), ja też uwielbiam klimaty woda-piasek-las (drzewa), dziwnie się czuję gdy zbyt długo przebywam w innym regionie kraju :wink: Z jeziorkiem (czy raczej z dziurą) źle trafiłaś i chyba suszę wywołałaś ;:306
Dorotko (dorotka350) dzięki za potwierdzenie, a małe zdjęcie to moje niedopatrzenie, zapomniałam zwiększyć rozmiar ;) Chyba pójdę na działkę trochę okryć brokuły żeby nie podmarzły, bo za małe na zbiór. Róże przysłano?
Aniu u nas też nieciekawa pogoda, tylko bez deszczu. Na Mazury zapraszam, warto odwiedzić mój ukochany region :wink: Dalie jeszcze w gruncie, dopóki nie zmarzły, to zostawiłam je, ale pewnie w piątek lub sobotę trzeba będzie łopatę wziąć do ręki. Swoje klematisy też zimowałam i na styropianie, ostatnio tato zrealizował mi zamówienie i skonstruował drewnianą doniczkę z podwójnymi ściankami - z pianką jakąś ocieplająca pomiędzy nimi, na czas zimy styropian też poszedł pod donicę, ale powojnik i tak nie przetrwał :(
Irminko blisko jeziora też chciałabym mieszkać, baaaardzo, ale cóż, ceny takowych nieruchomości rodem z Warszawy. Róże, owszem oglądam, szukam i nie potrafię jednoznacznie określić tej jednej piękności, zbyt dużo ich jest. Wcześniej miałam fazę na wielokwiatowe, potem wszelkie pełne, a teraz na róże z pojedynczymi kwiatami, tak wiec chyba wszystkie uwielbiam :wink:

Nie mam już co pokazywać z aktualnych widoków, to może wróćmy do lata i róż ;:3

Casanova - uwielbiam te pofalowane płatki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

NN, ale bardzo ładnie pachnąca
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec moja ostatnia praca (kwiaty i słoik), na dzień nauczyciela :wink:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Casanova jak to on...uwodzi swoją urodą :)
Ta NN różowa coś mi przypomina. Masz może jeszcze jakieś jej zdjęcia? Jak wysoki jest jej krzaczek? Powtarza kwitnienie?

Kompozycja na dzień nauczyciela ;:215 Zdolna z Ciebie dziewczyna.

Przyszły róże z F :tan Jutro wstawię zdjęcia. Dzisiaj wróciłam późno z pracy i było za ciemno na zdjęcia.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko Casanova to piękna róża, tylko moja rośnie w półcieniu i niestety nie do końca pokazuje swoje zdolności, hmm może ją przesadzę a tutaj coś bardziej cieniolubnego dam ;:224
Dzięki za miłe słowa ;:168
Niestety teraz dzień staje się coraz krótszy, w sobotę czas zimowy (brrr), to już w ogóle popołudnia będą ciemne. A na foty czekam z niecierpliwością.

Różowa NN z poprzednich sezonów (dorasta może do 1,3 m, kwitnienie powtarza, a kwiaty maja bardzo ładny zapach)
Obrazek

Obrazek

Szukając zdjęć NN powyżej trafiłam na Queen Elizabeth, jejku jak ona zawsze duża wyrastała, a w tym roku róże po pierwszym kwitnieniu stanęły, nie chciały współpracować.
Królowa z 2012 r.
Obrazek

i z 2011 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaczynam przekonywać się do róż :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Piękna ta różowa NN ;:215 To chyba jakaś rabatowa? Muszę pogrzebać w swoich albumach. Może uda się ją nazwać ;:24
A Queen Elizabeth masz niesamowitą ;:224 Tak ślicznej nie widziałam u nikogo. To jest jeden krzaczek?
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Alusia zdolniacha z Ciebie ;:138 fajne kompozycje!

Queen Elizabeth w moim typie :wink:

Zamówiłaś jakieś róże, czy na razie tylko spis robisz? Dalie wykopane?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od czwartkowej nocy mieliśmy przedsmak zimy - mroziło przez dwie noce aż do wyższych pięter - wszyscy na osiedlu musieli wyrzucić rośliny balkonowe. Swoje pelargonie też zostawiłam na noc na balkonie, ale na szczęście postawione pod ścianą i okryte prawie w całości dały radę. Za to dalie niestety trzeba było wykopywać w piątek, teraz leżakują w domku działkowym, trzeba jeszcze będzie tylko porobić swoiste przegródki w skrzynkach (aby bulwki nie pomieszały się).

Mileno, jeszcze mocniej namawiać Ciebie do róż? :wink: Zaraz poniżej umieszczę fotkę mojej ukochanej odmiany, tzw. miłości od pierwszego wejrzenia.
Dorotko, róża ta kupiona została w jednym z marketów jako odmiana Fashion i jakoś odnalezione (na helpmefind) fotki i opis owej odmiany nie pasują do mojej. Queen Elizabeth rośnie u nas chyba ok 10 lat to trochę rozrastała się w tym czasie, na jednej fotce jest widoczny obok drugi, ale malutki krzaczek też tej odmiany (który został chyba podjedzony przez kogoś i mi padł). W tym roku tylko marnie królowa rosła.
Jolu, dzięki ;:196 Królowa jest bezproblemowa, jak będziesz miała okazję ją nabyć (myślę, że nawet w zwykłym ogrodniczym, czy markecie można ją znaleźć i to podpisaną w jakiś tam sposób :wink: ) to bierz. Moja kupiona była na targu, jak jeszcze nie miałam pojęcia o różach z licencją i ogółem :D Nie zamawiałam róż, pewnie, że chciałabym, ale z drugiej strony rozum wygrywa i nagradzam siebie myślami o przyszłym OGRODZIE z dużym własnym rozarium...

Do dalszej zachęty do miłości różanej dla koleżanki Mileny :wink: - moja wielka miłość Mme Hardy ;:167
Obrazek

Obrazek

Na deser dla ocieplenia trochę kolorków:
- Trochę dziwne ujęcie, ale jakie słoneczne - Heritage i Friesia w tle
Obrazek

- Rosarium Uetersen w towarzystwie miłych "mordek"
Obrazek

- ulubiona kryjówka Amelki do zabawy w chowanego (pierwszy raz obydwie zakamuflowałyśmy się tam i nas nie znaleźli ;)) - za Semipleną i Veilchenblau, słabo widać to przejście między nimi, ale mam nadzieję, że jednak dostrzegacie
Obrazek

- zapomniałam jak się nazywa ta lilia
Obrazek

- kolorowa wysepka obfitości na trawniku
Obrazek

I jeszcze kolejna porcja mojej działalności - tym razem dla ciotecznych bratanków - pojemnik na przybory i dla najmłodszej w rodzinie słoiczek z suszonym rumiankiem:
Obrazek

Obrazek

- a z drugiej strony
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnym razem pokażę kolorowe dzieło dla Amelii :wink:
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Alicja i jeszcze mi najpiękniejszą, pełną po oczach ;:173 - na razie zdecydowałam się na Giardinę :)
Dzieła świetne tworzysz - sama też robię co nie co w ramach rękoczynów :)
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mileno Giardina też piękna :D Po woli z czasem i swoją działkę obsadzić większą liczbą róż.
Pokazujesz gdzieś swoje prace?
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Aluś Mme Hardy ;:167 cudowna!! Cieszę się, że już za rok będę ja podziwiać u siebie ;:196
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Będzie pięknie :)
Nie, nie pokazuję - szyję, recyklinguje, przemalowuję, ozdoby, dekoracje itp. - może kiedyś coś pokażę ;)
Na wzgórzu z widokiem
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Ja widzę to przejście ;:138 , jest super tak właśnie chciałyśmy zrobić z moją pierworodną ile lat mają te róże, da się przesadzić :;230 .
Ale masz zdolne rączki , jestem pod wielkim wrażeniem. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”