Florą malowane 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Florą malowane 2

Post »

Asma Asiu. Rzeczywiście kwiatów trochę mniej, ale jest to pora roku w której szczególnie liczą się liście. Prosisz o perowskię ale ona już przekiwtła teraz wyglada tak.
Obrazek

Anabuko1 Aniu. Hortensja ze zdjęcia jest z działki mojej mamy stąd podpis elam (tak podpisuje zdjęcia z jej ogrodu).
Mamy hortesją przezimowała kolejną zimę, nie pamiętam którą-spytam. Poproszę, by napisała jak ją zabezpiecza. W tym roku zakwitła 1 kwiatem, podobnym do hortensji bukietowych, gdy dobrze się przyjrzysz to zobaczysz jego wersję już zbrązowiałą, po lewej stronie. U mnie podziwiam kwiaty Vanille Fraise.
Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Miałam na myśli hortensję Wims Red pisząc,że mało kwiatów :wink:
Skoro Perowskia nie chce cieszyć moich oczek to może Nostalgię?Chyba została w tle.
:wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu ;:196 Twój ogród ustroił się teraz dokładnie w Twoje ulubione kolory. ;:138 ;:138 ;:138
A jak pięknie Ty sama pasujesz do tych kolorów to oddaje to zdjęcie. ;:215
Niesamowita jest ta hortensja dębolistna Eli. ;:oj
Pozdrowienia dla Ciebie i Eli ;:196 ;:196
:wit
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Piękny maczek zakwitł i te jesienne przemiany drzew cudne
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maczkiem też bym się ucieszyła. Ma cudny odcień różu ;:138
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Ale piękne kolory ;:oj . Czy hortensje jeszcze u Ciebie takie kolorowe? Moje już zbrązowiały, ale większość z nich miała przeprowadzkę w tym roku ;:224 , więc może nie ma się co dziwić :wink: . Piękny, zielony kolor utrzymuje po dziś Incrediball.
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Alu muślę, że makowi musisz wybaczyć to jego niefortunne kwitnienie ;:3 Ale 20 stopni w połowie października to i więcej kwiatów zwariuje...
Kursowałam przez cały weekend koło Twojego domu i wypatrywałam Ciebie w ogrodzie 8-) Raz jechałam na grzyby a raz na rowery. Naprawdę piękne dni...
Nawet myślałam czy nie zajrzeć pod Waszego czarodziejskiego dęba 8-) Na szczęście grzyby znaleźliśmy bez podkradania a jazda rowerem po plaży obłędna :wit
A co z naszą wycieczką?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Obrazek

Alu-pięknie się wkomponowałas kolorystycznie ,brawo dla fotografującego ;:215 ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Alu masz rację, że jesień to kompozycja! najładniej pokazuje to dzika przyroda w lesie czy na łąkach gdzie kolory wzajemnie się przenikają. My w ogrodach też próbujemy to skopiować z różnym skutkiem, bo to co w lecie wygląda ładnie czasem jesienią już niekoniecznie. Moje kwiatostany hortensji ogrodowej najładniej się prezentują ;:333 A maczek chociaż lata nie czyni to wygląda bardzo optymistycznie :D Pozdrawiam Cię ;:168
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39

Post »

Byłem tutaj ale się nie wpisałem i jakoś tak nie zaglądałem, już nadrabiam zaległości.
Robię sobie kawę i powolutku się rozejrzę :)
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Alicjo,

jak zimuje u Ciebie hortensja dębolistna? Długo ją masz?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

a_nie pisze: Nie mogłam się napatrzeć jak mamą wiosenną niebieską rzeczkę zamieniła w piękną jesienna, trawiastą rabatę, na której w kilku miejscach rozpaliły się płomyki trawy Red Baron.

Obrazek

Widok z góry:

Obrazek

Widok z dołu:

Obrazek.
Alu Twoja Mama robi świetne zestawienia roślin, widok tej rabaty jest wprost doskonały, wszystko dopieszczone i bardzo przemyślane o czym świadczy widok tej samej rabatki wiosną. Majstersztyk! ;:63
a_nie pisze: Jest na pochyłym terenie więc dobrze jest wyeksponowana. Wiosną ta rabata wyglądała jak spływający z góry strumyczek.

Obrazek

Obrazek
[/quote]

Cuuudna ....pozwole sobię odgapić to zestawienie. Tym bardziej iż mam wszystkie potrzebnee rośliny, tylko .. każdą na innej rabacie...
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
elam
100p
100p
Od: 28 paź 2012, o 12:31

Post »

Alu
wywołana odzywam się na temat hortensji dębolistnej. Mam ją chyba cztery lata, wsadzałam malutką. Przez trzy lata nie kwitła, w tym roku ma duży kwiatostan, ale tylko jeden, gdyby było ich więcej byłyby mniejsze. Zimuje dobrze, chociaż nie lubi bardzo ostrych zim.
Pierwszą zimę przetrwała pod agrowłókniną, w następne zimy dałam jej spokój, nie owijałam, tylko wysoko (ok. 30cm) obsypałam ziemią do iglaków i korą i tak robię co roku. Tej hortensji się nie przycina wiosną. W czasie bardzo ostrych zim może podmarznąć, ale odbija z korzeni (dzięki kopczykowi). Wiosenne przymrozki mogą przemrozić pąki, i wtedy nie kwitnie, ja się tym nie martwię, bo największą ozdobą są jej liście. Za komplementy dziękuję.
Rabatka trawiasta (wiosenna rzeczka) nadal dobrze wygląda, nie wiem jak trawy przetrzymają zimę, na wszelki wypadek okryję je stroiszem, no a wiosną lekko przytnę, żeby zmieściły się między nimi bratki i inne niebiesko kwitnące kwiatki. W ziemi czekają tu na wiosnę niebieskie hiacynty, szafirki i może niezapominajki o ile się rozsiały.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Jesień to zdecydowanie moje kolory. Uwielbiam wszystkie odcienie pomarańczy, rudości, żółci, czerwieni. Codziennie staje przy oknie i oglądam spektakl jaki oferują mi zmieniające kolory się liści, mgły, poranne przymrozki i zmieniające się światło. To czas w którym niewiele robię w ogródku. Jest teraz zupełnie naturalny, wolny, piękny
Obrazek

W naszym kręgu basenowo-ogniskowo-karmnikowym M ustawił już karmnik. Oj, to przypomina już o nadchodzącej zimie.

Obrazek

Rankami i wieczorami nad naszą doliną unoszą się mgły tworząc klimat niczym z horroru.
Obrazek

Obrazek

No i poranne przymrozki to już u nas codzienność.
Obrazek

No ale czas zająć się miłymi gośćmi, moje odpowiedzi mocno spóźnione, ale lepiej późno niż wcale. ;:7
Maska No właśnie te jesienne kompozycje pełne przenikające się moich ulubionych kolorów bardzo mi się podobają.

Obrazek

elam Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Twoja piękna hortensja dębolistna i rabata-rzeka nie tylko mi wpadła w oko.
U mnie zachwycam się odmianą krzewuszki variegata- nie zgubiła ona dotąd liści jak inne. Jest odmianą która dodaje uroku przez cały rok.

Obrazek

fiskomp O tak mama ma piękne kompozycję, mam to szczęście poznawać dzięki Niej urok wielu roślin "na żywo", jeśli któraś mi się spodoba następnym razem już podzielona czeka na mnie. Czasami muszę uważać, by za głośno się nie zachwycać ;:306
Obrazek

Madziagos Na Twoje pytanie mama już udzieliła odpowiedzi. Ja dopiero wiosną będę mogła napisać czy odszczepka od mamy dębolistnej u mnie przezimowała.

Obrazek

Boggi Witam, zapraszam rozglądaj się do woli.

Obrazek

Marzena77 Nie tylko maczek mi zakwitł tej jesieni, własnie zaczyna ponowne kwitnienie liliowiec no i kwitną cały czas róże. ;:oj

Obrazek

Krysiu, Asma, Sweety Dzięki za odwiedziny już lecę z rewizytą, dawno TU nie zaglądałam czas nadrobić zaległości.

Obrazek

Edytko1 Moje hortensje już też brązowe, a że u mnie dużo później wszystko zaczyna kwitnąć to i najpóźniej przekwita. Dobre i to.

Obrazek

Izuniu Twoje astry dodają kolorku przy ogrodzeniu. ;:196 O wspólnej wycieczce rowerowe z Wami marzę, może po zimie kupimy w końcu 2 rower, a Wy stracicie trochę kondycji i nie będziemy tak bardzo od Was odstawać.

Obrazek

Ciemno - spektakl za oknem niemożliwy do podziwiania lecę więc do Waszych ogródków zobaczyć co jesień u Was zmalowała. :wit
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

U Ciebie też mgliście,ale i tak widać pełną gamę ognistych kolorów ;:oj
To jak,teraz czas na odpoczynek?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”