Egzotyka Geniodekt'a

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Egzotyka Geniodekt'a

Post »

Hej ! Ze względu na stale przybywającą ilość roślin postanowiłem stworzyć własny wątek, w którym mógłbym prezentować swoje osiągnięcia w hodowli "egzotyków". Generalnie interesują mnie niemal wyłącznie rośliny owocowe i jadalne, lubię kupować w sklepach różne niespotykane owoce i eksperymentować z wysiewem nasion. Oczywiście zdarza mi się też kupować gotowe sadzonki.
Czas na zdjęcia (każdy podpis dotyczy zdjęcia powyżej):

Obrazek

;:172 Passiflora x violacea 'Victoria'

Obrazek

śp. Passiflora 'Constance Elliot'

Obrazek

Owoc na p. 'Victorii'. To tyle ze zdjęć letnich, czas na coś aktualnego:

Obrazek

Siewki mimozy wstydliwej (już wykazuje typowe dla tego gatunku właściwości)

Obrazek

Ukorzeniają się sadzonki kolcowojów chińskich i szkarłatnych 'Big Lifeberry', gałązka męczennicy "Purple Rain" i rosną świeżo przepikowane siewki mimozy.

Obrazek

Sadzonki: Pandorea i Passiflora 'Sunfire' od zjawki

Obrazek

Tamarillo z nasion wydłubanych z owocu i wysianych pod koniec maja oraz kilka młodych passiflor

Obrazek

Victoria pewnie jeszcze zakwitnie jednym kwiatem i to będzie koniec.

Obrazek

Moja największa passi, 'Purple Rain', która nawet nie myśli o kwitnieniu. Może w przyszłym roku..
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Egzotyka Geniodekt'a

Post »

Wow :shock:
Uwielbiam passiflory a u Ciebie istny raj!
Piękne kwitnienia. Gratuluję.
Mimoze mam drugi rok z nasionka również, próbuje ją zagęścić a ona i tak rośnie jednym pędem w górę, wkurza mnie.
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p

Post »

Dzięki :wit
Może ucięcie stożka wzrostu pomogło by jej się rozgałęzić. Choć pewnie już próbowałaś.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniałe passiflory, ciekawa jestem co nam jeszcze zaprezentujesz?:)
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Piękne i egzotyczne rośliny ;:63 . Passiflora 'Constance Elliot' wspaniała ;:oj
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

:wit
Wątek zapoowiada się szalenie ciekawie. ;:oj Mimo, że sama nie mam "egzotyków" bardzo lubię
je oglądać u innych. Twoje Passiflory są piękne i trzeba to docenić. ;:108
Kwiat Victorii mnie oczrował. ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p

Post »

Cięłam ją już tyle razy od czubka że wygląda na półroczną roślinkę ;:131
po prostu musiało by być więcej niż jedna w doniczce, może wtedy wygląd byłby lepszy, chyba zostawię niech zakwitnie, zbiorę nasionka i posieję jej towarzystwo.
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p

Post »

Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Mój nowy nabytek- urodlin trójłatkowy 'Rebecca's Gold'. Wprawdzie nie doniczkowy, bo zimować będzie na działce, ale też bardzo nietypowy i egzotyczny.

Obrazek
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p

Post »

Aż musiałam wygooglować co to za drzewko ;:173
Fajne ma liście tylko zastanowiło mnie w opisie to że ma cytuję: "niespożywczy zapach", tzn. że cuchnie czy co?
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p

Post »

Owoców dotąd nie próbowałem, ale według osób z tego forum pachnie nieziemsko, a smakuje podobnie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56

Post »

anetta pisze:Aż musiałam wygooglować co to za drzewko ;:173
Fajne ma liście tylko zastanowiło mnie w opisie to że ma cytuję: "niespożywczy zapach", tzn. że cuchnie czy co?
Z tymi zapachami, to podobno jest tak:roztarty liść i roztarta łodyżka.
Jedno ma pachnieć, jak asfalt, a to drugie jak. . . nie będę kończył, bo może jesteś przed kolacją.
Piszę ,,podobno'' , gdyż mój urodlin pachnie bezzapachowo.
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :) Ciekawie się zapowiada. Też kiedyś próbowałam hodować mimozę, ale coś nie mogłam się z nią dogadać i zawsze kończyło się tak samo :(
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56

Post »

Do Geniodekta.
W jakiej temperaturze przechowujesz teraz Tamarillo, a właściwie to chodzi mi o okres
zimowy. Mój jest u mnie drugi sezon, ale jeszcze owoców nie miał.
Pozdrawiam.
Darek.
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p

Post »

Tamarillo stoi na parapecie, temperatura pokojowa. Wiem, że to nie najlepsze rozwiązanie, ale za bardzo śmierdzi, by móc go przewozić na drugi koniec Polski, a tam mam warunki do przezimowania w chłodzie. Nie powinien bardzo ucierpieć, w końcu to roślina psiankowata i nie zrzuca liści na zimę. A w przyszłym sezonie idzie do gruntu i wykopię dopiero na jesień.
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p

Post »

Dawno mnie tu nie było, więc czas na pilną aktualizację. Sporo się zmieniło w mojej kolekcji, niestety padły siewki mimozy- prawdopodobnie z niedoboru słońca. Tak to jest robić rozsadę jesienią.. :roll:
Do krainy wiecznego azotu odeszły też kolcowoje chińskie- za nic nie chciały wypuścić korzeni, choć część zielona porosła aż nadto. Posmakowałem owoc Victorii- taka mini-marakuja o czerwonym miąższu. Całkiem smaczne, choć strasznie małe. Nasiona niestety nie wzeszły i gdzieś je wyrzuciłem. Teraz wiem, że powinienem być bardziej cierpliwy.
Wspomniany parę postów wcześniej urodlin przezimował i wypuszcza pączki. W tym roku mam nadzieje na dokupienie mu przynajmniej jednego towarzysza.

Obrazek

Na działce postawiłem tunel foliowy. Wymiary 4,5 x 3 metry. Nawiozłem osiem worków dobrej ziemi, trochę kompostu i czekam, aż wszystko się ładnie "ułoży". Trochę to nie na temat, bo to dział o egzotykach, ale zamierzam posadzić w nim na próbę jedno tamarillo (o nim dalej).

Obrazek

Obrazek

W tym roku chyba zakwitnie mi akebia pięciolistkowa :tan . Wydaje mi się, że to są zalążki pąków kwiatowych:

Obrazek

Z nowych siewek mam np. dwie passiflory: P. Ligularis i P. Edulis. Na razie małe, ale dość szybko rosną i w przyszłym roku liczę na kwiaty.

Obrazek

Obrazek

Kolejny nowy nabytek: wanilia 'Variegata' od Amoroso :)

Obrazek

Pandorea wypuszcza nowe listki..

Obrazek

Annona Cherymoya z nasiona. Dopadła ją jakaś chloroza, wydaje mi się, że to niedobór azotu, ale mogę się mylić. Dostanie zaraz swoją pierwszą porcję nawozu.

Obrazek

A oto moje wszystkie passiflory. Cała kolekcja, która wciąż się powiększa. Od lewej: Sunfire (ma jakiegoś focha po zimie i zaczęła zrzucać liście), 'Purple Rain', Trifasciata, Capsang, 'Victoria' (też coś jej żółkną liście) i Capsularis.

Obrazek

I na koniec: Tamarillo. Wysokość razem z doniczką: ponad 80 cm, liście do 25 cm. Piękna roślina, choć nie powinna stać w miejscu, gdzie będzie potrącana i ocierana, bo zapach jest wtedy rzeczywiście uciążliwy. Nie mniej, naprawdę fajna i efektowna roślina.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”