Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Bananowiec
Dokładnie Gethar, z tym że Aragrod ma musa super dwarf cavendish, który nie wytrzyma takich temperatur jak musa basjoo...
Musa super dwarf cavendish jest zdecydowanie bardziej ciepłolubna i ja przy temperaturach nocnych +5/10 na pewno schowałbym tego banana już do domu.
Musa super dwarf cavendish jest zdecydowanie bardziej ciepłolubna i ja przy temperaturach nocnych +5/10 na pewno schowałbym tego banana już do domu.
- Gethar
- 200p
- Od: 10 lis 2012, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kaczmar005 masz racje, źle sprecyzowałem odpowiedz, przy takich temp chowam już wszystkie rośliny do domu 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 cze 2014, o 07:20
Witam!
Czy ktoś potrafi zidentyfikować jaka jest to odmiana bananowca? Pytałam o to już kiedyś, jednak był jeszcze za mały aby stwierdzić to z pewnością.
Niestety od niedawna zaczął marnieć - łodygi liści zaczynają się uginać w połowie i liść "oklapuje", w taki sposób, że dolne liście muszę podwiązywać do drabinki lub na niej opierać. Generalnie roślina jest dość wiotka i wymaga podpory. Czy to kwestia złych warunków, za małego lub zbyt obfitego podlewania? Roślina jest też zraszana, jest w miejscu widnym, nie ma też żadnych "lokatorów" na liściach... Ciągle wypuszcza kolejne liście, ale bez podpierania chyba po prostu by się złamał...

Czy ktoś potrafi zidentyfikować jaka jest to odmiana bananowca? Pytałam o to już kiedyś, jednak był jeszcze za mały aby stwierdzić to z pewnością.
Niestety od niedawna zaczął marnieć - łodygi liści zaczynają się uginać w połowie i liść "oklapuje", w taki sposób, że dolne liście muszę podwiązywać do drabinki lub na niej opierać. Generalnie roślina jest dość wiotka i wymaga podpory. Czy to kwestia złych warunków, za małego lub zbyt obfitego podlewania? Roślina jest też zraszana, jest w miejscu widnym, nie ma też żadnych "lokatorów" na liściach... Ciągle wypuszcza kolejne liście, ale bez podpierania chyba po prostu by się złamał...

- Gethar
- 200p
Sasetka86 Bananowiec ma typowe objawy braku światła, jest wiotki, wyciąga się i łatwo się łamie. Radzę postawić w najjaśniejszym miejscu w domu, jednak nie wiem czy zdąży się zregenerować przed zimą, gdzie natężenie światła dziennego drastycznie spada i bardzo prawdopodobne, ze będziesz musiała go doświetlać.
Tak jak pisałem wcześniej sądzę, że jest to eneste glacum lub ventricosum, jednak ze względu na to, że nie rósł w odpowiednich warunkach nie wykształcił charakterystycznych cech, aby można było w 100% stwierdzić.
Postaw w jasne miejsce, jak masz możliwość to możesz go trochę wspomóc dodatkowym oświetleniem, a powinno się wszystko unormować, jednak swoje walory estetyczne ujawni dopiero najprawdopodobniej wiosną i latem
Tak po za tym, śliczny kotek
Tak jak pisałem wcześniej sądzę, że jest to eneste glacum lub ventricosum, jednak ze względu na to, że nie rósł w odpowiednich warunkach nie wykształcił charakterystycznych cech, aby można było w 100% stwierdzić.
Postaw w jasne miejsce, jak masz możliwość to możesz go trochę wspomóc dodatkowym oświetleniem, a powinno się wszystko unormować, jednak swoje walory estetyczne ujawni dopiero najprawdopodobniej wiosną i latem

Tak po za tym, śliczny kotek

- monika2027
- 100p
- Od: 13 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przepiękne te bananowce szkoda że nie mam warunków do ich uprawy
Jednego miałam ale niestety przędziorki zniszczyło go...

Jednego miałam ale niestety przędziorki zniszczyło go...
-
- 10p - Początkujący
Gethar, właśnie problem w tym, że on stoi w najwidniejszym miejscu w mieszkaniu... A co do doświetlania, czy to musi byś jakieś konkretne światło czy wystarczy lampka?
- Gethar
- 200p
Ale w widnym czy na pełnym słońcu? Bananowce uwielbiają słonce i czym więcej tym dla nich lepiej, ale jeżeli mówisz ze miał bardzo dużo światła, to dziwne, że tak wygląda. Co do żarówki, najlepsze są specjalne do roślin, chodź z własnego doświadczenia wiem, ze nie warto w takowe inwestować bo są mało wydajne, polecam zwykła żarówkę energooszczędną o barwie 6400k (kelwinów) Dla samego bananowca wystarczy najsłabsza, czym więcej roślin będziesz chciała doświetlać to żarówka powinna mieć więcej lumenów.
-
- 10p - Początkujący
W widnym niestety.... Jeśli chodzi o słoneczko to bardzo mało go do nas dociera. Mieszkamy na parterze, dookoła wysoka zabudowa, balkon nad nami... W takim razie trzeba będzie zacząć doświetlać, dzięki za podpowiedz, mam nadzieje, że chociaż trochę mu to pomoże bo to taki pupilek wyhodowany z nasionka.
Jeszcze co do gatunku, dostałam info, że to było nasiono kupione na Teneryfie o nazwie "musa bananas" ale chyba to tylko tak ogólnie.
Gethar, ten Sierściuch to pers, dzielnie i ochoczo uczestniczący we wszelkich pracach przesadzeniowo-ogrodniczych
---16 paź 2014, o 16:30---
Jeszcze ostatnie, mam nadzieje - pytanko techniczne. Czy trzeba go doświetlać tylko w dzień czy w nocy tez zostawić go pod światłem??
Jeszcze co do gatunku, dostałam info, że to było nasiono kupione na Teneryfie o nazwie "musa bananas" ale chyba to tylko tak ogólnie.
Gethar, ten Sierściuch to pers, dzielnie i ochoczo uczestniczący we wszelkich pracach przesadzeniowo-ogrodniczych

---16 paź 2014, o 16:30---
Jeszcze ostatnie, mam nadzieje - pytanko techniczne. Czy trzeba go doświetlać tylko w dzień czy w nocy tez zostawić go pod światłem??
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Kontakt:
Tylko w dzień 

- Gethar
- 200p
Sasetka86 "musa bananas" niewiele mówi, ale kiedyś też dostałem nasiona z Teneryfy i było to właśnie ensete ventricosum, co do doświetlania To tak jak napisał wyżej kaczmar005. Jeszcze chciałem sprostować co do świetlówki, bo w sklepach znajdziesz barwę 6500K a nie jak pisałem 6400K.
Powodzenia
Powodzenia

-
- 200p
- Od: 6 lut 2013, o 15:01
- Kontakt:
Kilka zdjęć moich bananowców już pod koniec sezonu.
Musa basjoo

Ensete v. maurelli

Ensete ventricosum

Musa dwarf orinoco

Musa red dwarf

Musa acuminata "super dwarf cavendish"

Musa helen's hybrid

Musa manzano

Musa acuminata "dwarf acuminata"

Musa ornata

I jeszcze kilka mam, ale to już w przyszłym sezonie mam nadzieje, że będę mógł się pochwalić.
Pozdrawiam.
Musa basjoo
Ensete v. maurelli
Ensete ventricosum
Musa dwarf orinoco
Musa red dwarf
Musa acuminata "super dwarf cavendish"
Musa helen's hybrid
Musa manzano
Musa acuminata "dwarf acuminata"
Musa ornata
I jeszcze kilka mam, ale to już w przyszłym sezonie mam nadzieje, że będę mógł się pochwalić.
Pozdrawiam.
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wykopki
Oj było ciężko

Tego wielkoluda wykopałam sama ale wyciągnąć to już M musiał ja chyba za mała
.Najmniejsze obcince liście były większe niż ja

Nie wiedziałam że maurelli tak ładnie rośnie -malusia sadzonka zakupiona w zeszłym roku wiosną u Starkl a.

Oj było ciężko

Tego wielkoluda wykopałam sama ale wyciągnąć to już M musiał ja chyba za mała

Nie wiedziałam że maurelli tak ładnie rośnie -malusia sadzonka zakupiona w zeszłym roku wiosną u Starkl a.
-
- 200p
- Od: 6 lut 2013, o 15:01
- Kontakt:
Zjawka mamy w takim razie maurelli w tym samym wieku od tego samego źródła. Faktycznie rośnie bardzo szybko, ja już zastanawiam się jakie rozmiary osiągnie za rok. notabene basjoo też już zacnie wygląda.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2009, o 18:05
Zjawka gdzie je zimujesz?